Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Wszystko dla Afryki

Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery...

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 20.03.2026, 15:54   #1
Sorry Gregory

Sorry Gregory's Avatar

Miasto: ... kieleckie
Motocykl: CRF1100
Sorry Gregory jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 godz 40 min 22 s
Domyślnie Gmole, płyta i naklejki CRF 1100 ATAS / 2025

... wiem, że o gmolach było dużo .... i będzie pewnie jeszcze więcej ...

... ale proszę o rekomendację dla nowej AT 1100 AS ... wydaje się troche szersza od AT 1100

- gmole na szosę + lekki / sporadyczny teren / szuter - myślę o SW-Motech bo nie wyglądają bardzo "dizajnersko" i supermocno albo i nawet ORI - jeśli coś już przetestowaliście tj. lekkie paciaki to dajcie znać co tam polecacie

- płyta ORI jest za darmo ale nie wygląda za bardzo na płytę ... niby mam nie jeździć nią w terenie ale .....
- płyta SW-Motech - mam wrażenie, że jest za niska z przodu ...? ....czy ktoś ją ma? Czy jest OK? .... tak pobieżnie to OM wygląda najlepiej.

- naklejki - co macie na baku po bokach? ... czy coś jest potrzebne w innych miejscach?

- i jeśli macie jakieś "dobre rady" na początek to się podzielcie

Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Sorry Gregory jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 08:53   #2
WojtasA

WojtasA's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Piaseczno
Motocykl: R1250RT, K75C
WojtasA jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 6 dni 12 godz 27 min 51 s
Domyślnie

Jak nie będziesz jeździł w terenie zostaw płytę oem. Tankpady też polecam oem - tak wyglądały po ponad 40tyś km. Z innych to kanapa do przeróbki i jeśli lubisz ciszę w kasku to nietoperz i szyba VStream (średni jeśli nie masz 190+cm wzrostu). Górne deflektory oem.

Gmole to niebezpieczny tutaj temat - ja miałem heedy i byłem zadowolony i żadnej ramy mi nie pogięło (sprzedałem przy 48tyś km). Ciężkie cholerstwo. Mają do nich fajne torby które odsuwają wiatr z nóg i po prawej można w nich trzymać tel podłączony kabelkiem to motorka.

Handbary porządne - te oem są z plastiku łamiącego się od patrzenia.

Kufry boczne, jeśli alu to tylko asymetryczne z podcięciem na wydech (są też już pod brandem givi). Inaczej zrobisz moto szersze od Goldasa.

Pokaż Ostatnie zdjęcia.jpg

IMG_7003.jpg

IMG_6984.jpg
WojtasA jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 10:51   #3
Sorry Gregory

Sorry Gregory's Avatar

Domyślnie

Dzięki WojtasA!
Myślałem o tych naklejkach grubych Ori ale moto jest białe więc trochę średnio pasują - chyba jednak praktyczne podejście przeważy
Wiatr lubię - szyba to raczej na dojazdówkę
Siedzenie to temat jak gmole i szyba - to oryginalne w połączeniu z zawiasem wydaje mi się super wygodne - jak przejadę się kilkanaście godzin to się zobaczy gdzie będzie grzej (dupa, plecy czy ręce)
Kufrów bocznych nie używam - tylko centralny i rollbag ale przyszłość pokaże.
Widzę że masz duży kufer (50+) - czy wężykuje przy prędkościach 160+
Stary Dzisiaj, 13:04   #4
WojtasA

WojtasA's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Piaseczno
Motocykl: R1250RT, K75C
WojtasA jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 6 dni 12 godz 27 min 51 s
Domyślnie

Nic się nie działo z kuferkiem czy bez.
WojtasA jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 16:22   #5
Africa Tigg

Africa Tigg's Avatar

Miasto: Łódź
Motocykl: Tuareg
Przebieg: rośnie
Africa Tigg jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 5 dni 13 godz 9 min 10 s
Domyślnie

Przejechałem na CRF 1000 ponad 75 tyś. km , myślę że połowa w terenie i to takim czasami ciężkim. Miałem płytę SW Motech i gmole od naszego forumowicza, handbary Barkusters, cała ta ochrona przydawała się tylko przy dzikowaniu w terenie. Na asfalcie to przerost formy nad treścią , no może oprócz dobrych handbarów. Tylko zwiększysz masę motocykla i nic nie zyskasz oprócz wyglądu ADV. Płyta sw motech jest mega jak chcesz latać po kamorach, chroni świetnie, kiedyś jebłem z całym impetem w betonowy przepust, trafiłem akurat osłoną i nic, tylko ja przeleciałem przez kierownicę. Dla jasności po kilku konkretnych glebach w terenie rama była prosta. Szybę założyłem wyższą turystyczną i zaraz ją zdjąłem , jednak niższa poza asfaltem jest lepsza latem. Pojeździć trzeba trochę i sprawdzić w którą stronę bardziej Cię ciągnie i wtedy zacznij inwestycje.
Africa Tigg jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 18:30   #6
Sorry Gregory

Sorry Gregory's Avatar

Domyślnie

Dziękuję Africa Tigg!
Przemyślę sprawę z tymi gmolami … ale mam na TDMie (sportowo-turystyczny ale jeździ gdzie trzeba na ogumieniu szosowym z pasażerem i bez) i czasami używałem a raz nawet wymieniłem
Rozumiem, że ori handbarów nie polecasz
Mam nadzieję że teren mnie nie wciągnie (Afryką) bo jeżdżę regularnie trochę mniejszymi sprzętami więc nie mam potrzeby mordować nówki sztuki 250kg-owej … ale z drugiej strony czasami jak jadę drogą to moto szosowe samo mi skręca do lasu … nie wiem czy inni też tak mają
… no niby prawda że trochę pojeżdżę i wyjdzie w praniu … ale póki jeszcze sprzęt bez ryski to łatwiej się zmobilizować … bo generalnie niezbyt lubię ulepianie (czytaj tuning lub customization) i dodaję tylko to co potrzebne do przeżycia
Stary Dzisiaj, 19:53   #7
Africa Tigg

Africa Tigg's Avatar

Miasto: Łódź
Motocykl: Tuareg
Przebieg: rośnie
Africa Tigg jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 5 dni 13 godz 9 min 10 s
Domyślnie

aaa... i jak kupiłem sobie te gumy antypoślizgowe na bak , to te przezroczyste zrobiły się żółte po jednym roku i słabo to wygląda , a jak zrywasz to możesz zerwać z ori naklejkami, wiec do przemyślenia temat, a jeansy motocyklowe przecierają się od nich w dwa sezony. Dobre handbary ochronią Ci klamki przy paciaku, więc myślę że warto nawet na asfalt, ori płyta na asfalt i lajtowe szutry wystarczy,
Africa Tigg jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania