Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Wszystko co chciałbyś wiedzieć o motocyklach innych niż AT > Inne - dyskusja ogólna

Inne - dyskusja ogólna Dział poświęcony motocyklom nieskategoryzowanym.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary Wczoraj, 21:17   #61
Melon

Melon's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Lublin
Motocykl: cz350/ bandit600/ zx12r/ varadero/vfr1200xd
Melon jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 3 tygodni 4 dni 6 godz 16 min 55 s
Domyślnie

Kto teraz jeździ 150 , wacha droga a i lejce mogą zabrać.
Honda się postarała i w goldasie już jest tpms ale od 2023
https://hondanews.eu/pl/pl/motorcycl...-modelowy-2023
A tak po za tym masz rację, Honda ma nas w doopie
Stary Dzisiaj, 08:35   #62
lukasz_vip

lukasz_vip's Avatar

Miasto: Lubliniec
Motocykl: KTM LC8 950 SUPER ENDURO R
lukasz_vip jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 2 tygodni 1 dzień 3 godz 50 min 46 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał mdxmd Zobacz post
Takie czujniki naprawdę potrafia uratować dupę i to dosłownie, wyobraź sobie, że gonisz 150km/h autostradą i jak poczujesz, że nie masz powietrza to możesz już nic nie poczuć.
Jechałem LC8 bez powietrza w przednim kole autobaną nie wiem ile km utrzymując te 130-140km/h. Dopiero jak zjeżdżałem za potrzeba na parking to zauważyłem brak powietrza - rozerwało dętkę. Później z braku dętki pociągnąłem jeszcze 70km. Bez powietrza dało się lecieć jak utrzymywałeś min. te 120km/h bo siła odśrodkowa robiła swoje i przełożenie wagi motocykla na tył. Opona to był Michelin Desert.
Także w przypadku moto jak lecisz te 150km/h i zejdzie powietrze to nawet nie poczujesz, że go nie masz.
lukasz_vip jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 09:53   #63
mdxmd

Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
mdxmd jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 5 dni 4 godz 48 min 39 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał lukasz_vip Zobacz post
Jechałem LC8 bez powietrza w przednim kole autobaną nie wiem ile km utrzymując te 130-140km/h. Dopiero jak zjeżdżałem za potrzeba na parking to zauważyłem brak powietrza - rozerwało dętkę. Później z braku dętki pociągnąłem jeszcze 70km. Bez powietrza dało się lecieć jak utrzymywałeś min. te 120km/h bo siła odśrodkowa robiła swoje i przełożenie wagi motocykla na tył. Opona to był Michelin Desert.
Także w przypadku moto jak lecisz te 150km/h i zejdzie powietrze to nawet nie poczujesz, że go nie masz.
nie pamiętam jak jest w ktm, ale w CRF przednia opona praktycznie nie trzyma sie felgi gdy zejdzie ciśnienie, np. naciskając oponę noga bez ciśnienia można ją zrzucić z felgi... tylna jest już ok, nie ma szans na łatwe odbicie opony od felgi. Jeżeli złapiesz kapcia z przodu przy prędkości może być nieciekawie tzn. opona może spaść z felgi i nie ma szans na sterowność motocykla.

Trudno tutaj generalizować bo każdy przypadek będzie inny ale ja bym tak nie jechał nawet gdyby się jako tako dało bo może się nie udać....
mdxmd jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 10:23   #64
tommi

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Łazy k/Magdalenki
Motocykl: RD03
Przebieg: 65496
tommi jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 1 tydzień 1 dzień 3 godz 13 min 34 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał lukasz_vip Zobacz post
Podziwiam, chyba bym nie miał odwagi?

Moment urwania się wentyla w lc8 na rumuńskiej autostradzie przy 120 kmh wspominam zupełnie inaczej...
Udało się motura wyhamować, ale szczęście, że nikt nie jechał obok, bo zaczęło mną nosić od barierki do barierki. Tkc80.
tommi jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 10:24   #65
lukasz_vip

lukasz_vip's Avatar

Domyślnie

Cytat:
nie pamiętam jak jest w ktm, ale w CRF przednia opona praktycznie nie trzyma sie felgi gdy zejdzie ciśnienie, np. naciskając oponę noga bez ciśnienia można ją zrzucić z felgi... tylna jest już ok, nie ma szans na łatwe odbicie opony od felgi. Jeżeli złapiesz kapcia z przodu przy prędkości może być nieciekawie tzn. opona może spaść z felgi i nie ma szans na sterowność motocykla.

Trudno tutaj generalizować bo każdy przypadek będzie inny ale ja bym tak nie jechał nawet gdyby się jako tako dało bo może się nie udać....
Normalnie spada jak w każdym moto.
Stary Dzisiaj, 10:39   #66
Dlugi_TA

Motocykl: Transalp 650 RD11 -> CRF1000 DCT
Dlugi_TA jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 6 dni 20 godz 3 min 18 s
Domyślnie

