![]() |
|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: WROCŁAW
Motocykl: RD07
![]() Online: 3 tygodni 3 dni 2 godz 10 min 10 s
|
![]()
200 a nawet 250 za używkę....przegięcie jakieś..
Hej, Z przyjemnością informuję, że przetestowałem nowy regulator. Producent instaluje go od 5 lat w moto i quadach. Wersja dla nas (do Afryki) powstała po moich sugestiach zebranych z Waszych postów i uwag. Regulator nie oddaje napięcia do masy, zatem nie grzeje przewodów, trzyma napięcie, sam grzeje się z dużym zapasem. Ogólnie daje radę w quadach (uzwojenie prądnicy okoó 500W) czyli nawet przy wyciągarce. Nasze 350 to Pan pikuś. Zrobiłem podstawkę umożliwiającą montaż w afryce. kolory i ilość przewodów dostosowana do naszych maszyn. Cena wyjściowa wraz z płytką do mocowania i specjalnymi śrubami - 265 zł Piszę dopiero teraz ale czekałem aż testy pójdą pomyślnie. Rafał Ostatnio edytowane przez Dzieju : 25.06.2012 o 08:09 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() |
![]()
A no właśnie Xargo1
![]() Ok, że szukamy lepszych czy innych rozwiązań tematu, ale róbmy to mądrze bez bicia piany ![]() Jeśli jest tak jak mówimy to "mądry" ten przewód bo podbija trochę ładowanie o spadki napięcia. Pobiera info z innej części instalacji elektrycznej dalej od akumulatora, ale to tylko domysły. Może kogoś uproszę o spalony regler od AT to warto by zrobić schemat co by wiedzieć więcej o tej "zabawce" ![]() Poniżej schemat - połączenia podobnie ( Suzuki?), ale czy tak jest w AT nie wiem bo nie mam schematu od AT Druga fotka - też pasuje do AT podobny problem z czarnym. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
![]() Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 4 godz 36 min 25 s
|
![]()
Witam, śledzę wątek czytając koncepcje na temat tajemniczego kabelka.
Jeśli miałby on służyć do monitorowania napięcia, to raczej nie powinie go brać gdzieś z końca instalacji, bo to by oznaczało, uwzględniając spadki napięć, że na wyjściu będzie zawyżone napięcie. Zresztą regulator w afryce jest dość prymitywny i niema sprzężenia zwrotnego czego efektem jest lekki spadek napięcia przy zwiększaniu obrotów. A więc skłaniam, się raczej ku koncepcji, że jest to "awaryjne" zasilanie newralgicznych odbiorników. Nie mam na to żadnych dowodów. Musiałbym prześledzić cały schemat.
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2009
Motocykl: chwilowo rower
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 dni 20 godz 20 min 37 s
|
![]()
Kazmir, znam ten schemat, z tego co pamiętam to autorstwo chwaliło się, że ma właśnie "monitor" - ale to nie jest schemat fabrycznego tylko po prostu schemat 3-fazowego regulatora z monitorem - taka lampka od ładowania jak w samochodach.
Zresztą tak na szybko to na tranzystorach porównywane jest napięcie z tym ustawionym przez diodzie zenera. Wcale nie zdziwiłbym się gdy okazało się że ten czarny to dokładnie to samo co +. czyli że po prostu regler ma dwa wyjścia +. Ale to trzeba pomierzyć a ja nie mam takiego reglera. jak ktoś ma to niech zmierzy ohmomierzem opór miedzy tym czarnym a plusem - jest szansa że będzie zwarcie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
![]() |
![]() Cytat:
Spróbuję jeszcze zapytać fachowców może coś podpowiedzą ![]() Ostatnio edytowane przez Kazmir : 29.09.2009 o 10:07 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
![]() Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 4 godz 36 min 25 s
|
![]()
Masz rację, nie patrzyłem na schemat regulatora (tego wyżej) tylko na schemat instalacji motocyklowej a właściwie jej fragment.
