|
|
#591 | |
|
arbozeniak
![]() Zarejestrowany: Jul 2023
Motocykl: xd
Online: 2 tygodni 5 dni 16 godz 11 min 41 s
|
Cytat:
No bo teraz przecież mamy wolność. Taka wolność, że nawet w piecu nie mogę palić zwykłym węglem ani wjechać do Krakowa starym autem, a za wpisy na fejsbuczku można trafić za kratki. Taka wolność, że na Marszu Niepodległości ubrani po cywilnemu szpicle robią takie same prowokacje jak w latach 80-ych. Taka wolność, że całe społeczeństwo musi się zrzucać na dotacje, które biorą nieliczni cwaniacy. taka woilność, że policja szykanuje rolników jadących na protesty. Itd, itp. Nie chce mi się listować, wszyscy wiemy, gdzie i jak żyjemy. Choć niektórym się wydaje, że żyją, bo mają szynkę w Lidlu i dotacje na elektryki. Za Gierka też było w sklepach. A potem wszystko było "popularne", tylko nic nie było. Ale tych, którzy teraz biorą profity z obecnej "wolności", komuna w końcu też pożre, bo ona robi tylko na tych najbogatszych, tych z największą władzą. I wtedy się obudzicie, ale z zamarłym krzykiem na ustach i zlani potem, bo będzie za późno. Zawsze jest za późno. Tylko ta głupota i naiwność tych, co nie kumają, co jest grane, wpływa niestety na całość społeczeństwa. I wtedy zatęsknicie za Gierkiem. A może nawet za spawaczem. Bo tamtą komunę dało się oszukać. Ta jest o wiele bardziej szczelna i skuteczna. Na tyle skuteczna, że nawet jej nie zauważacie. Jak Wam zabraknie na chleb, to zatęsknicie za "komercyjniakami" i kartkami na cukier, bo wtedy przynajmniej Zemstę Reagana była szansa dostać z darów. A teraz nikt nam nie pomoże. Obym był złym prorokiem. |
|
|
|
|
|
|
#592 |
|
Administrator
![]() |
1. Represje polityczne i brak wolności. UB i mordowanie Polaków startując od Żołnierzy Wyklętych a kończąc na uczestnikach strajków 56, 70, 76, 80. Lista jest długa zamordowanych ludzi. Babcia mojej eksżony pracowała w medycynie sądowej to z samego ZK Wronki codziennie przywożono ofiary morderstw UB przez kilkadziesiąt lat jak pracowała. Cenzura wszechobecna. Inwigilacja. Podporządkowanie całkowite władzy ZSRR.
2. Gospodarka niedoboru i nędza materialna. Moi rodzice zarabiali 20dolarów miesięcznie i tak zarabiali wszyscy. Nie dało się za to żyć, nie dało umrzeć. Jak mieli mi buty kupić to zbierała się babcia na to aby w sklepie PUMY w Warszawie kupić buty za 25 dolców bo nogę miałem taką dużą, że zapomnij o butach dla dziecka. Taka była moc nabywcza tego pieniądza. Puste półki, można było w Pewexie lub w Baltonie kupić szynkę w puszce.... System kartkowy, po wojnie, w czasie wojennym po itd. Inflacja taka, że dziadek jak sprzedał konie to mógł dom stawiać a po kilku miesiącach kupił jedną złotą monetę. Zacofanie technologiczne i buble w sklepach. 3. Czekanie na mieszkanie 20 lat, po wpłacie na książeczkę, kurwa jeszcze ja miałem założoną książeczkę od dziecka aby móc starać się dostać mieszkanie po 20-30 latach.. 4. Talony na samochody i to jakie....Do tego te gówniane samochody, pamiętam Syrenką wyprawy do Babci do Warszawy 350 km przez 8 godzin a zdarzało się, że nie dojechała. Pamiętam jak staliśmy 4 dni w drodze nad morze bo robili remont skrzyni. 5. Szarość i bylejakość wszędzie i wszystkiego, chlać zostawało 6. Korupcja na każdym kroku, jak nie dasz w łapę to nic nie załatwisz. 7. Jak nie ukradniesz to nie będziesz nic miał, jak nie zakombinujesz i nie ukradniesz to nie będziesz miał. 8. Alkoholizm na każdym poziomie, chlanie w pracy i wszędzie po pracy, nic innego nie pozostawało. 9. Smród i zanieczyszczenie wód i powietrza, w komunie wszyscy mieli wyjebane. 10. Ukrywanie zagrożeń jak wyjebało w Czarnobylu to jak już przeleciało po nas wszystko to wtedy nam wciskali jod. To co powyżej to tylko namiastka tego, bo to moje wspomnienia i trochę wiadomości. NI CHUJA NIKT MI NIE POWIE, ŻE TO BYŁY DOBRE CZASY I PORÓWNYWALNE DO OBECNYCH, TERAZ MAMY PIĘKNĘ CZASY i OBY SIĘ NIE SKOŃCZYŁY WOJNĄ O CHUJ WIE CO, ZNÓW.
