|
|
#32 | |
|
Administrator
![]() Zarejestrowany: Oct 2007
Miasto: Otwock ale chętnie na Śląsk bym wrócił
Motocykl: RD37A (Hybryda), dwie ramy RD03 w zapasie
Przebieg: ojojoj
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 5 dni 15 godz 18 min 15 s
|
Cytat:
- rozruch (olej docelowy) - 30 min docierka - regulacje (ja głównie diesle docierałem), wydatki pompy, regulacja listwy wtryskowej, regulacja zaworu ciśnienia oleju - 15 min praca od nagrzania do 90 C - otwieranie filtrów, szczególnie odśrodkowych wirówek, i siatkowych - wymiana oleju - 10 min bez obciążenia - OGIEŃ!!!! - 90-240 na pełnym obiążeniu - oczywiście hamulce wodne SCHENK, czasem przy 1000KM był dłuższy okres do 5 godzin pracy na pełnym gwizdku. - końcowe ustalanie spalania (regulacja pompy wtryskowej), założenie zderzaka właściwego na pompie. To jest docieranie na ostro. Losowo z partii silnik rozbierany do weryfikacji - średnio co 10-ta sztuka, do weryfikacji. Na 230 silników, które docierały raz był fakap, źle spasowane przeniesienie napędu na pompę oleju było. Olej był używany ZAWSZE ten, co miał być docelowo, w moim przypadku SAE50 lub CB50. Tak się bawiłem. Silniki MTU z Leopardów 2A4/2A5 ciut inną technologię mają docierania - ale tego nie mogę napisać publicznie. Tam silnik jest hamowany razem powerpackiem Zmienianie oleju podczas docierania aby finalnie inny zalać do użytkowania to totalny bezsens - nawet technologicznie. Każdy olej na swoją specyfikę. Mineralny może jest ciężkim olejem, ale tolerancje pasowania są pod te oleje projektowane. Pracowałem u producenta silników, nie było mowy, że coś ma być inaczej. Norma, pasowania, jeśli minerał to minerał a nie przeskakiwanie. Przy S1000R były inaczej pasowane luzy, bo przeznaczenie tego silnika było inne - gorący klimat, powerpack i praca w Malezji - ale to inna bajka. Tam nawet luzy zaworowe inaczej były ustawiane. Inne prowadnice (inna rozszerzalność). Benzynowych na hamowni nigdy nie miałem docierać/testować tak jak diesle przemysłowe/morskie/militarne.
|
|
|
|