Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Relacje z podróży > Trochę dalej

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 23.12.2025, 09:26   #281
El Czariusz

El Czariusz's Avatar

Miasto: Przystanek Oliwa
Motocykl: Wrublin
El Czariusz jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 2 dni 49 min 24 s
Domyślnie

Zatem dzień dobry!
W wigilię Wigilii będziem kontynuić.

Muszę się przekopać przez treści, by wiedzieć co i jak zmyślać. Dlaczego?
Wczoraj zadzwonił do mnie Wąski i złożył spóźnione życzenia imieninowe.
Zadzwonił też Karpiu i mówi:
- Wcale nie żałuję.

- Że zapomniałem o twoich imieninach.

Tak moi drodzy i tani.
Za mało tu odsłon. Zdecydowanie za mało!
Stary 23.12.2025, 09:39   #282
El Czariusz

El Czariusz's Avatar

Domyślnie

Taaa jest,
Szefie Kolumny Transportowej!

https://africatwin.com.pl/showpost.p...&postcount=240

Walczymy o pół miliona!

Zatem do roboty...
...muszę jechać.

P.S.
Za tydzień, jak 8 lat temu - wybieg na stadion, na zapleczu Olivia Tower.
Rany Julek... co to było dla mnie.
Poproszę Strażnika Domowego (jak wtedy 31.12) by uwieczniła to w kilku kadrach albo lepiej... filmie. Tak wtedy zaczęła się fizycznie moja przygoda ze Szlakiem Grąbczewskiego.
Zacząłem ją specjalnie dnia ostatniego Roku Pańskiego 2017. Po to, by w Nowy Rok wejść już w ogniu przygotowań.

Po powrocie z roboty idę do piwnicy szukać raków, i w ogóle, pozostałego szpeju. Kyrie elejzon... co ja robię?!
Stary Dzisiaj, 09:30   #283
El Czariusz

El Czariusz's Avatar

Domyślnie

A może nie jest?
Reaktywacja?
Kontynuacja?

Ja was po prostu zabiorę w tę nową podróż. "Was" czyli tych, którzy z wielu powodów się na taką podróż sami nie zdecydują.
Zabiorę was od początku, od samiuśkiego początku. Od momentu, kiedy mama z tatą się spotkali i teraz ty - nowo narodzony czytasz to, co piszę.
Będziecie uczestniczyli w tworzeniu się pomysłu (tu i teraz), przygotowaniach i samej podróży.

Pokażę wam, jak ja to robię od A do N.
Odrobimy wspólnie lekcje po to, by uniknąć potencjalnych błędów. Poznacie wszystko od mojej kuchni.
Trochę się będę spieszył, bo start już z początkiem kwietnia. Na razie nie zapinajcie pasów, niech nic was nie ogranicza.

Moja załoga się właśnie konstytuuje. Są już ci, którzy przebierają kapciami, już dawno podpisali cyrograf. Sami, na siebie, z własnej nie przymuszonej woli. Tak sądzą.
Nie wiedzą, że są niewolnikami dopaminy. Dosypałem im cukru do mięcha, podlałem marzeniami.
- Cześć El!!
Czołem Wąski. Wszystkiego najlepszego z okazji Świat Bożego Narodzenia.
- El, pamiętałeś? Rany Julek, minęło kopę lat...
Nie kopę tylko połowę kopy. Studia skończone?
- Finiszuję ale przebieg wzorowy.
To pięknie. Jest ze mną Mikołaj.
- Mikołaj...?
Ano. Ma dla ciebie prezent.
- Ło Matko! Jaki?!
Szlakiem Bronisława Grąbczewskiego 1889 - 2026. Dogrywka.

Szefie!

No!
- Naprawdę pamiętałeś!
Ja? Wąski oczadziałeś... Gdyby to ode mnie zależało, to...
Szef Kolumny Transportowej postawił warunek. Bez Wąskiego nie jadę. Brałeś urlop zdrowotny?
- Jeszcze nie.
To będziesz od stycznia musiał.
Stary Dzisiaj, 12:14   #284
El Czariusz

El Czariusz's Avatar

Domyślnie

Zacznę tak trochę ni to z gruchy, ni z pietruchy...

