![]() |
|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2021
Miasto: Chrząszczyrzewoszyce powiat Łękołody
Motocykl: CRF1100
Przebieg: 91000
![]() Online: 2 tygodni 14 godz 30 min 11 s
|
![]()
Mam taki temat, że dość mocno grzeje się tarcza hamulcowa tylnego koła.
CRF1100 przebieg 93tyś od nowości w moich rękach. Jest tak gorąca, że nie mogę dotykać jej dłużej niż pół sekundy. Dzieje się tak pomimo że koło nie jest zblokowane. Postawienie na centralce zaraz po jeździe i zakręcenie kołem jest dość swobodne... coś tam ociera ale koło nie ma bloka i kręci się dość długo jak na koło obciążone łańcuchem. Dzieje się tak również gdy startuję rano i nie używam zupełnie tylnego hamulca. Po kilku kilometrach tarcza jest gorąca. Wyraźnie tłoczek się nie cofa. Rozebrałem zacisk obejrzałem tłoczek i wnętrze zacisku. Na tłoczku są ślady zużycia jednak nie są wyczuwalne pod palcem. Wymieniłem gumki na nowe OEM bo ktoś mi powiedział że tłoczek po wyjęciu z zacisku nigdy nie włoży się w tym samym miejscu gdyż uszczelniacze mogą mieć zmieniony kształt (tłoczek je grawitacyjnie odkształca). I sam tłoczek wypracowuje się nierównomiernie. Wyczyściłem wszystko i nasmarowałem. Lekko wszedł w zacisk. Gumka się nie odgięła .... wszytko czyste i dalej jest to samo. Mam pytanie: Co ma spowodować że tłoczek cofa się ? ....nierówność tarczy odpycha tłoczek ? Czy może pompa hamulcowa ma wytworzyć podciśnienie i cofnąć tłoczek po tym jak puszczam hamulec ? Na fotkach te ślady zużycia mogą wydawać się znaczne ... ale serio nie czuję ich pod palcem ... |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Zapowietrzajacy sie hamulec tylny. | goral | KTM | 13 | 09.04.2024 19:46 |
Hamulec postojowy jako hamulec tylny bez ABS | nocny | Hamulce, kola, opony | 1 | 12.08.2022 14:24 |
Siłowniczek o małym polu pracy: 3-8cm wysięgu; hamulec tylny? | Mateusz93 | Inne - dyskusja ogólna | 11 | 14.11.2019 23:10 |