Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat XRV 650 / XRV 750 > Regularne czynności serwisowe

Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary Wczoraj, 17:03   #61
pałeł
gsm: 512242193

pałeł's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Rzuchów
Motocykl: RD11a
Galeria: Zdjęcia
pałeł will become famous soon enough
Online: 5 miesiące 11 godz 27 min 24 s
Domyślnie

parafrazując dzieja
jeśli nie zauważasz różnic albo zmuszasz sie do nie zauważania to możesz nic nie robic, A odczujesz różnice nawet bez sugestii.

Z nauka tak jest ze porostu działa i tyle, mozna negować fizykę, chemie, tyle ze ignorancja nie zmieni praw obowiązujących we wszechświecie

ai i czt gpt podpowiada https://chatgpt.com/c/6894bcfc-1e80-...9-21b72932079b zadawaj pytania
Stary Dzisiaj, 06:07   #62
Dzieju
Administrator

Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
Dzieju jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 1 tydzień 1 godz 23 min 32 s
Domyślnie

....jeśli nie zauważasz różnic albo zmuszasz się do nie zauważania to możesz nic nie robić...
zmienił bym tylko na:
...jeśli nie zauważasz różnic albo zmuszasz się do zauważania to możesz nic nie robić...
Druga wersja jest właściwsza.
Nikt nie neguje nauki , chemii , fizyki ....tylko musi być wymierna, faktycznie odczuwalna, nie tylko papierowo czyli w teorii.
Jak zejdzie powietrze z koła to nie potrzebne naukowe rozważania czy ono tam jest , nie potrzeba ciśnieniomierza.
Ale jak zejdzie o 0,0005 atm , czyli nic się nie dzieje (wystarczy minimalna różnica temperatury) to używanie specjalnych dokładnych przyrządów by udowodnić ubytek takiej wartości to sztuka dla sztuki podczas gdy nie wpływa to na jazdę w żaden sposób.
No i tylko o to mi chodziło , jeśli jeżdżąc nie robi różnicy to nie ma sensu kombinować tylko dlatego że naukowcy coś udowadniają w laboratorium.
Jeśli wsiadasz i jest od razu inaczej , fajniej , lepiej to tak wtedy można pomyśleć co z tym zrobić.
Stary Dzisiaj, 07:11   #63
szynszyll

szynszyll's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Popapracie!
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 3 tygodni 2 dni 16 godz 25 min 42 s
Domyślnie

na marginesie. spora czesc motocykli, ktore mam na podnosniku ( zaryzykuje, ze wiekszosc) ma niewlasciwa ilosc oleju w lagach i jest on stary jak węgiel + zbyt mala ilosc powietrza w kołach. zadziwiajace, ze czesto sa to pojazdy ludzi o wieloletnim doswiadczeniu za kierownica, ktorzy przejechali setki tysiecy kilometrow. w zasadzie prawidlowe parametry zdarzają się wyjatkowo.
jeden 'kolega' kłócił się ze mną, że oleju w przednim zawieszeniu się nie wymienia ( musialem wiec wymienić panewki bo byly starte) i spuścił z kół powietrze do swoich ulubionych 0,5 bo cyt. VTX to motocykl komfortowy a ja mu ten komfort chcialem popsuć pompujac do jakis abstrakcyjnych wartosci z ksiazki serwisowej, ktore wykluczaja ten motocykl z normalnego użytkowania.
Stary Dzisiaj, 07:24   #64
Melon

Melon's Avatar

Miasto: Lublin
Motocykl: cz350/ bandit600/ zx12r/ varadero/vfr1200xd
Melon jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 1 tydzień 12 godz 18 min 48 s
Domyślnie

Ja tam się nie znam i robię jak serwis podaje no prawie wszystko
Stary Dzisiaj, 07:26   #65
pałeł
gsm: 512242193

pałeł's Avatar

Miasto: Rzuchów
Motocykl: RD11a
Galeria: Zdjęcia
pałeł will become famous soon enough
Online: 5 miesiące 11 godz 27 min 24 s
Domyślnie

Percepcja jest indywidualna to ze ty nie widzisz różnicy w pełni akceptuje . Nie ma sensu zmuszać cie do zmiany stanowiska. Postep technicznych to suma małych usprawnień i subtelnych różnic nie do wychylenia dla wszystkich ale jednak zauważalnych.
Zaczyna sie dokladnie od takich drobiazgów. Tylko ze swiat już dawno rewolucję przeszedł i dzis w zawieszeniach sa inne rozwiązania a ty nadal twierdzisz ze nie ma różnicy
Stary Dzisiaj, 07:59   #66
Melon

Melon's Avatar

Miasto: Lublin
Motocykl: cz350/ bandit600/ zx12r/ varadero/vfr1200xd
Melon jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 1 tydzień 12 godz 18 min 48 s
Domyślnie

Pewnie że poszedł ale nie każdego stać poprawiać po fabryce

Tags
lagi , olej