Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Wszystko co chciałbyś wiedzieć o motocyklach innych niż AT > Inne - dyskusja ogólna

Inne - dyskusja ogólna Dział poświęcony motocyklom nieskategoryzowanym.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary Dzisiaj, 11:18   #221
rrolek

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: a raczej wieś
Motocykl: z lekkim adhd
rrolek jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 tydzień 2 dni 7 godz 48 min 18 s
Domyślnie

Masa motocykli ma jednak linę zamykającą, szczególnie te do użytku w offie.
Wystarczy lekkie strzępienie linki, przycieranie z powodu złego montażu, syf, błoto ect i już malutka sprężyna przy przepustnicy jej nie zamknie. Przykładowo w katach 2 linki zawsze dają radę, w becie pojedyńczą trzeba mieć idelnie ustawioną w rolgazie i obudowie wtrysku.
Stary Dzisiaj, 11:24   #222
szynszyll

szynszyll's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Popapracie!
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 miesiące 3 dni 8 godz 22 min 28 s
Domyślnie

otwierajaca ma miec 2-3 mm luzu i zamykajaca nie ma nic do rzeczy. jak podciagniesz otwierajaca to skasujesz luz i bedziesz otwieral przepustnice przy skrecie kierownicy. ten motocykl to nie jest ciorak + cioraki tez miewaja jedna linke. cos tak skrajnie popieprzonego jak linki w BMW bokser daja rade sama sila sprezyn na przepustnicach i w 'rozdzielaczu'
Stary Dzisiaj, 11:28   #223
mdxmd

Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
mdxmd jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 5 dni 14 godz 25 min 16 s
Domyślnie

nie tylko z chińczykami się ludzie bujają... jest z nami na form także kolega co długo walczył o swoje w końcu mu zrobili motocykl tyle tylko, że u niego problem nie dotyczył samego silnika a układu wtryskowego i zasalania paliwem dostał wszystko nowe i dopiero dało się jeździć co trwało sporo czasu i kosztowało niestety, myślę, że kosztowało więcej niż gdyby olał gwarancję i sobie kupił te części nawet używane, no ale przecież nie o to chodzi.

poniżej komentarz innego użytkownika.

"Moją CRF 1100 kupiłem w 2024 roku w salonie w Krakowie motocykl od nowości bierze olej, wymieniono mi dekiel (pokrywę) zaworową ale to nie pomogło motocykl dalej spala olej .Pierwsza wymiana po 1000 km nie wskazała zużycia (przynajmniej nie poinformowali mnie o tym w serwisie przy wymianie),po 3 tysiącach wróciłem do serwisu na gwarancyjną wymianę wyświetlacza i serwisant poinformował mnie że mam minimalny stan oleju w silniku i dolali litr oleju, następna dolewka 0,6 litra była przy przebiegu 8600 czyli po następnych 5 tysiącach.Na dzień dzisiejszy przejechałem 9.900 i oleju nie ubyło.Motocykl Wdo dnia dzisiejszego miał wymieniane na gwarancjiekiel-pokrywę zaworów, wyświetlacz LCD,lewą manetkę z zespołem przełączników, dwa razy oring śruby alternatora-po dwóch wymianach dalej ciekł olej spod śruby więc wymieniono śrubę alternatora z oringiem-dalej lał olej więc następnie wymieniono cały boczny dekiel-pokrywę silnika.Serwis hondy proponuje mi oddanie motocykla na dwa lub trzy miesiące do serwisu i rozbiórkę silnika!!! chcą abym oddał motocykl w okresie wakacyjnym na trzy miesiące a oddadzą mi go w zimę kiedy motocykla nie będę miał możliwości testować! druga sprawa to jaka rozbiórka silnika? w nowym motocyklu Honda zeszła na psy i bardzo żałuję tego zakupu bo miałem zamiar kupić Yamachę MT 09 Tracer"
mdxmd jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 11:30   #224
chomik
Administrator

chomik's Avatar

Miasto: Bałtyk
Motocykl: RD03 2xRD07a
Przebieg: 666
chomik jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 11 godz 4 min 21 s
Domyślnie

Myślę, że takimi historiami można zawalić cały ten wątek. Wszystkie marki tak mają, a dostępność części do wielu motocykli jest tragiczna.
Stary Dzisiaj, 11:40   #225
mdxmd

Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
mdxmd jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 5 dni 14 godz 25 min 16 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał chomik Zobacz post
Myślę, że takimi historiami można zawalić cały ten wątek. Wszystkie marki tak mają, a dostępność części do wielu motocykli jest tragiczna.
niby tak, ale mówimy o mare bardzo ugruntowanej, której silniki były nr 1 pod względem trwałości a taka wtopa na poziomie układu korbowego po prostu nie mieści się w głowie to tak jakbyś robił komuś silnik nie nie sprawdził luzu na zamkach pierścieni, luzu w rowkach oraz wymiarów cylindra. HONDA wypuściła z fabryki silnik, który bezpośrednio z linii produkcyjnej nadaje się od razu do remontu.