Cytat:
...Co ciekawe założył w Varadero jakiś chiński zestaw czujników ciśnienia i info o problemie miał zanim jeszcze kapeć zagościł na dobre... no ale czujniki ciśnienia w motocyklach z japonii ? w jakim modelu to występuje ktoś słyszał ? Takie czujniki naprawdę potrafia uratować dupę i to dosłownie, wyobraź sobie, że gonisz 150km/h autostradą i jak poczujesz, że nie masz powietrza to możesz już nic nie poczuć.
Są 2 rodzaje takich TPMS-ów - czujnik wewnętrzny tylko do bezdętek i czujnik zakręcany na wentyl. Ten drugi ma taki mankament, że powietrze może delikatnie cały czas schodzić - on cały czas jest na ciśnieniu. Jeden udało mi się tak zakręcić że strat nie mam, ale drugi trochę popuszcza.
Drugim mankamentem dotyczącym myślę że obu czujników jest to, że w żaden sposób nie sygnalizują rozładowania baterii w czujniku, wyświetlacz pokazuje ostatnią wartość. Przekonałem się o tym, na granicy węgiersko-serbskiej, gdzie w kolejce podeszła jakaś motocyklistka i powiedziała, że mam niedopompowane koło. Motek rzeczywiście dziwniej się prowadził, ale zrzuciłem to na karb sporego obładowania z dość wysoko podniesioną masą. Gibłem się, wydawało mi się, że ciśnienie jest a dodatkowo pokazałem jej, że mam TPMS-a :-)
Po przejechaniu granicy kompresorek pokazał, że rzeczywiście luftu brakowało, czujnik dalszą podróż odbył w bagażu...
Dlugi_TA jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 13:03   #67
matjas

matjas's Avatar

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 3 tygodni 5 dni 17 godz 26 min 24 s
Domyślnie

8km jechałem w Serbii poboczem autostrady żeby dobić do parkingu. CHYBA złapałem jakiś drut zbrojeniowy w oponę tylną na przejściu BiH/SRB w tych jebanych płytach co tam lezą a oczywiście jechałem OBOK samochodów więc możliwe całkiem. Najpierw poczułem, że moto idzie ospale i muszę więcej dawać gazu a chwilę później zaczęło bić tylne koło.
Po stwierdzeniu flaka wywiesiłem się na podnóżkach nad zbiornik i tak przekulałem kolejne 8km na parking gdzie już 'spokojnie' czekałem na lawetę na patelni 38C dzieląc się resztą wody z jakimś bezdomnym psemsuką... jeszcze raz dzięki Ramiresowi, że ogarnął mi lawetę od ubezczyciela bo nie byłem w stanie się dodzwonić...

NAWET gdybym miał narzędzia, kompletnie zmieliło opaskę na oponie. O dziwo dętka przeżyła i jeżdżę na niej po dziś dzień z dobrym Serbskim powietrzem. Niemniej smutno mi sie zrobiło z tymi dętkami. Chujnia z grzybnią.
Stary Dzisiaj, 13:09   #68
mdxmd

Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
mdxmd jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 5 dni 4 godz 48 min 39 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał matjas Zobacz post
8km jechałem w Serbii poboczem autostrady żeby dobić do parkingu. CHYBA złapałem jakiś drut zbrojeniowy w oponę tylną na przejściu BiH/SRB w tych jebanych płytach co tam lezą a oczywiście jechałem OBOK samochodów więc możliwe całkiem. Najpierw poczułem, że moto idzie ospale i muszę więcej dawać gazu a chwilę później zaczęło bić tylne koło.
Po stwierdzeniu flaka wywiesiłem się na podnóżkach nad zbiornik i tak przekulałem kolejne 8km na parking gdzie już 'spokojnie' czekałem na lawetę na patelni 38C dzieląc się resztą wody z jakimś bezdomnym psemsuką... jeszcze raz dzięki Ramiresowi, że ogarnął mi lawetę od ubezczyciela bo nie byłem w stanie się dodzwonić...

NAWET gdybym miał narzędzia, kompletnie zmieliło opaskę na oponie. O dziwo dętka przeżyła i jeżdżę na niej po dziś dzień z dobrym Serbskim powietrzem. Niemniej smutno mi sie zrobiło z tymi dętkami. Chujnia z grzybnią.
z tylną można tak zrobić ponieważ felga trzyma oponę tak samo jak w feldze bezdętkowej opona sama na 100% nie spadnie z felgi, dlaczego tag gównianie robią przednie felgi to nie mam pojęcia.. głupota brak wyobraźni bo nic innego nie przychodzi mi do głowy.

Właśnie z tego powodu nigdy nie przerobię felg dętkowych na bez dekowe bo przy niskim ciśnieniu opona może spaść z felgi nie ma dętki, która by ją utrzymała a powietrze jak tylko znajdzie sobie szczelinkę wyleci od razu.

Dla mnie dętki powinny być zakazane prawnie w motocyklach drogowych powyżej określonej mocy silnika. Jedyny ich sens to w przypadku bocznego rozcięcia opony albo w 1000km od najbliższej cywilizacji. Opona niefortunnie przebita może być niemożliwa lub trudna do naprawy przez kołek .. no ale zawsze można ją zdjąć i walną od spodu łatkę tak samo jak w dętce....
mdxmd jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 13:19   #69
lukasz_vip

lukasz_vip's Avatar

Domyślnie

Cytat:
felga trzyma oponę tak samo jak w feldze bezdętkowej opona sama na 100% nie spadnie z felgi
Nie zgadzam się totalnie. Wszystko zależy od opony. W ten weekend mieliśmy łącznie 5 gum. I są opony co siedzą na rancie tak, że nie da się tego zdjąć jak np.: TKC a są takie co butem kopniesz i spada jak np.: Motoz
Stary Dzisiaj, 13:30   #70
matjas

matjas's Avatar

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 3 tygodni 5 dni 17 godz 26 min 24 s
Domyślnie

Pirelli STR, fabryczna w T7 - byłem pod wrażeniem jak franca jechała bez powietrza - całkowite odspojenie od rantu.

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania