![]() |
#16 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2019
Miasto: łódzkie na granicy ze śląskim
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 3 tygodni 4 dni 22 godz 22 min 12 s
|
![]()
Ale mnie zasypałeś pytaniami jak jakiegoś eksperta od Maroka. A wystarczy przeczytać tytuł wątku, żeby rozwiać wątpliwości.
Nie ja nawigowałem na tej wyprawie a trasa to była improwizacja na bieżąco. Mapy.cz -> prowadź do -> rodzaj pojazdu: rower. Postaram się jednak pomóc na tyle ile potrafię. ad. 1) Rzeki wezbrały (jechaliśmy niedługo po największych ulewach od lat w tamtych rejonach), nie wszystkie drogi były przejezdne. Trochę nas podprowadził lokals na piździku ale niestety nie z dobroci serca. Chciał 80 ojro ale musiał się zadowolić 20. Były odcinki piaszczyste ale po tych deszczach pojawiły się na nich drobne roślinki i może to ułatwiało jazdę. ad. 2) na lekkim moto było lekko ad. 3) improwizacja, znajomi byli tu drugi raz i może chcieli spróbować nowej trasy, raczej lekko ad. 4) z Foum Zguid był plan jakimiś kozimi ścieżkami przez góry dojechć do Igherm, ale w jakiejś wiosce nas mieszkańcy zawrócili, że niby nieprzejezdne ad. 5) dla mnie trudności przysporzył odcinek na zachód od M'hamid el Ghizlane - jechaliśmy wzdłuż koryta wyschniętej rzeki takimi serpentynami po fesz-fesz'u, motocykl jechał gdzie chciał i wszystko było by dobrze gdyby droga była prosta a nie kluczyła Dla ciężkich moto problemem mogą być odcinki kamieniste. ad. 7) Spałem - widać na zdjęciach. Ale nie z konieczności, można tak zaplanować trasę żeby spać na kwaterach, w riadach czy hotelach. Namioty wzięliśmy na wszelki wypadek a jak już je mieliśmy to żal nie skorzystać. Miałem lekki śpiwór i karimatę. Na pewno warto mieć zasięg motocykla ok 300 km. Wszelki sprzęt serwisowy, zapas wody i jedzenia, bo pieszo po (wątpliwą) pomoc iść 50km to słabo. U nas się obeszło bez awarii. Jedynie kapeć, ale lekko schodziło i dociągnęliśmy do wulkanizacji. |
![]() |
![]() |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Maroko + Mauretania - cały wrzesień 2024 .. kompan poszukiwany. | syncronizator | Umawianie i propozycje wyjazdów | 2 | 08.08.2024 14:53 |
Maroko 2018 - Pierwsze spotkanie z Afryką | HarryLey4x4 | Trochę dalej | 0 | 05.04.2018 22:54 |
Pierwsze koty za płoty. | lena | Lejdis | 356 | 18.11.2015 13:05 |