|
|
|
#593 |
|
Administrator
![]() |
A teraz beczymy, że w piecu nie możemy palić czym chcemy albo, że dofinansowania idą z Państwa na coś co nam się nie podoba. Straszne rzeczy normalnie. Taka utrata wolności...hahahaha
Wcześniej pieniądze kradli i nic nie szło do ludzi a od palenia wszystkim zimą nie było czym oddychać. Tam gdzie mieszkałem była fabryka płyt pilśniowych i wiórowych to zapach kleju i palonych płyt czuć było od rana do wieczora ale chuj to na pewno było zdrowe... A już zupełną indolencją jest powoływanie, że za Gierka było lepiej, no nie, było, 3-4 lata, a komuna trwałą 40 lat, a lepiej było bo było coś w sklepie a nie kurwa nic. Do tego było lepiej, boi Gierek nabrał kredytów z zachodu i wpompował to w rynek... później spłacaliśmy te kredyty do 2012 roku... Taki cud gospodarczy... jak przyszła super zima 78-79 i brak kredytodawców, to się zesrało i strajki zakończyły PIĘKNE CZASY GIERKA.
|
|
|
#594 | |
|
arbozeniak
|
Cytat:
A czy porównywalne? Zobaczmy. 1. Falzmann, Pańko, Lepper, Petelicki, Papała, Sekuła, Zientara, Olewnik - ci mi przyszli do głowy bez szukania w pamięci, nawet się nie starałem. O represjach np. rolników pisałem wyżej. Inwigilacja? Kamery na każdym kroku. 2. Gówniane żarcie i chińskie buble w sklepach. Większość emerytów nie ma na życie. Większość społeczeństwa nie ma żadnej własności, bo wszystko ma na kredyt czyli właścicielem jest bank. To też jest nędza. 3. Na mieszkanie nie czekasz 20 lat, tylko 35 i więcej, bo przez ten czas należy ono do banku. O ile jesteś w stanie doczekać, bo bank może się nagle upomnieć o spłatę natychmiastową. Klita 12mkw to apartament. 4. Elektryki, z którymi jest podstawowy problem - szybko zatankować. Nowoczesne auta, które po 3 latach (jak się skończy gwarancja) psują się na potęgę. A po 7 latach nawet na złom się nie nadają, bo sa z gównolitu i plastiku. 5. Tęczowość i bylejakość. Zamiast wódy amfa, i to już wsród gnojków. 6. Korupcja na każdym kroku. Ustawiane przetargi i szantażowani nagraniami z burdeli politycy, podatni na każdy najgorszy syf. 7. Jak nie weźmiesz dotacji, jak nie zakombinujesz, to będziesz bidok. Albo kredytu. A i tak będziesz bidok, bo wtedy należysz do banku. 8. Codziennie widzę eleganckie panie kupujące małpki. O amfie było wyżej. Ćpają nawet na poziomie urzędu gminy, a w korpo niemal wszyscy. 9. Smród i zanieczyszczenie wód i powietrza, ale jak zapłacisz to smród i zanieczyszczenie magicznie znika. W kieszeniach urzędników. 10. Ukrywanie zagrożeń typu wpychanie nas do wojny. To tak na szybko, namiastka tylko. I nie wciskaj mi tu, że za Gierka było lepiej. Napisałem, że zatęsknisz za Gierkiem. Co do kredytów Gierka jeszcze - 24 mld dolców, spłacone w 2012, trochę to trwało. Ciekawe ile wieków będziemy spłacać obecne. https://www.gov.pl/web/finanse/zadlu...skarbu-panstwa "Zadłużenie Skarbu Państwa (SP) na koniec października 2025 r. wyniosło 1.894.102,4 mln zł" Powiedz mi ile to jest, bo ja się już pogubiłem z tych cyferkach. Bilion? Biliard? Dla mnie wszystko powyżej miliona to abstrakcja. Zresztą milion też. Dla porównania: milion sekund to ok.12 dni. miliard sekund to ok. 32 lata. bilion sekund to ok. 32 tysiące lat. 1,89 biliona sekund to ok. 60 tysięcy lat. Co do "beczenia", że nie można palić węglem. Wyobraź sobie, że znam wiele rodzin w okolicy, których nawet z dofinansowaniem nie stać na wymianę pieca. Nawet na węgiel przestaje ich być stać, bo się drogi zrobił, odkąd zasypaliśmy kopalnie na rozkaz frau Ursuli. Ja mam to szczęście, że palę drewnem i że go mam sporo. Jeszcze, bo niedługo też mi każą wymieniać piec. I też mnie nie będzie stać. A ci na gazie też ledwo zipią i marzną. Ostatnio edytowane przez arbo : Wczoraj o 15:21 |
|
|
|
|
|
|
#595 | |
![]() |
Cytat:
Dotacje do KRUS w 2024 r. kosztowały resztę społeczeństwa 27,4 mld PLN i z roku na rok ta kwota rośnie. Reszty programów nie chce mi się wymieniać żeby Ci łatwiej z zerami poszło. Baw się dobrze na kolejnych manifach w obronie cwaniaków! |
|
|
|
|
|
|
#596 |
|
Fazi przez Zet
![]() Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Berlin
Motocykl: RD07
Przebieg: ∞
Galeria: Zdjęcia
Online: 10 miesiące 2 tygodni 6 dni 19 godz 47 min 43 s
|
Chomik, ta komuna poszła z czasem i postępem, ale dalej to komuna.
