|
|
#571 | |
|
Moderator
![]() Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Ålesund, N
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: Rosnacy
Online: 1 tydzień 4 dni 1 godz 33 min 5 s
|
Cytat:
Montuje duży wentylator i powiększam pompę wody oraz założę manualny włącznik wentylatora. To powinno wystarczyć
Całego świata nie zmienisz ... Ludzi do miłości nie zmusisz, ani nawet do lubienia ciebie. Zawsze jednak masz wpływ na to , jaki jest ten kawałek świata wokół Ciebie i kto się w nim znajduje. https://youtu.be/skPjiSzR9n4?si=bnBpO9UVjUZGes_2 |
|
|
|
|
|
|
#572 |
![]() |
Pamiętaj, że woda ma 2x większe ciepło właściwe niż glikol etylenowy. Stąd stosowanie w motkach wyczynowych mixu woda - płyn 1:1
|
|
|
#573 |
![]() |
było powyżej o shimmy to nie wiem skąd i jak się to wzięło ale kiedyś na FT500 miałem taką od ogranicznika do ogranicznika, łącznie z popiskiwaniem opony przy przejściu od jednego ekstremum do drugiego. jakieś 75-80kmh. nie wiem jakim cudem nie rozjeb... się wtedy. szczęście, tylko tyle.
co do chłodziwa to te superchłodziwa mają za zadanie nie dopuszczać do powstawania wrzącej warstwy bezpośrednio na tulei - taka warstwa białych pęcherzyków jak w czajniku tuż przed zagotowaniem - ta warstwa ma niestety niepożądaną funkcję izolującą element gorący od czynnika chłodzącego.
|
|
|
#574 |
|
Moderator
![]() Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Ålesund, N
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: Rosnacy
Online: 1 tydzień 4 dni 1 godz 33 min 5 s
|
Zgadza się , dodatkowe ten "super płyn " z racji tak wysokiej temperatury wrzenia nie podnosi ciśnienia w układzie chłodzącym i ma jeszcze parę zalet. Nie mniej nie można go z nie czym mieszać i w razie pomieszania mogą wybrać c się osady ... Płyn ten też nie jest na bazie glikolu. Wiem że czysty gliko słabo transportuje ciepło i dlatego najbardziej pożądanym mixem glikolu z wodą jest 50/50 , ciecz takowa dobrze transportuje ciepło ma obniżona temperaturę zamarzania a podwyższona wrzenia
Całego świata nie zmienisz ... Ludzi do miłości nie zmusisz, ani nawet do lubienia ciebie. Zawsze jednak masz wpływ na to , jaki jest ten kawałek świata wokół Ciebie i kto się w nim znajduje. https://youtu.be/skPjiSzR9n4?si=bnBpO9UVjUZGes_2 |
|
|
|
|
|
#575 |
![]() |
50/50 czyli zwykły płyn chłodniczy. tyle mniej więcej ma wody do glikolu.
kieeeedyś się tym interesowałem bo chciałem to do cegły nalać - jakieś tam dodatkowo środki zwilżające są że się to klei bezpośrednio do metalu /rzekomo/ i nie dopuszcza do powstania tej spienionej warstwy izolującej. Ci to to zalali raportowali, że silnik był jakoby lepiej wychłodzony ale z chłodnicy waliło jak z piekła - co właśnie jest zarąbistym problemem w K1100LT tak czy siak. znaczy się działalo jak należy. Jankesi polecają ten dodatek: https://allegro.pl/oferta/dodatek-do...hoCVcAQAvD_BwE btw w opisie są bździny ale to akurat można pominąć /dot. proporcji dawkowania do paliwa /
|
|
|
#576 |
|
Zakonserwowany
![]() |
Po wielu latach upalania wieloma motorkami po Saharze powiem Ci że nie ma płynu, wody, cieczy którego byś nie zagotował kręcąc po górach piochu ( wydmach ) z obrotami 8/9 tysiaków, przy temperaturach w okolicy 30 stopni. Montowałem powiększone chłodnice, wiatraki na obydwu, które przełącznikiem zapinałem przed wydmami i nic. Jebało z korka zgotowaną cieczą jak z parowozu i nie zalazłem rozwiązania w żadnym z 4t, którymi jeździłem. Dopiero z 2t przestało dymić bo grzał się zdecydowanie mniej. Ważne żeby po takiej jeździe jak wszystko porządnie ostygnie uzupełnić płyn, nie zdarzyło mi się zatrzeć z przegrania żadnego enduraka, pamiętam ze w Libii na Erg Marzuk po mocnym pałowaniu po tych górach piochu dwie 690- tki straciły kompresję i już nie odpaliły.
Powodzenia.
|
|
|
#577 |
![]() |
no... 2T ma przewagę chłodniczą w uj - niby dwa razy więcej cykli pracy ale za to DWA RAZY więcej zimnej mieszanki, która dodatkowo odparowuje w skrzyni korbowej.
|
|
|
#578 |
![]() Zarejestrowany: Dec 2022
Motocykl: Transalp XL600V, KTM690 Enduro R
Przebieg: rośnie
Online: 1 tydzień 1 dzień 2 godz 50 min 41 s
|
Do 690tki dalem czujnik temperatury z Suzuki LT-A 450 (Tourmax RFS-509), temperatura załączenia albo 85, albo 90, nie pamietam już. Do tego płyn Prestone. Na razie nie rzyga przez korek, ale nie jeździłem w afrykańskich upałach
|
|
|
|