![]() |
#1311 | |
![]() Zarejestrowany: Mar 2019
Miasto: Leśna Dzicz
Motocykl: KTM R
Przebieg: jest
![]() Online: 1 miesiąc 4 tygodni 1 dzień 20 godz 43 min 6 s
|
![]() Cytat:
Wysłane z mojego 23117RA68G przy użyciu Tapatalka |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1312 |
![]() |
![]()
Może inaczej zapytam, widział ktoś specyfikację filtra oleju lub auta/motocykla z podanym ciśnieniem otwarcia zaworu przelewowego/obejściowego ? Nic mi nie wyskakuje
![]() |
#1313 |
![]() Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 4 miesiące 2 tygodni 5 dni 11 godz 7 min 31 s
|
![]()
Moim zdaniem to się ma olej nie przelewać przez ten filtr. Po to jest ten gumowy kołnierz.
A po drugie to Zawór obejściowy ma się uchylać ok 0.7bar. Info z neta.
![]() |
#1314 |
![]() |
![]()
Ja mam katalog drukowany HiFlo. Innych producentów nawet nie szukałem. Dawno temu miałem MEIWA, ale to dawno i nieprawda.
Ciśnienie otwarcia przelewu jest ogólnie niedostępne. Kiedyś Filtron udostępniał. Może gdyby zapytać o kartę techniczną to być może. Co do Filtrona, to raz dawno temu prawidłowo dokręcony po pewnym czasie poluźnił się filtr oleju w Toledo 2.0. Natomiast filtry powietrza Filtrona miewają więcej plis od konkurencji. Po za tym, ciągle od lat w użyciu. P.S. Skąd wiadomo, że 0,7Bar ? Każdy ma inną magistralę i jeśli nawet wartości są podobne, to nie takie same we wszystkich. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1315 |
Administrator
![]() |
![]()
Skoro tak to widzisz to nie chce mi się ci tłumaczyć dalej , widać nie zrozumiałeś.
![]() |
#1316 | |
Moderator
![]() Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Ålesund, N
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: Rosnacy
![]() Online: 1 tydzień 2 dni 21 godz 22 min 14 s
|
![]() Cytat:
Rozwin temat bo wydaje sie ciekawy, moze sie czegos nauczymy od starszego doswiadczeniem kolegi.
Całego świata nie zmienisz ... Ludzi do miłości nie zmusisz, ani nawet do lubienia ciebie. Zawsze jednak masz wpływ na to , jaki jest ten kawałek świata wokół Ciebie i kto się w nim znajduje. https://youtu.be/skPjiSzR9n4?si=bnBpO9UVjUZGes_2 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1317 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
![]() Zarejestrowany: Aug 2015
Miasto: Scyzortown
Motocykl: No Afrika anymore
![]() Online: 1 rok 7 miesiące 3 tygodni 6 dni 23 godz 27 min 9 s
|
![]()
Wymiana filtra receptą na głośną pracę rozrządu i klawiatury wydaje się dość ciekawą koncepcją
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1318 |
![]() |
![]()
Takie objawy jak Dzieju napisał daje zawór zwrotny którego zadaniem jest powstrzymanie olej w filtrze który jest zamontowany w poziomie i np wymiana filtra to dobry pomysł jeśli olej jest dość świeży więc czego nie rozumiecie.
Tam się nic nie zapchało, a wracając do mojego pytania rozpruję filtr oryginalny i hififlo może uda się zmierzyć ciśnienie otwarcia zaworu przelewowego w oryginalnym filtrze.
![]() |
#1319 | |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
![]() Zarejestrowany: Aug 2015
Miasto: Scyzortown
Motocykl: No Afrika anymore
![]() Online: 1 rok 7 miesiące 3 tygodni 6 dni 23 godz 27 min 9 s
|
![]() Cytat:
Zawór na mój chłopski rozum ma 2 funkcje raz że zapobiega pozbywaniu się oleju z filtra po wyłączeniu silnika a dwa że wymusza obieg oleju niezależnie od filtracji w myśl zasady lepiej smarować olejem zanieczyszczonym niż wcale (znaczy zapchał się filtr to zadaniem zaworu jest ominąć filtr aby olej dalej się kręcił). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1320 |
![]() |
![]()
W filtrze jest dwa zawory i to nie zawsze bo np. filtr montowany w pozycji pionowej wejściem od góry ma tylko przelewowy, każdy filtr oryginalny jest dobierany pod konkretny silnik i tak np. oryginalny filtr Hondy wyciągnięty z VFR ma dwa zawory gdzie zawór przelewowy wcześniej się otwiera od Hififlo hf204 i tu muszę coś wykminić jak to zmierzyć. Wszyscy podniecają się olejami zapominając o zaworach w filtrach bo o wielkości środka filtrującego już było
https://www.youtube.com/watch?v=RDUxWlnSRXI P.S U Dzieja przestał działać zawór zwrotny