Aby nie rozmywać, mam jedno pytanie do Ciebie. Wiatraki, poprzez ścieranie łopaty , emitują do środowiska znaczne ilości wiecznych plastików PFAS. Co to wieczny plastik poczytaj sobie o że niczym gonzbtwgo gruntu nie wypluczeaz, zwiążesz, nie usuniesz. . W odległościach do 50 km można ten plastik w gruncie znaleźć. Jeśli jego wartości są zbyt wysokie, masz zakaz produkcji żywności na tych polach. Następna granica przekroczona i na polu nie możesz nawet karmy dla gadziny produkować. Wątroba z dzika na terenach gdzie jest dużo wiatraków , musi być zutylizowana i ni można jej jeść. Jest napakowana PFAS do pełna. https://lua.rlp.de/presse/pressemitt...stark-belastet Sam sobie znajdziesz badania jak szybko myszy karmione PFAS mają nowotwory i zdychają. Z ludźmi podobnie a nawet gorzej. Komuna stara truła dymem, syfem i zatruciem wszystkiego jak pisałeś. Zgadzam się. Nowa komuna ma truciznę na nas, której nie widzisz, nie czujesz ale Cię też zabije, jeśli w pobliżu masz wiatraki, zjeszbrybe że stawu z plastikiem, zjesz warzywa , chleb wszystko z PFAS Stara komuna ukrywała Czarnobyl, nowa komuna ukrywa plastik z wiatrakow. Kończąc, czy popierasz trucie gruntów na setki lat plastikiem (wiatraki to nowy Czarnobyl ) , które nam nowa komuna serwuje na naszym podwórku?
|
|
|
#597 |
|
arbozeniak
|
Zimiok, nie chce mi się z Tobą pisać, bo walisz w ch...a (https://africatwin.com.pl/showthread...378#post895378), tylko raz odpowiem.
Większość społeczeństwa, w tym rolnicy, to durnie, bo wydaje im się, że dotacje są fajne. A potem kwik. I nie jeżdżę na żadne manifestacje, zmądrzałem na przełomie lat 80/90. Nie będę się podkładał za głupie społeczeństwo, które wybrało na pierwszego prezydenta agenta SB, a na kolejnego komunistę. |
|
|
|
|
|
#598 |
|
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
![]() |
Plastik z wiatraków
. Fazik, prosze cię. Znów rzucasz wiatrakami, które pasują ci do głoszonej teorii. Może sobie poczytaj najpierw w czym masz najwięcej tego PFAS. Żeś się czepił akurat wiatraka bo tak wygodniej. Gwarantuję ci że te wiatraki (pewnie z powłok nieprzywierających jak mniemam) to rozsiewają tyle tego PFAS co kot napłakał w porównaniu do ciuchów, lakierów, klejów, opakowań na żarcie na wynos etc. Jak się tak boisz to bym chyba uprzedził szanowną małżonkę żeby nie używała papieru do pieczenia bo rodzinę potruje. No i kosmetyki też niech wypierdzieli w kosmos.A ile PFAS wepchałeś w nową chałupę to pewnie nawet nie wiesz ale poważnie bym na Twoim miejscu rozważył utylizację tej nieruchomości. |
|
|
|
|
|
#599 |
|
arbozeniak
|