![]() |
#1321 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
![]() Zarejestrowany: Aug 2015
Miasto: Scyzortown
Motocykl: No Afrika anymore
![]() Online: 1 rok 7 miesiące 3 tygodni 6 dni 23 godz 52 min 45 s
|
![]()
Nic nie wyjaśniłeś tym wywodem to powtórzę pytanie. Jakie działanie zaworu daje takie objawy jak głośna praca rozrządu czy klawiatury.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1322 |
![]() |
![]()
Film oblukałeś tam chłopaki fajnie tłumaczą? Hydropopychacz i hydronapinacz takie efekty robią jak Dzieju pisał, jako uczony w piśmie znajdziesz jak to działa.
![]() |
#1323 | |
|
![]()
No wiesz, patrząc na to co napisał Dzieju,
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1324 |
![]() |
![]()
Co do problem Dzieja z Filtronem który notabene został sprzedany i gdzie ma fabrykę m.in.. kole Lwowa to jeszcze można kupić made for filtron np. https://allegro.pl/oferta/filtr-olej...BrMTx8ruM2_VEh, a kto to zrobił i jak z jakością nie wiem może jest jak np. FŁT Kraśnik gdzie pod ich logo wsadzali najtańsze chińskie wyroby
A wracając do mojego pytania kupiłem Purfluxa LS892 [19zł] który wymiarami jest zbliżony do oryginalnego Hondy i HF204 , zrobię sekcję i spróbuję zmierzyć ciśnienie otwarcia zaworu przelewowego, jak by kto nie wiedział to właśnie Purflux produkuje filtry oleju dla Hondy. Ten LS892 ma dwa zawory przeciw zwrotny i przelewowy
![]() |
#1325 | ||
|
![]() Cytat:
Cytat:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#1326 |
![]() |
![]()
Użyteczna dla mnie chodź i dla większości co wsadzają inne filtry niż oryginał też się przyda
![]() |
#1327 |
|
![]()
Do czego?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1328 | |
Administrator
![]() |
![]() Cytat:
Kolejne filtry były już innej firmy i silnik chodzi cicho jak powinien. Chcesz robić doktorat, proszę bardzo ja nie muszę. Do tego wielu mechaników lub ludzi zajmujących się tym wspominało że filtrona olejowe bardzo się popsuły i przestali je zakładać. Potwierdzenie miałem u siebie, mi to wystarczy ale możesz po drążyć jak masz chęci. Ja nie mam. Co do powietrznych, nadal używam filtrona a i od nikogo nie dostałem i formacji negatywnej, może jeszcze są przyzwoite. Kończąc, wystarczy że zawór upustowy będzie wadliwy i do tego papier zapchany to zabraknie ciśnienia na smarowanie (tego nie usłyszysz) i na napinacze (a to już słychać). Tym samym nie założył bym filtra przeznaczonego do innego pojazdu który by optycznie taki sam a to właśnie z powodu potrzebnych parametrów No chyba że są gdzieś dostępne szczegółowe parametry ciśnieniowo/przepływów, na pudełkach nie ma. Niech sobie tam każdy wkłada co tam chce, swoje zdanie i pomysły też może mieć.....to nie moje silniki to i nie mój problem.
![]() |
![]() |
#1329 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Kiełczygłów
Motocykl: RD07a
Przebieg: 00000
![]() Online: 4 miesiące 1 tydzień 2 dni 4 min 55 s
|
![]()
Tak tylko dodam, że w robocie w defie zapaliła się kontrolka oleju jakiś czas temu. Cyk, auto na warsztat. No stwierdzili, że rzeczywiście ciśnienia brak. Założyli pompę oleju inną. Odpalili. Cisnienie jest. Auto naprawione- do roboty. Przejechało parę km znów ciśnienia brak. Nazat warsztat. Zaczęli przeglądać książkę obsług i wyszło że filtra nie zmienili od dawna. Tak- patologia. Jedna z wielu tutaj. Założyli nowy filtr- ciśnienie jest
![]() Tak, te auta potrafią wiele wytrzymać. Chyba że trafią w łapy mechanika patologika ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1330 |
![]() |
![]()
Pracuję jako wymieniacz ale czasami trafia się robota dla mechanika więc lubię tematy zgłębiać jak mnie zainteresują bo zdarzyła się podobna sytuacja jak u Dzieja głośna praca hydropopychaczy z rana i tu np. przyczyną był brak zaworu przeciw zwrotnego w filtrze o.
Nie rozumiem tylko dlaczego ciśnienie otwarcia zaworu przelewowego filtra o. to wiedza tajemna ? W przypadku zakupu oryginalnego filtra oleju dedykowanego do tego silnika ok. nie muszą podawać specyfikacji ale zamiennika już powinni tak mi się wydaję bo co by nie pisać to jest układ smarowania cały krwioobieg silnika więc żartów nie ma.