|   | 
 | |||||||
| Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery... | 
|  | 
|  | Narzędzia wątku | Wygląd | 
|  | 
|  31.07.2013, 19:15 | #1 | 
| Zarejestrowany: Jul 2013 
				 Motocykl: RD03   Online: 1 godz 26 min 29 s |   

Miałem ostatnio ciekawy przypadek z regulatorem napiecia w Hondzie CB 500 a mianowicie regulator grzał mi się od kad kupiłem motocykl, dostawał takiej temperature z nie dało się go totknąć ale do puki jeździłem w miarę chłodne dni to wszystko działało do puki nie zrobiłem przylaszczki  w gorący dzień 35C...  Okazało się ze regulator spalił się tak ze ładował akumulator ponad 20V, wywaliło korki i cały elektrolit wyparował... . Olałem to ze sie tak przegrzewał a teraz nowy akumulator i regulator będzie mnie kosztował 300zł i tak dobrze ze w tedy nie miałem podpiętej nawigacji GPS bo i ją może by spaliło, nie wiem jedynie dla czego przy takim ładowaniu nie wywaliło żadnego bezpiecznika.... . Teraz mam zamiar wywalić te kostkę jak radzicie i zlutować bez pośrednio regulator z kablami i pomyśle nad założeniem jakiegoś radiatora nawet z karty graficznej mam taki to może się do tego nada, i z tym Woltomierzem to też dobra sprawa by zamontować... .  Więc doradzam wszystkim komu bardzo się grzeje regulator niech nie olewa tego tylko niech spróbuje to jakoś usprawnić pozdr | 
|   |   | 
|  31.07.2013, 19:57 | #2 | |
|  Zarejestrowany: May 2010 Miasto: Kędzierzyn-Koźle 
				 Motocykl: PD06 prawie Africa Przebieg: 68000   Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 dni 11 godz 23 min 13 s |   Cytat: 
 Regulator Ci się grzał bo miał problemy z odprowadzaniem prądu i to należało leczyć zanim padł regulator. Albo miałeś już rozpieprzony aku albo zaśniedziałe kotski, albo niedokręcone klemy, albo, ... (jeszcze kilka innych połączeń należało bu sprawdzić.) O instalację trzeba dbać. 
				__________________ Wlóczęga: człowiek, który nazwałby się turystą, gdyby miał pieniądze.. [ Julian Tuwim ] | |
|   |   | 
|  31.07.2013, 22:09 | #3 | 
| Unus pro omnibus, et omnes pro uno.  Zarejestrowany: Oct 2011 Miasto: Tychy 
				 Motocykl: 990 R, 520 EXC Przebieg: w km ;)   Online: 1 miesiąc 21 godz 38 min 3 s |   

dobrze prawisz Cynciu   przerabiałem temat z miesiąc temu. regulator pada jak się przegrzeje, a przegrzewa się jak nie oddaje prądu. | 
|   |   |