|  | 
|  10.03.2013, 13:11 | #1 | 
|  Zarejestrowany: May 2012 Miasto: Warszawa 
				 Motocykl: osioł Przebieg: -666 Galeria: Zdjęcia   Online: 1 dzień 2 godz 36 min 19 s |   

CdP? Carnet de Passage ;-) Jakie problemy z kuframi masz na myśli? Z tego co czytałem/kojarzę to główne wady to cena, waga oraz większy potencjał do uszkodzenia stopy. Zastanawiam się też nad trwałością mocowania kufrów do stelaża - jak szybko puszczą? Bo, że puszczą, to tylko kwestia czasu. | 
|   |   | 
|  10.03.2013, 13:37 | #2 | 
|  Zarejestrowany: Oct 2008 Miasto: Bielsko - Biała 
				 Motocykl: dr650se Galeria: Zdjęcia   Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 1 godz 20 min 44 s |   

Z CDP w Afryce od wschodu to więcej problemów jest jak je masz i musisz obsłużyć te karteluchy. Z tego co wiem dalej na pd też nie ma problemu, być może trzeba będzie wspomóc żony celnika   Nie wiem jak jest gdzieś tam dalej we wszechświecie, ale jęśli nie kombinujesz z Egiptem, to przemyśl to! 
				__________________ ...i zapytała mnie góra "dokąd tak pędzisz samotny wilku?" "Szukam tego co najważniejsze" odpowiedziałem "Dlaczego więc się tak spieszysz?" Na to pytanie nie znalazłem odpowiedzi. | 
|   |   | 
|  10.03.2013, 13:57 | #3 | 
				 Motocykl: osioł Przebieg: -666 Galeria: Zdjęcia   Online: 1 dzień 2 godz 36 min 19 s |   

A przemyślę, przemyślę :-) A w Kenii, Tanzanii, Ugandzie, Etiopii i Sudanach rzeczywiście tak łatwo się wywinąć z posiadania CDP?  Z południem to zobaczymy co Mirmil z Neno wykombinują w tym roku i czy z CDP czy bez do tego RPA dojadą. Ale pomijać Egipt to trochę słabo, bo jak zamknąć pętlę? Myślałem nad 2 opcjami: - wjazd przez Maroko, wyjazd przez Egipt (lub na odwrót i oddanie/przedłużenie CDP w PL w drodze do Azji) - wjazd przez Maroko, wyjazd przez Dżibuti/Jemen Patrząc na mapę nie bardzo widzę możliwość ominięcia krajów wymagających CDP. Potrzeba go i w Omanie i w Iranie. Chyba mi nie powiesz żeby płynąć z Jemenu do Iraku ;-) Do Libii człowiek się z Czad nie dostanie, a jeśli nawet, tam CDP też trzeba. Choć kto wie co będzie tam za jakiś czas... | 
|   |   | 
|  10.03.2013, 14:41 | #4 | 
|  Zarejestrowany: Oct 2008 Miasto: Bielsko - Biała 
				 Motocykl: dr650se Galeria: Zdjęcia   Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 1 godz 20 min 44 s |   

