|
|
#91 |
![]() |
Znalazłem ciekawy dokument na temat biedy i jej przyczyn w Pakistanie. Niestety po angielsku. Przykro się to ogląda, ale niestety taka jest rzeczywistość, którą ja również tam widziałem.
pozdrawiam trolik |
|
|
|
|
|
#92 | |
|
Miasto: Łdz
Motocykl: XTZ690
Online: 1 dzień 1 godz 22 min 5 s
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#93 | |
|
|
Cytat:
. Ostatnim razem gdy byłem na połnocy odwiedziłem trzecią dostępną stronę podnóża Nangi- dolinę Bunner Dass od strony Dimroi i spałem u kuzyna Atty - Abdula, który to z kolei jest bratankiem Fidala tego od Fazala. A Fidala poznałem w Latbo BC, gdzie dotarliście z Wojtkiem przechodząc przez lodowiec Bazhin. To u nich chyba rodzinne, bo też mnie fest nakarmili i poprowadzili przez lodowiec, wiec obyło się bez błądzenia . Widok na Nangę z Latbo BC. |
|
|
|
|
|
|
#94 |
![]() |
|
|
|
|
|
|
#95 | |
|
|
Cytat:
Trolik dzięki za tą relacje, fajnie poczytać i pooglądać znajome rejony. Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
|
#96 | |
![]() |
Cytat:
pozdrawiam trolik |
|
|
|
|
|
|
#97 |
|
arbozeniak
![]() Zarejestrowany: Jul 2023
Motocykl: xd
Online: 3 tygodni 6 dni 22 godz 47 min 2 s
|
Diamir, zima 1996/7:
![]() Z KKH 4 dni podejścia pod samą ścianę. Środkiem akurat popierdala lawina szerokości co najmniej pół kilometra. W prawej części ściany w cieniu widać wielki skalny próg, a nad nim serak. Serak ma 1,5 km szerokości, a wysokość w najwyższym miejscu 300m. Ten skalny próg to ściana mniej więcej taka jak cała północna ściana Mięguszy. Chmurę czołową lawiny widać na lewo i poniżej od skalnego progu w słońcu. Skrót perspektywiczny trochę zniekształca obraz: ten "szczyt" po lewej to nie szczyt, tylko ramię, jest sporo niższe od Nangi i de facto jego wierzchołek jest na wysokości pól śnieżnych pod kopułą szczytową Nangi, która jest w centrum kadru. Samego piku nie widać, jest nieco cofnięty (ale tylko nieco). Nanga w całości, jako masyw, pokrywa powierzchnią całe Tatry, polskie i słowackie, Bielskie, Wysokie i Zachodnie. Fota zrobiona z jakichś 8km od ściany, z okolicy czoła lodowca Diamir. |
|
|
|