Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat XRV 650 / XRV 750 > Rama, zawieszenia, napęd

Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki.

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 01.03.2019, 14:22   #7
Kostas

Miasto: Doruchów
Motocykl: Była CRF1000L, jest KTM 1290 SAS
Kostas jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 dni 14 godz 25 min 26 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał tommi Zobacz post
Nie wciskaj buta pod dźwignię, spróbuj "bokiem" buta ciągnąć dźwignię, aby wrzucić wyższy bieg jadąc na stojąco.
Zmiana położenia/podwyższenie kierownicy to chyba pierwsza z rzeczy, którą warto zrobić, aby dopasować motocykl pod siebie.
I ściskaj motura udami!
Złapałem się na tym, że właśnie tak robię. Motonga trzymam udami, jednak ślizgam się po zbiorniku, muszę wyczaić jakieś nakładki gumowe do naklejenia.

Cytat:
Napisał chemik Zobacz post
Akurat Adventure są wąskie i smukłe. Zrób to samo w Sidi Crossfire.
Myślę, że problem polega na tym, jaką masz pozycję na siedząco. Generalnie ludzie ustawianą swoją pozycję dźwigni i buta na dwa sposoby (w przypadku jazdy na siedząco):
1. Dźwignia jest cały czas nad butem aby było łatwo wrzucać biegi w górę.
2. Dźwignia jest cały czas pod butem aby było łatwo biegi zbijać.
Jeśli zaliczasz się do grupy 1 to rzeczywiście na stojąco możesz mieć problemy ze zmiana biegów, gdyż jak wstajesz z siadu to palce idą w górę.
A jeśli zaliczasz się do grupy 2 to już tylko kwestia wprawy. Co najwyżej możesz sprawdzić czy dźwigni nie masz jednak za nisko ustawionej - spróbuj przestawić o "jeden ząbek" do góry i sprawdź, czy na siedząco nie opiera się o podeszwę buta, a potem czy na stojąco się poprawiło.
Co do kierownicy to podwyższenie powinno pomóc. Polecam raisery firmy ROX (i ich chińskie klony) - wtedy możesz kierownicę podnieść i przesunąć do siebie lub od siebie. Przy takim zakresie regulacji na pewno znajdziesz wygodną i skuteczną pozycję.
Ustawienie dźwigni polegało na znalezieniu "środka" dla jazdy na siedząco i stojąco. Siadałem zadzierałem nogę w górę i jak widziałem że mam troche zapasu do dźwigni to odpowiednio regulowałem w górę. To samo na stojąco.
Więc chyba dżwignię mam optymalnie ustawioną, ani pod ani nad stopą, po prostu wypadła mniej więcej pod środku.

A odnośnie takich reiser'ów.... Trzeba coś modyfikować w motongu?
Myślę o linkach, jaki wysoki może być taki element żeby nie było kłopotów?
Może ktoś stosował w nowej AT...

Cytat:
Napisał majki Zobacz post
Masz gumy na podnóżkach? Jak tak to je wywal, będziesz stał pewniej i odrobinę niżej.
Wystarczy zdjąć gumy, czy trzeba znowu kupować nowe podnóżki ?
Widzicie ja nie jestem zwolennikiem ciągłego dokupowania czegoś tam...
a w tym motocyklu co chwilę coś trzeba modyfikować... Achhhh.

Cytat:
Napisał majki Zobacz post
Co do przenoszenia techniki z MTB to tak średnio to się sprawdza. Jest podobnie, ale jednak inaczej: inaczej stoisz, siedzisz, sterujesz, przyspieszasz, hamujesz...
Nie nooooo. Oczywiście. Bardziej miałem na myśli przyzwyczajenie do stania na śródstopiu, balansowania w zależności od nachylenia itd.
Kostas jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania