Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Dział Producentów i Dostawców

Dział Producentów i Dostawców Zarabiasz na życie w branży motocyklowej? Tutaj zareklamuj swój produkt.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary Dzisiaj, 10:04   #1321
Emek
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24

Emek's Avatar

Miasto: Scyzortown
Motocykl: No Afrika anymore
Emek jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 rok 7 miesiące 3 tygodni 6 dni 23 godz 52 min 45 s
Domyślnie

Nic nie wyjaśniłeś tym wywodem to powtórzę pytanie. Jakie działanie zaworu daje takie objawy jak głośna praca rozrządu czy klawiatury.
Emek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 10:17   #1322
Melon

Melon's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Lublin
Motocykl: cz350/ bandit600/ zx12r/ varadero/vfr1200xd
Melon jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 1 tydzień 4 dni 9 godz 16 min 28 s
Domyślnie

Film oblukałeś tam chłopaki fajnie tłumaczą? Hydropopychacz i hydronapinacz takie efekty robią jak Dzieju pisał, jako uczony w piśmie znajdziesz jak to działa.
Stary Dzisiaj, 10:26   #1323
Emek

Emek's Avatar

Domyślnie

No wiesz, patrząc na to co napisał Dzieju,
Cytat:
Skoro o filtrach oleju to tylko wspomnę by uważać na Filtrona.
Od wielu lat je używałem w wielu samochodach ale jakiś czas temu się na nim zawiodłem , po przebiegu ok 5 tys km zapchał się a może zawór puścił na tyle że ograniczał ( lub spuszczał ciśnienie przelewowym) przejście oleju na magistralę , głośna praca rozrządu i klawiatury przez kilkanaście sekund do nawet pół minuty jak zimniej.
mając na uwadze że to film reklamowy na kanale Filtrona to sam nie wiem co myśleć.
Stary Dzisiaj, 11:31   #1324
Melon

Melon's Avatar

Domyślnie

Co do problem Dzieja z Filtronem który notabene został sprzedany i gdzie ma fabrykę m.in.. kole Lwowa to jeszcze można kupić made for filtron np. https://allegro.pl/oferta/filtr-olej...BrMTx8ruM2_VEh, a kto to zrobił i jak z jakością nie wiem może jest jak np. FŁT Kraśnik gdzie pod ich logo wsadzali najtańsze chińskie wyroby
A wracając do mojego pytania kupiłem Purfluxa LS892 [19zł] który wymiarami jest zbliżony do oryginalnego Hondy i HF204 , zrobię sekcję i spróbuję zmierzyć ciśnienie otwarcia zaworu przelewowego, jak by kto nie wiedział to właśnie Purflux produkuje filtry oleju dla Hondy. Ten LS892 ma dwa zawory przeciw zwrotny i przelewowy
Stary Dzisiaj, 11:51   #1325
Emek

Emek's Avatar

Domyślnie

Cytat:
Napisał Melon Zobacz post
Może inaczej zapytam, widział ktoś specyfikację filtra oleju lub auta/motocykla z podanym ciśnieniem otwarcia zaworu przelewowego/obejściowego ? Nic mi nie wyskakuje
Chodzi ci o ten zawór tzw. bypass który pozwala na filtrację w razie zaczopowania się filtra? Gdzieś widziałem że różnica ciśnieniu na wejściu/wyjściu filtra to ok 10 PSI.
Cytat:
każdy filtr oryginalny jest dobierany pod konkretny silnik i tak np. oryginalny filtr Hondy wyciągnięty z VFR ma dwa zawory gdzie zawór przelewowy wcześniej się otwiera od Hififlo hf204 i tu muszę coś wykminić jak to zmierzyć.
Pytanie do czego ta wiedza miałaby być użyteczna?
Stary Dzisiaj, 11:54   #1326
Melon

Melon's Avatar

Domyślnie

Użyteczna dla mnie chodź i dla większości co wsadzają inne filtry niż oryginał też się przyda
Stary Dzisiaj, 11:57   #1327
Emek

Emek's Avatar

Domyślnie

Do czego?
Stary Dzisiaj, 13:46   #1328
Dzieju
Administrator

Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
Dzieju jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 1 tydzień 2 dni 11 godz 18 min 9 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Emek Zobacz post
Wymiana filtra receptą na głośną pracę rozrządu i klawiatury wydaje się dość ciekawą koncepcją .
Czego nie rozumiesz, skoro wywalenie filtrona i wsadzenie innego spowodowało powrót do normalnej cichej pracy wszystkich elementów silnika z tym związanych to jak dla mnie jest to całkowicie jasne.
Kolejne filtry były już innej firmy i silnik chodzi cicho jak powinien.
Chcesz robić doktorat, proszę bardzo ja nie muszę.
Do tego wielu mechaników lub ludzi zajmujących się tym wspominało że filtrona olejowe bardzo się popsuły i przestali je zakładać.
Potwierdzenie miałem u siebie, mi to wystarczy ale możesz po drążyć jak masz chęci. Ja nie mam.
Co do powietrznych, nadal używam filtrona a i od nikogo nie dostałem i formacji negatywnej, może jeszcze są przyzwoite.
Kończąc, wystarczy że zawór upustowy będzie wadliwy i do tego papier zapchany to zabraknie ciśnienia na smarowanie (tego nie usłyszysz) i na napinacze (a to już słychać).
Tym samym nie założył bym filtra przeznaczonego do innego pojazdu który by optycznie taki sam a to właśnie z powodu potrzebnych parametrów
No chyba że są gdzieś dostępne szczegółowe parametry ciśnieniowo/przepływów, na pudełkach nie ma.
Niech sobie tam każdy wkłada co tam chce, swoje zdanie i pomysły też może mieć.....to nie moje silniki to i nie mój problem.
Stary Dzisiaj, 16:50   #1329
dawid8210

dawid8210's Avatar

Miasto: Kiełczygłów
Motocykl: RD07a
Przebieg: 00000
dawid8210 jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 1 tydzień 2 dni 4 min 55 s
Domyślnie

Tak tylko dodam, że w robocie w defie zapaliła się kontrolka oleju jakiś czas temu. Cyk, auto na warsztat. No stwierdzili, że rzeczywiście ciśnienia brak. Założyli pompę oleju inną. Odpalili. Cisnienie jest. Auto naprawione- do roboty. Przejechało parę km znów ciśnienia brak. Nazat warsztat. Zaczęli przeglądać książkę obsług i wyszło że filtra nie zmienili od dawna. Tak- patologia. Jedna z wielu tutaj. Założyli nowy filtr- ciśnienie jest
Tak, te auta potrafią wiele wytrzymać. Chyba że trafią w łapy mechanika patologika
dawid8210 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 18:13   #1330
Melon

Melon's Avatar

Domyślnie

Cytat:
Napisał Emek Zobacz post
Do czego?
Pracuję jako wymieniacz ale czasami trafia się robota dla mechanika więc lubię tematy zgłębiać jak mnie zainteresują bo zdarzyła się podobna sytuacja jak u Dzieja głośna praca hydropopychaczy z rana i tu np. przyczyną był brak zaworu przeciw zwrotnego w filtrze o.
Nie rozumiem tylko dlaczego ciśnienie otwarcia zaworu przelewowego filtra o. to wiedza tajemna ? W przypadku zakupu oryginalnego filtra oleju dedykowanego do tego silnika ok. nie muszą podawać specyfikacji ale zamiennika już powinni tak mi się wydaję bo co by nie pisać to jest układ smarowania cały krwioobieg silnika więc żartów nie ma.

Zasady Postowania