Dotychczas ludzie kupowali znane marki przepłacając sporo dla świętego spokoju a widać, że ktoś z tej umowy dżentelmeńskiej się nie wywiązuje.

W tym całym burdelu wygrywa BMW psuje się jak wszystko ale przynajmniej motocykl nie kwitnie pod ścianą w serwisie. Chociaż też są historie mrożące krew

Kupując obecnie nowy motocykl dostajemy kota w worku.
mdxmd jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 11:42   #226
szynszyll

szynszyll's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Popapracie!
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 miesiące 3 dni 8 godz 22 min 28 s
Domyślnie

nie wszystkie marki 'tak maja' i nie wszedzie dostepnosc czesci jest 'tragiczna' dlatego powazni gracze sa na rynku od dziesiecioleci, sa kopiowani i ich produkty pomimo, ze drozsze nadal sa kupowane. nie znam ŻADNEJ powaznej firmy, ktora ma w salonie motocykle na sprzedaz a jednoczesnie 50% czesci nie jest dostepna.

p.s. wczoraj zamawialem czesci z Yamahy: element gaznika z 1989, uszczelke z 1988, srubunki z 2007, podkladki sprzegla z 1987 i wszystko jest w europie i wszystko bedzie do konca tygodnia u mnie. nie mieszajmy pojec. z ciekawosci zerknalem na katalog KLE500 tej nowej. wszystko juz jest i bedzie nastepne 15 lat. zadna chinska firma nawet sie do tego standardu nie zbliza. do nowych modeli sa olbrzymie braki a po 3-4 latach jest po czesciach zupelne echo. kawka do poobiedniej kawki. magazyn europejski jest w Holadii.

https://www.kawasaki.com/en-us/owner...26/kle500ctfnn

tu z cenami:

https://oem-bike-parts.hr/en/parts/k...00-kle500ctfnn

Ostatnio edytowane przez szynszyll : Dzisiaj o 12:20
szynszyll jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 12:28   #227
lukasz_vip

lukasz_vip's Avatar

Miasto: Lubliniec
Motocykl: KTM LC8 950 SUPER ENDURO R
lukasz_vip jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 2 tygodni 2 dni 4 godz 35 min 7 s
Domyślnie

Ale o KTM tak już nie napiszesz... Max. 10lat są dostępne części. Aktualnie zaczął robić się duży problem z dostępem części do 950/990 LC8 z lat 2003-2012.
lukasz_vip jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 12:38   #228
rrolek

Miasto: a raczej wieś
Motocykl: z lekkim adhd
rrolek jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 tydzień 2 dni 7 godz 48 min 18 s
Domyślnie

Tu działa prosta zasada:
1. używasz zgodnie z przeznaczeniem - po10 latach to już może być szrot nie opłacalny w odbudowie.
2. Kochasz i traktujesz kolekcjonersko - po ci nowe części zamienne?

No dobra, są hobbyści co potrzebują mieć swój wymarzony w dzieciństwie cukiereczek.

Sorki za oftop, zmykam.
Stary Dzisiaj, 12:44   #229
krakus

krakus's Avatar

Miasto: Sulejówek
Motocykl: Fiddle
krakus jest na dystyngowanej drodze
Online: 7 miesiące 2 dni 15 godz 17 min 13 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał lukasz_vip Zobacz post
Ale o KTM tak już nie napiszesz... Max. 10lat są dostępne części. Aktualnie zaczął robić się duży problem z dostępem części do 950/990 LC8 z lat 2003-2012.
dla uściślenia jest to chyba 10 lat od zakończenia produkcji.
krakus jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 14:02   #230
matjas

matjas's Avatar

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 4 tygodni 1 dzień 19 godz 11 min 6 s
Domyślnie

Gadałem w Chorwacji z grupą Niemców na starych enduro. Były 2 lc4 640. Pytałem i części mówią że wszystko jest dostępne. Nie wiedzą że nie jest?

Zasady Postowania