Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Wszystko dla Afrykańczyka

Wszystko dla Afrykańczyka Ciuchy, buty, kaski, gogle, rękawiczki, kondomy, pokrowce, ochraniacze, zbroje i inne gadżety które chcesz opisać lub polecić

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 22.07.2011, 20:31   #1
Mytoon
 
Mytoon's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2011
Miasto: Malbork
Posty: 8
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Mytoon jest na dystyngowanej drodze
Online: 20 godz 4 min 50 s
Domyślnie

Jeśli chodzi o cukier wanilinowy to ja daję saszetki po 32 gr.

Jałowcówka
Przymierzałem się do tego trunku ze 2 lata i nigdy nie udało mi się zebrać co by go zmajstrować, a jest pyszny. Jałowcówka to nic innego jak Gin domowej roboty.
Za jednym razem trzasnąłem 2 przepisy.

Jałowcówka alpejska
około 50 jagód jałowca
0,5 l spirytusu
50-60 dag cukru (ja daję trzcinowy)
3 szklanki wody
kawałek korzenia imbiru
Jagody jałowca można zebrać samemu, ja kupiłem w markecie. Jagody jałowca tłuczemy przez szmatkę młotkiem. Wrzucamy do dużego gąsiorka i zalewamy spirytusem. Zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Codziennie należy potrząsać gąsiorkiem. Po dwóch tygodniach kolejny etap - gotujemy wodę, wrzucamy do niej cukier i robimy gęsty syrop. Po ostudzeniu mieszamy z zawartością słoja, dorzucamy korzeń imbiru pokrojony na plasterki i odstawiamy na kolejny tydzień. Następnie filtrujemy nasz trunek np. za pomocą filtrów do ekspresów do kawy.
Tak przygotowaną jałowcówkę można pic zarówno z kielicha jak i z tonikiem.


Jałowcówka leśniczego
To jest hardkor, do picia bezpośrednio nadaje się tylko na dworze przy jebitnym mrozie. Ja zmieszałem ją z jałowcówką alpejską i wyszedł zgrabny gin do drinków z tonikiem.
Skład:
około 50 jagód jałowca
0,5 litra spirytusu
0,5 litra wódki
2-3 cytryny
kawałek korzenia imbiru
Podobnie jak w poprzednim przepisie tłuczemy jagody jałowca i wrzucamy do słoja wraz z wódą i spirytusem. Odstawiamy to na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie filtrujemy owoce jałowca od trunku, dodajemy cienko pokrojone skórki z 2-3 cytryn, kawałek korzenia imbiru i odstawiamy na miesiąc. W tym przypadku także codziennie należy potrząsnąć słojem czy też gąsiorem.

Przepisy znalazłem kiedyś w necie, trochę je zmodyfikowałem.

Ostatnio edytowane przez Mytoon : 22.07.2011 o 20:36
Mytoon jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz


Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Koniec produkcji 990 adventure!!!!!!!!!!!! kruk Inne - dyskusja ogólna 80 02.11.2012 10:42
rozszyfrowanie roku produkcji krzysiek_rybak Rama, zawieszenia, napęd 8 27.08.2012 17:43
scootoiler własnej roboty pałeł Wszystko dla Afryki 12 02.03.2009 13:12


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:15.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.