Arved Schultz

Studia regionalne w Pamirze.
Prace Hamburskiego Instytutu Kolonialnego. Tom XXXIII. (Seria C. Geografia, geologia, mineralogia, paleontologia).Hamburg1916

Na rzece Bartang od Śares do Kala-i-Wamar.

„…Dolny bieg Ak-śu-Murgabu, Bartangu, tworzy najbardziej unikalną dolinę w całym Pamirze. Nieregularny bieg rzeki, która zazwyczaj podąża za łukami równikowych pasm górskich na południowym zachodzie, takich jak Gunt i górny bieg Pandż, oraz jej liczne, często zaledwie kilkukilometrowe zakręty i zakola, ujawniają trudności, jakie musi pokonać na swoim biegu”.

Dolina Bartang jest niemal całkowicie odizolowana od świata zewnętrznego , a trudne połączenia między poszczególnymi, małymi wioskami położonymi na tarasach lub stożkach napływowych doprowadziły do ​​rozwoju niezależnych społeczności o specyficznej, patriarchalnej administracji. Poza rosyjskimi topografami i geologiem Iwanowem w dawnych czasach, rosyjscy oficerowie rzadko przemierzali wąwóz.
B.A. Fedczenko dotarł aż do wioski Czidczis w dolnym biegu i przekroczył odcinek od Shares do ujścia rzeki Kudary. Nie zachowały się jednak żadne godne uwagi opisy doliny Bartang. Przemierzyłem ją w górę rzeki w listopadzie 1909 roku, a w dół w grudniu 1911 roku.

Górna część doliny Bartang, aż do ujścia do Marjanai w pobliżu Shares, opisana jest na stronie 88. W Pamirski-Post rzeka Murgab płynie na wysokości 3620 m n.p.m., w Shares na 2985 m n.p.m., a wpada do Pandż w Kala-i-Wamar na wysokości 1740 m n.p.m. Nachylenie wynosi zatem zaledwie 4 metry na kilometr w wewnętrznym Pamirze i 8 metrów na kilometr w peryferyjnym zachodnim Pamirze. Koryto rzeki jest dobrze zrównoważone, co pozwala na pokonywanie znacznych odległości w dół rzeki na tadżyckich tratwach futrzanych .

Jednak rzeka Bartang jest często utrudniona przez wąskie, przypominające wąwozy wąwozy i strome odnogi doliny, gdzie jej wody się załamują, co wymaga przeprawy przez trudne przełęcze lub „owringen” (mosty). Ogólnie rzecz biorąc, wzdłuż Bartangu można wyróżnić szlak letni i zimowy. Pierwszy z nich zazwyczaj biegnie wysoko wzdłuż zboczy, zmuszony jest do pokonywania dużych objazdów i schodzi jedynie do małych wiosek u ujścia dopływów.
Drugi biegnie głównie dnem doliny, ale często przekracza „owringen”. Konie można transportować tylko bez ładunku i często trzeba je spławiać przez rwący potok , który szaleje nawet zimą . Osady w górnej części doliny położone są na stożkach napływowych lub na starych dnach dolin, które szczególnie charakteryzują ten odcinek Wąwozu Bartang; w dolnej części znajdują się one głównie na stożkach napływowych, rzadziej na niskich tarasach.
Podczas gdy większe pola umożliwiają również uprawę bardziej rozległych gruntów rolnych , przeważa rolnictwo, natomiast sadownictwo odgrywa rolę gospodarczą na małych stożkach napływowych w dolnym biegu. Tutaj morwy i morele są często jedynym pożywieniem dla Tadżyków latem.

Według relacji starszego mieszkańca wsi (Min-bashi) Wachanu z 1911 r., wzdłuż rzeki Bartang leży zaledwie dwadzieścia cztery wsie z 250 gospodarstwami i populacją liczącą około 1500 osób...

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania