|   | 
 | |||||||
| Inne - dyskusja ogólna Dział poświęcony motocyklom nieskategoryzowanym. | 
|  | 
|  | Narzędzia wątku | Wygląd | 
|  19.05.2011, 08:41 | #11 | 
|  Zarejestrowany: May 2011 Miasto: Łosice 
				 Motocykl: nie mam AT jeszcze   Online: 11 godz 29 min 3 s |   

kopniak przed kopmrechą mam jak kopię.Na deko kopałem dużo więcej i sucha ;/ świeca dałem nową i na niej widać że jest czyściutka i sucha   no muszę z gaźnikami walczyć ale jak  iglice są na samej górze ustawione. No ale co mi powiecie o tej słabej iskrze? Wam jak kopiecie też daje taką marną? 
				__________________ XL 600 R   | 
|   |   | 
|  19.05.2011, 09:28 | #12 | 
| El Mariachi  Zarejestrowany: Aug 2009 Miasto: Podkarpackie 
				 Motocykl: RD04 Galeria: Zdjęcia   Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 2 godz 12 min 15 s |   

Kolego a stator to ty czasem nie zagotowałeś. Zobaczy jeszcze czy zagada na samostarcie a lepiej PLAKU. Czasmi gdaknie na samostarcie. Choć to paliwo a raczej jego brak zastanowiło by mnie bardziej. Mała iskra wskazuje na uszkodzenie statora a brak paliwa na świecy na gaźnik. Jak Matjas ci podpowiedział jebnij na kopałkę kilka razy solidnie lub poproś kogoś o to. 
				__________________ Niech moc będzie z wami ........... | 
|   |   | 
|  19.05.2011, 10:16 | #13 | 
|  |   

Heja, Albo podładuj/wymień akumulator. Słaba iskra na powietrzu może się pokazywać, a w głowicy przy kompresji znika. W jakim stanie jest aku? Czy światła porządnie świecą czy się (trudne słowo) żarzą? O ile tam jest zapłon z modułu a nie iskrownikowy... nie znam tego sprzęta tak dokładnie. 
				__________________ pozdrawiam! Kisiel ------ RD04 -> ATAS | 
|   |   | 
|  19.05.2011, 10:31 | #14 | |
|  |   Cytat: 
 on nie ma aku  do zapalania próbnego zawsze z powodzeniem stosowałem gaz do zapalniczek  ale nie ma się co pipać w szczypę: daj trochę beny do otworu świecy. jesli wszystko jest OK powinna zagadać - będziesz znał przyczynę. tylko kopnij ją z sensem. przełamywanie kompresji na siłe w tych sprzętach do niczego poza zmęczeniem nie prowadzi. tak jak Blob pisze - może być uszkodzony stator ale skoro chodziła OK to nie stało się to od stania... melduj jak postępy. matjas 
				__________________ 'Przestań naprawiać kiedy zaczynasz psuć' - Ojciec matjasa | |
|   |   | 
|  19.05.2011, 11:16 | #15 | 
| Niepoprawny ideologicznie - XTZ/GS/LC4 ;)  Zarejestrowany: Jul 2008 Miasto: Józefów 
				 Motocykl: R1100GS, LC4   Online: 2 tygodni 1 dzień 17 godz 58 min 40 s |   

A powinien   Fakt, że ten model zupełnie nie potrzebuje aku do odpalenia, niemniej jego brak może n.p. ugotować regulator. Nadal nie mogę doczytać, czy kolega spróbował z inną świecą i dał znać, czy iskra jest lepsza. | 
|   |   | 
|  19.05.2011, 11:21 | #16 | |
| El Mariachi  Zarejestrowany: Aug 2009 Miasto: Podkarpackie 
				 Motocykl: RD04 Galeria: Zdjęcia   Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 2 godz 12 min 15 s |   Cytat: 

__________________ Niech moc będzie z wami ........... | |
|   |   | 
|  19.05.2011, 11:22 | #17 | 
|  Zarejestrowany: Jun 2008 Miasto: Poznań 
				 Motocykl: 690 Enduro   Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 4 godz 36 min 25 s |   

Panowie podpowiem wam, że do zapłonu potrzebna jest mieszanka paliwowo-powietrzna a nie benzyna na dnie tłoka. Chłopak się zakopie na śmierć   Samostart tak, lanie benzyny nie. 
				__________________ "A jeśli nie znajde w swej głowie rozumu to paszport odnajde w szufladzie..." | 
|   |   | 
|  19.05.2011, 12:18 | #18 | 
| Niepoprawny ideologicznie - XTZ/GS/LC4 ;)  Zarejestrowany: Jul 2008 Miasto: Józefów 

Cóż, lanie benzyny uratowało mnie od zakopania się na śmierć w mojej LC4. Fakt, że łatwo w ten sposób zalać świecę, ale często to pomaga, jeśli silnikowi "niewiele brakuje" do podjęcia pracy. No i pozwala wstępnie wyeliminować defekt zapłonu. W XLi (i pochodnych) temat jest o tyle trudny, że umiejscowienie świecy praktycznie uniemożliwia podanie benzyny w sposób, który nie spowoduje dostania się syfów do cylindra. W ramach ew. zakładu mogę nawet wyciągnąć gaźnik, podlać paliwa pod świecę i założyć się, że moja LC4 spróbuje "zagadać" po kopie. Mam tylko nadzieję, że mnie nie kopnie za mocno  (to tak a propo kopania moto z odkręconym "gazem" - skuteczna metoda, żeby zrobić sobie krzywdę). P.S. wstępnie obstawiam problem z gaźnikiem - u siebie (w takiej samej XLi) sporo się nawalczyłem, żeby ładnie odpalała, bo cyrki straszne się działy. Awarie zapłonu też się zdarzają w tym modelu, niemniej jakaś iskra ponoć jest, a świeca sucha. Ostatnio edytowane przez fxrider : 19.05.2011 o 12:21 | 
|   |   | 
|  19.05.2011, 12:35 | #19 | 
|  Zarejestrowany: Jun 2008 Miasto: Poznań 
				 Motocykl: 690 Enduro   Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 4 godz 36 min 25 s |   

Lanie benzyny może tyle samo pomóc co zaszkodzić. To zależy między innymi od temperatury. Zapewne wiesz, ze można zgasić zapałkę w wiadrze benzyny.

__________________ "A jeśli nie znajde w swej głowie rozumu to paszport odnajde w szufladzie..." | 
|   |   | 
|  19.05.2011, 12:53 | #20 | 

Z pewnością - zwłaszcza w kontekście łatwego zalania świecy - lepiej robić to mając do dyspozycji w okolicy palnik gazowy do wygrzewania świecy.  Po prostu zasygnalizowałem, że nie należy z góry przekreślać tej metody. Co do temp - rozumiem, że im większa tym lepiej? Akurat swojego kata reanimowałem tak pod koniec zimy, gdzie w garażu było około zera - no i pomogło - zagadał na chwilę. Fakt, że zaraz potem zostałem z zalaną świecą, ale po wygrzaniu jej palił już normalnie (silnik wcześniej długo stał). Co do gaszenia zapałek - owszem, da się, ale raczej nie zdecydowałbym się na taki eksperyment   | 
|   |   | 
|  | 
| 
 | 
 | 
|  Podobne wątki | ||||
| Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor | 
| Honda XL600R - opinie użytkowników | piotreklodz | Inne - dyskusja ogólna | 5 | 12.05.2012 11:37 |