|
|
|||||||
| Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
#31 |
|
arbozeniak
![]() Zarejestrowany: Jul 2023
Motocykl: xd
Online: 3 tygodni 2 dni 15 godz 23 min 41 s
|
Dobra, chłopy, jak będziecie jechać via Pamir, to nie ignorować znaków ostrzegających przed minami. Takie coś znalazłem w sierpniu 30cm od buta (przeciwpiechotna):
![]() Dokładnie w tym miejscu (okolica przełęczy Chaburabot): https://maps.app.goo.gl/NazCUFyz8D3X1Vcw8 Wiedziałem, że w okolicy mogą być miny (są tablice), ale nie spodziewałem się znaleźć je na terenie, który wydawał się w miarę uczęszczany (ślady kół) i w obrębie okopów. Tę powyżej znalazłem dokładnie na zewnętrznym wale okopu - myślałem, że miny będą raczej poza linią okopu i to w jakimś oddaleniu, a tu zonk. W okolicy leży ciągle również pełno innego dziadostwa, część przeciwpancernych nawet, w tym takich, co ciągle mogą jebnąć (mają drugie zapalniki wewnatrz). Niby robili podobno rozminowywanie w 2024, ale jak widać nie do końca skutecznie. ![]() Do porannej kawy uzbierało mi się tego dość sporo. Więc raczej nie zbaczajcie z głównego traktu tutaj. |
|
|
|
|
|
#32 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2021
Miasto: Kraków/Zielonki
Motocykl: KTM1290R
Przebieg: rośnie
Online: 3 tygodni 1 dzień 12 godz 59 min 9 s
|
No risk no fun
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
arbozeniak
|
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
Sie rozumie
|
|
|
|
|
|
#36 | |
![]() Zarejestrowany: Nov 2018
Miasto: Olsztyn (Wa-Ma)
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: mój 3,5
Online: 1 tydzień 5 dni 19 godz 28 min 0
|
Cytat:
Bo ja chyba za długo jako elektryk pracowałem i widzę.... transformator toroidalny (po przejściach...). O taki - zdjęcie przykładowe z Netu: ![]() Ta skorodowana śruba z nakrętką jakoś mi do miny nie pasuje, choć na minach ( tych wybuchowych ) się nie znam. Tak, czy inaczej - dzięki za ostrzeżenie o potencjalnych zagrożeniach
|
|
|
|
#37 |
|
arbozeniak
|
Czy ja wyglądam na sapera?
![]() To jest teren mocno zaminowany od czasów wojny domowej 1992-1997, więc nie ryzykowałbym grzebiąc koło tego w ziemi. Zwłaszcza przy takich znaleziskach uzbieranych w promieniu 30m do porannej kawy (kawa jeszcze nie gotowa jak widać). ![]() A takie tablice tam ostrzegają: ![]() fot. jurek k. ![]() fot. jurek k. |
|
|
|
|
|
#38 |
![]() |
wiza do Rosji:
180 dni- wielokrotnego przekroczenia- vouchery-zaproszenia wszystko w pakiecie 2850 zł + 306 ubezpieczenie. Takie dostałem info od firmy https://www.rosjawizy.pl/
|
|
|
#39 |
|
arbozeniak
|
Sprawdź jeszcze w wizaserwis, w tamtym roku płaciłem sporo mniej (nie pamiętam dokładnie, ale coś koło półtora koła za dwukrotną turystyczną z ubezpieczeniem).
Znalazłem: 1741,81 zł wliczając w to konsulat w Gdańsku, do którego nie trzeba było jechać na rozmowę osobistą (opłata była ciut większa od Warszawy). Ale dzięki jednemu deklowi, mężowi swojej żony, konsulat w Gdańsku został zamknięty, więc do Warszawy pewnie trzeba będzie jechać. |
|
|
|
|
|
#40 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2021
Miasto: Chrząszczyrzewoszyce powiat Łękołody
Motocykl: CRF1100
Przebieg: 95000
Online: 2 tygodni 2 dni 16 godz 49 min 54 s
|
Koledzy ..3000zł to sporo jak za 180dniowy nielimitowany wjazd do FR.
Rozumiem ,że dwukrotna wiza to max 30dni jej ważności... i to jest za krótko. Czemu by nie złożyć samodzielnie wniosku o dwie wizy turystyczne które będą ważne w różnych nie nakładających się na siebie terminach. Link do cen wiz dla obywateli USA i kilku innych: https://washington.mid.ru/en/consula...sia/visa_fees/ Ostatni wpis w tej tabeli: VI.For citizens of all other countries and stateless persons Single entry visa $80 ... do tego wouczer 150zł + ubezpieczenie 200zł wyjdzie max 700zł. Dwie wizy 1400 to wciąż dużo ....ale to już nie 3tyś. Nie załatwiałem tego jeszcze więc nie wiem .... ale jeśli ktoś widzi to inaczej.. prośba niech się wypowie. |
|
|
|
![]() |
|
|