|
|
|||||||
| Inne - dyskusja ogólna Dział poświęcony motocyklom nieskategoryzowanym. |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
#131 |
![]() |
ja sie nigdy nie spotkalem z takim wymogiem jak okresowe sprawdzanie napiecia lancucha rozrzadu - chyba, ze w tym modelu jest jakis reczny napinacz. juz o tym wspominalem, ze w instrukcji do silnika Kove i w instrukcji do KTM jedyne okreslenie na pomiar zurzycia napedu rozrzadu to 'check'. widze ze na sieci popularne sa napinacze manualne majace zastepowac te manualno olejowe
|
|
|
|
#132 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2013
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 5 dni 7 godz 11 min 32 s
|
dokładnie ręczny tak, co można sprawdzać przy napinaczu hydraulicznym.... przecież on rabotajet dopiero gdy silnik pracuje więc w takiej sytuacji niczego nie da się sprawdzić
no chyba, że tylko na słuchpowiem Wam, że ciągnie mnie do tego motorka bo jest w moim mniemaniu ładny, mocny, lekki i ma nisko środek ciężkości 50'tka już na karku i nie mam już siły i ochoty dalej targać się z masą CRF i jak to się mówi rozum mówi nie a serce ....
|
|
|
|
|
|
#133 |
![]() |
gdyby tam byl tylko napinacz olejowy to daleko by nie zajechal. tam jest napinacz sprezynowy, doprezany dodatkowo cisnieniem oleju. za glowna sile napiecia odpowiada sila sprezyny napierajaca na tuleje blokowana przed cofnieciem jakims tam mechanizmem zapadkowym, zeby napinacz sie nie cofnal. po uruchomieniu silnika, gdy pojawi sie cisnienie w magistrali olej wypelnia napinacz dodatkowo napierajac na tloczysko co np. niweluje miedzyzebowy luz zapadki. dlatego np niektore takie konstrulcje lubia sobie po dluzszym postoju grzechotnac po rozruchu. boksery stare bmw, xt1200, T1050 itp. nic w tym groznego ani nie normalnego.
co madrzejsi wyciagaja napinacz zeby sprawdzic na ile zabkow sie wysunal bo tak pokazali na filmie na YT. najczesciej konczy sie to katastrofa.
|
|
|
|
#134 |
![]() |
To co pokazujesz to hydrauliczny napinacz. Jak z Bawarii nie przymierzając. Nie ma tam żadnego mechanizmu zapobiegającego cofaniu tłoka - jeśli jest olej nie powinien się cofnąć przy rozruchu. 1100 lubiły poklepać przy odpaleniu ale to tylko jedna strona - wadliwa konstrukcja. Na szczęście można było zamienić jeden do jeden z 1200.
|
|
|
#135 |
![]() |
wiem Matyjasie co to jest ale mnie sie nie chce szukac napinacza np z XT1200 albo T800. chodzilo mi o to, ze napina sprezyna a olej doprynża. usun sprezyne, zostaw na tydzien i ognia.
|
|
|
|
#136 |
![]() |
No tak. Jak ogólnie to rozumiem.
Nie twierdziłem że NIE WIESZ
|
|
|
#137 |
![]() |
Ręczne napinacze (śrubowe) zakładałem w FJR-ach, bo tam była słaba sprężyna i sobie grzechotało. Jedyna niedogodność (dla niektórych), że trza wiedzieć ile dokręcić. Generalnie - najpewniejszy napinacz.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
|
|