![]() |
#7 | |
|
![]() Cytat:
Sorki macie racje nie przyjrzałem się za dokładnie ![]() Pytanie tylko czy tak jest w hondach. Ze schematu moto wychodzi mi że czarny jest źródłem. /patrzyłem na CBR i RD04/ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: WROCŁAW
Motocykl: RD07
![]() Online: 3 tygodni 3 dni 2 godz 10 min 10 s
|
![]()
Cześ,mam pytanie -
Czy ktoś już rozbierał prądnicę? Czy wymana przewodów na grubsze to duża praca? Muszę to zrobić, ponieważ te 3 żółte przewody już skracałem, a nawet po głębokim odsłonięciu izolacji są utlenione i kiepskie. Rafał |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
|
![]() Cytat:
Wczoraj przesiedziałem kilka godzinek szukając o co tu chodzi. W załączeniu zebrane zdjęcia statorów /starszy i nowszy - to to cudo z kabelkiem - nie rusza się - jest przykręcone do obudowy - lewej - silnika/ oraz rotorów (te metalowe krążki) Rożnica w wersjach rd04 - rd07 (zmiana mocy prądnicy) może być realizowana przez dobór magnesów rotora. Ich zmiana zmienia charakterystykę prądnicy /napięcie i natężenie - wiec moc/. Statory chyba są identyczne w wielu Hondach!!! Ponieważ nie boisz się lutownicy to wyłoże problem głebiej. Problemem głównym jest, jak sie domyślasz, natężenie prądu ktore po prostu zamienia te żółte kabelki w grzejniki i utlenia styki. Jest to efekt złego doboru zestawu rotor-stator-przekrój kabla. I teraz opcji jest kilka: 1. grubszy kabel /ale można doprowadzić do spalenia zwojów statora - jeśli będą najsłabszym ogniwem - nie wiem, nie zaglądałem, nie widziałem, nie mierzyłem. 2. Zmienić uzwojenie statora - najbardziej eleganckie rozwiązanie i nic trudnego dla gości od uzwojeń 1/2h roboty. Po co: bo teraz dla danej mocy mamy to podane jako jakieś tam napięcie i prąd. Uzwojenia można bez problemu przewinąć tak, żeby napięcie było wyższe, a prąd niższy - to nas leczy. Prądnica pracuje na napięciu ok 4-6v zmiennego, a regulatory mogą przyjąć do 20-35V jest DUŻO zapasu, prąd można zmniejszyć kilkukrotnie i to by wytrzymywał nawet ten kabelek co jest (tu jest błąd konstrukcyjny - ale jak chłopaki mieli na stanie kilkadziesiąt tysięcy statorów - takich samych dla różnych modeli to księgowy wybrał jaki użyć ![]() 3. Wymienić rotor na inny z innymi magnesami - słabszymi; Efekt mniej mocy mniej prądu, ale czemu mamy oszczędzać na mocy jak można zmniejszyć prąd w inny sposób. Jeśli chciałoby Ci się tym zająć to jedna wielka prośba dla dobra nauki. Bardzo ważne jest sprawdzenie temperatury uzwojeń statora. Chodzi o to czy one też nie grzeją się za bardzo. Da się to zobaczyć-poczuć dopiero po rozkręceniu. Powodzenia, jakby co to wal, trochę nad tym siedziałem i chętnie pomogę. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
|
![]()
I jeszcze - jedno grubość kabelków.
ten co jest to ok, 1 do 1,5 mm2 - duzo za cienki. Ja miałem do wyboru: 2,5 4 i 6 mm2 - takie mam w szafie. 2,5mm2 jest na granicy- może być ok ale nie musi. wymieniłem więc od wtyczki na 4mm2 - zgonie z oczekiwaniami zimny jak lód. 1mm2 może przenieść ok. 8-12 A i izolacja - trzeba to zrobić dobrze - przebicie między fazami może odpalić regulator natychmiast. tabelka poglądowa - chyba dla prądów stałych Ostatnio edytowane przez paku : 13.10.2009 o 01:01 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Regulator a moc motocykla | Nonek_ | Układ elektryczny i zapłonowy | 0 | 06.05.2012 20:48 |
Wygotowany regulator | Chomski | Układ elektryczny i zapłonowy | 1 | 22.07.2010 23:54 |