Też chciałem robić pętlę, ale utknąłem w okolicach Egiptu. Do RPA to prawie na pewno, za Jemenem też masz gówniany przejazd przez Emiraty do Iranu. Ja w tym roku może zaryzykuję wjazd z Afganistanu do Iranu bez CDP, zobaczymy? w każdym razie do Kamerunu masz bez problemu, dalej nie wiem, ale ja bym do RPA nie brał, wsadzisz łapówkę, albo pojedziesz na małą granicę - tam nie wiedzą że coś takiego istnieje, a jak zobaczą białą kobitkę będą w 7 niebie. Droga zachode Afryki to jazda terenami nieskażonymi turystyką, więc pogranicznicy są niezmanierowani, zawsze się dogadywałem. Zeszłym razem 3 kraje robiłem w ogóle bez wizy, a w 1 z nieważną  . Tu praktycznie wszystko ma swoją cenę, za zwyczaj niską. Optował bym jednak za motorkiem dla twojej Pani, będzie wam znacznie wygodniej, szczególnie że twój moto to raczej dla 1 osoby, a w terenie to już wychodzi problem. Małe domino jest ok, bierz takie jakie ci pokazałem w De, przegląd, dobry olej napęd i opony (komplet przesłać lub kupić? w RPA na zmianę porządne sakwy dla ciebie i rogal dla Leydi. Pakować się potrafisz   
				__________________ ...i zapytała mnie góra "dokąd tak pędzisz samotny wilku?" "Szukam tego co najważniejsze" odpowiedziałem "Dlaczego więc się tak spieszysz?" Na to pytanie nie znalazłem odpowiedzi. Ostatnio edytowane przez Lupus : 10.03.2013 o 16:47 Powód: odchylenie wskazówki kompasu o 180' | 
|   |   | 
|  10.03.2013, 15:02 | #5 | 
|  Zarejestrowany: Mar 2005 Miasto: Wrocław 
				 Motocykl: Nie mam już Afryki   Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s |   

Lubię Cię czytać Lupusie   Przepraszam że nie na temat      | 
|   |   | 
|  10.03.2013, 16:03 | #6 | |
|  Zarejestrowany: Apr 2008 Miasto: mielec 
				 Motocykl: pilnie sprzedam   Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 5 godz 6 min 7 s |   Cytat: 

__________________ niejedna przestrzen jeszcze moj uslyszy glos super miejsce i cudowni ludzie www.misja-kamerun.pl | |
|   |   | 
|  11.03.2013, 20:30 | #7 | ||

A zdradź jaki masz plan na miejscu? 1) Hairatan - Mazar-e-Szarif - Maymana - Herat 2) Iszkaszim - Jurm - Iskazer - Pandżdzir - Kabul - droga centralna - Herat Czy też jakaś wariacja na temat tych dwóch? Bo o zasuwanie asfaltem przez Kandahar Cię nie podejrzewam. Nuda straszna :-) Cytat: 
  Cytat: 
 A co do XR250R specyfikacja mówi, że mógłby być niezłą propozycją, tylko dwie wady widzę na szybko: straszliwie wysokie >900 mm no i bez kierunkowskazów (= bez możliwości rejestracji?). Jak z ich obejściem? Za to masa rewelacyjna! Może sam powinienem na coś takiego swojego KLRa wymienić ;-) | ||
|   |   | 
|  11.03.2013, 20:56 | #8 | |
|  Zarejestrowany: Apr 2008 Miasto: mielec 
				 Motocykl: pilnie sprzedam   Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 5 godz 6 min 7 s |   Cytat: 
  a   
				__________________ niejedna przestrzen jeszcze moj uslyszy glos super miejsce i cudowni ludzie www.misja-kamerun.pl | |
|   |   | 
|  11.03.2013, 22:36 | #9 | |
| Gość 
				 Online: 0 |   Cytat: 
 Ten plan na moto jest NIEREALNY i dobrze o tym wiecie. Takie coś może przejechać tylko szalony człek, nieświadom niebezpieczeństw. Znaczy żaden... z nas. PZDDR! Elwood | |
|   | 
|  11.03.2013, 23:42 | #10 | |
				 Motocykl: osioł Przebieg: -666 Galeria: Zdjęcia   Online: 1 dzień 2 godz 36 min 19 s |   Cytat: 
   | |
|   |   | 
|  | 
| 
 | 
 | 
|  Podobne wątki | ||||
| Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor | 
| Ukraina 4 dni od czwartku na lekkie | electro | Umawianie i propozycje wyjazdów | 12 | 08.05.2014 00:34 | 
| Coś na deszcz czyli mała, długa podroż z Krakowa nad morze | Dunia | Kwestie różne, ale podróżne. | 12 | 15.05.2013 07:19 | 
| małe,lekkie enduro | BABA | Lejdis | 111 | 19.04.2011 02:09 |