Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Wszystko co chciałbyś wiedzieć o motocyklach innych niż AT > Husqvarna 701

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary Dzisiaj, 11:06   #571
Dubel
Moderator

Dubel's Avatar

Miasto: Ålesund, N
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: Rosnacy
Dubel jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 4 dni 1 godz 33 min 0
Domyślnie

Cytat:
Napisał zylek Zobacz post
Do motoru który będzie używany w terenie, gdzie dolewki czegokolwiek są niewykluczone… ja bym dał sobie spokój
Podobne opinie słyszałem i mnie przekonują, myślałem o zalaniu tego na pałowanie po wydmach i sacharozę zachodniej lecz ten argument jest na tyle mocny że pozostanę przy G12++
Montuje duży wentylator i powiększam pompę wody oraz założę manualny włącznik wentylatora. To powinno wystarczyć

https://youtu.be/skPjiSzR9n4?si=bnBpO9UVjUZGes_2
Dubel jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 12:45   #572
rrolek

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: a raczej wieś
Motocykl: z lekkim adhd
rrolek jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 4 dni 13 godz 23 min 31 s
Domyślnie

Pamiętaj, że woda ma 2x większe ciepło właściwe niż glikol etylenowy. Stąd stosowanie w motkach wyczynowych mixu woda - płyn 1:1
Stary Dzisiaj, 14:53   #573
matjas

matjas's Avatar

Miasto: Brzezia Łąka
matjas will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 2 tygodni 6 dni 13 godz 43 min 29 s
Domyślnie

było powyżej o shimmy to nie wiem skąd i jak się to wzięło ale kiedyś na FT500 miałem taką od ogranicznika do ogranicznika, łącznie z popiskiwaniem opony przy przejściu od jednego ekstremum do drugiego. jakieś 75-80kmh. nie wiem jakim cudem nie rozjeb... się wtedy. szczęście, tylko tyle.

co do chłodziwa to te superchłodziwa mają za zadanie nie dopuszczać do powstawania wrzącej warstwy bezpośrednio na tulei - taka warstwa białych pęcherzyków jak w czajniku tuż przed zagotowaniem - ta warstwa ma niestety niepożądaną funkcję izolującą element gorący od czynnika chłodzącego.
Stary Dzisiaj, 16:08   #574
Dubel
Moderator

Dubel's Avatar

Miasto: Ålesund, N
Przebieg: Rosnacy
Dubel jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 4 dni 1 godz 33 min 0
Domyślnie

Zgadza się , dodatkowe ten "super płyn " z racji tak wysokiej temperatury wrzenia nie podnosi ciśnienia w układzie chłodzącym i ma jeszcze parę zalet. Nie mniej nie można go z nie czym mieszać i w razie pomieszania mogą wybrać c się osady ... Płyn ten też nie jest na bazie glikolu. Wiem że czysty gliko słabo transportuje ciepło i dlatego najbardziej pożądanym mixem glikolu z wodą jest 50/50 , ciecz takowa dobrze transportuje ciepło ma obniżona temperaturę zamarzania a podwyższona wrzenia

https://youtu.be/skPjiSzR9n4?si=bnBpO9UVjUZGes_2
Dubel jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 17:27   #575
matjas

matjas's Avatar

Domyślnie

50/50 czyli zwykły płyn chłodniczy. tyle mniej więcej ma wody do glikolu.
kieeeedyś się tym interesowałem bo chciałem to do cegły nalać - jakieś tam dodatkowo środki zwilżające są że się to klei bezpośrednio do metalu /rzekomo/ i nie dopuszcza do powstania tej spienionej warstwy izolującej. Ci to to zalali raportowali, że silnik był jakoby lepiej wychłodzony ale z chłodnicy waliło jak z piekła - co właśnie jest zarąbistym problemem w K1100LT tak czy siak. znaczy się działalo jak należy.
Jankesi polecają ten dodatek:

https://allegro.pl/oferta/dodatek-do...hoCVcAQAvD_BwE

btw w opisie są bździny ale to akurat można pominąć /dot. proporcji dawkowania do paliwa /
Stary Dzisiaj, 17:47   #576
Adagiio
Zakonserwowany

Adagiio's Avatar

Miasto: Milazzo
Motocykl: XRV 750
Adagiio will become famous soon enough
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 16 godz 21 min 37 s
Domyślnie

Po wielu latach upalania wieloma motorkami po Saharze powiem Ci że nie ma płynu, wody, cieczy którego byś nie zagotował kręcąc po górach piochu ( wydmach ) z obrotami 8/9 tysiaków, przy temperaturach w okolicy 30 stopni. Montowałem powiększone chłodnice, wiatraki na obydwu, które przełącznikiem zapinałem przed wydmami i nic. Jebało z korka zgotowaną cieczą jak z parowozu i nie zalazłem rozwiązania w żadnym z 4t, którymi jeździłem. Dopiero z 2t przestało dymić bo grzał się zdecydowanie mniej. Ważne żeby po takiej jeździe jak wszystko porządnie ostygnie uzupełnić płyn, nie zdarzyło mi się zatrzeć z przegrania żadnego enduraka, pamiętam ze w Libii na Erg Marzuk po mocnym pałowaniu po tych górach piochu dwie 690- tki straciły kompresję i już nie odpaliły.
Powodzenia.

Non si invecchia in base al tempo che si ha alle spalle, si invecchia quando si inizia a dimenticare i sogni .
Adagiio jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 17:55   #577
matjas

matjas's Avatar

Domyślnie

no... 2T ma przewagę chłodniczą w uj - niby dwa razy więcej cykli pracy ale za to DWA RAZY więcej zimnej mieszanki, która dodatkowo odparowuje w skrzyni korbowej.

Zasady Postowania