| 
	
 
		
			
  | 
	|||||||
| Wszystko dla Afrykańczyka Ciuchy, buty, kaski, gogle, rękawiczki, kondomy, pokrowce, ochraniacze, zbroje i inne gadżety które chcesz opisać lub polecić | 
![]()  | 
	
	
| 
		 | 
	Narzędzia wątku | Wygląd | 
| 
			
			 | 
		#11 | |
| 
			
			
			
			
			
				
			
			 Zarejestrowany: Jul 2011 
				Miasto: Malbork 
					
				
				
					Posty: 8
				 
Motocykl: nie mam AT jeszcze 
				
				
				 
Online: 20 godz 4 min 50 s 
				 | 
	
	
	
		
		
			
			 Cytat: 
	
 ![]() Teraz spróbuję na bimberku domowej roboty wiśnióweczkę: 1 szklanka czystego bimbru 1 szklanka wody mineralnej 1 szklanka soku z wiśni (soczek domowej roboty).  | 
|
| 
		
 | 
	
	
	
		
		
		
		
			 
		
		
		
		
		
		
		
			
		
		
		
	 | 
| 
			
			 | 
		#13 | 
			
			
			![]() Zarejestrowany: Dec 2009 
				Miasto: Wrocek 
					
				
				
					Posty: 302
				 
				
				
				 
Online: 3 tygodni 15 godz 5 min 45 s 
				 | 
	
	
	
		
		
			
			 
			
			...a ma ktoś może przepis na orzechówkę, bo mam ambicję stworzyć coś w tym roku z tych ton orzechów, które muszę zbierać jesienią 
		
		
		
		
		
		
			tylko,że ja jeszcze nigdy tego nie robiłam  
		
				__________________ 
		
		
		
		
	...a jednak można żyć bez powietrza...  | 
| 
		
 | 
	
	
	
		
		
		
		
			 
		
		
		
		
		
		
		
			
		
		
		
	 | 
| 
			
			 | 
		#14 | 
| 
			
			 heu ? 
			![]() Zarejestrowany: Mar 2008 
				Miasto: Kraków 
					
				
				
					Posty: 931
				 
Motocykl: RD07 
				
				
				 
Online: 1 tydzień 20 godz 17 min 46 s 
				 | 
	
	
	
		
		
			
			 
			
			Orzechówkę się robi z orzechów które jeszcze są zielone, wręcz w skorupce mają dopiero białe mleko w miejscu orzeszka. Jesienią to sobie możesz tort orzechowy najwyżej zrobić  
		
		
		
		
		
		
			![]() 3 orzeszki na liter 70% spirytusu i wóda nadaje się do picia, można je przeciąć, a można wrzucić w całości. Najważniejsze jest to że orzechówka ma leżeć w ciemnym miejscu kilka miesięcy. Później zlewasz i mieszasz z cukrem wedle gustu. Zrobiłem też kiedyś tak że dałem duużo orzechów (żeby było lepsze ;>) i wyszedł zajzajer świetny do konserwacji desek oraz (po rozcieńczeniu z wodą na bóle brzucha). Czyli jak chcesz orzechówkę to biegiem po orzechy!  
		
				__________________ 
		
		
		
		
	RD07 & DRZ  | 
| 
		
 | 
	
	
	
		
		
		
		
			 
		
		
		
		
		
		
		
			
		
		
		
	 | 
| 
			
			 | 
		#15 | 
			
			
			![]() Zarejestrowany: Dec 2009 
				Miasto: Wrocek 
					
				
				
					Posty: 302
				 
				
				
				 
Online: 3 tygodni 15 godz 5 min 45 s 
				 | 
	
	
	
		
		
			
			 
			
			oj, coś mnie niedoceniłes  
		
		
		
		
		
		
			   ja ,dlatego chcę je teraz utopić żeby ich jesienią nie zbierać   tylko przy takich proporcjach to muszę cysternę tej orzechówki zrobić 
				__________________ 
		
		
		
		
	...a jednak można żyć bez powietrza...  | 
| 
		
 | 
	
	
	
		
		
		
		
			 
		
		
		
		
		
		
		
			
		
		
		
	 | 
| 
			
			 | 
		#16 | 
			
			
			![]() Zarejestrowany: Jul 2010 
				Miasto: Pyskowice 
					
				
				
					Posty: 121
				 
Motocykl: RD07a->R1150GS 
Przebieg: za mały 
				
				
				 
Online: 1 tydzień 23 godz 54 min 8 s 
				 | 
	
	
	
		
		
			
			 
			
			Oj.....  ciężki temat się zaczyna  
		
		
		
		
		
		
			 )   Ja bardzo chętnie z tej cysterny jakieś 200l  odbiorę  )  A tak na serio to mój przepis na ka"wow"kę :1l spirytusu ( ewentualnie robić na wódce - ale ..... ) np. 70 ziarenek kawy do tego 70 łyżeczek cukru ( lepiej trzcinowego,, browna - daje lepszy kolor !!!! ) jak ktoś wytrzyma to po dwóch tygodniach - spożywać..... Tylko kto wytrzyma 2 tyg  ?  A cytrynówkę, też Wam podam   tylko jak skończę moją ka"wow"kę....  a cytryna z bucików elegancko wyrywa :P hahahahhahahaaa .... Pozdrawiam, a i owszem serdecznie. v2. 
				__________________ 
		
		
		
		
	ŚląskGliwiceLas - SGL Powiat Performance  
			 | 
| 
		
 | 
	
	
	
		
		
		
		
			 
		
		
		
		
		
		
		
			
		
		
		
	 | 
| 
			
			 | 
		#17 | 
| 
			
			 heu ? 
			![]() Zarejestrowany: Mar 2008 
				Miasto: Kraków 
					
				
				
					Posty: 931
				 
Motocykl: RD07 
				
				
				 
Online: 1 tydzień 20 godz 17 min 46 s 
				 | 
	
	
	
		
		
			
			 
			
			Wisielec pomarańczowy: 
		
		
		
		
		
		
			1. pomarańcza 1L wódki kilka(naście) goździków. 200g cukru (będzie słodkie) Pomarańcze umyć, przewlec przez środek nitkę, powbijać goździki w skórkę, wódkę zmieszać z cukrem, wlać do słoja, a pomarańcza zawiesić nad cieczą. Ostawić w ciemne miejsce na minimum 3 miesiące. Zlać i przetrzymać kolejne pół roku/rok. Nie będzie to trudne bo na początku wisielec nie jest rewelacyjny ![]() Inna odmiana to ziarenka kawy zamiast goździków. 
				__________________ 
		
		
		
		
	RD07 & DRZ  | 
| 
		
 | 
	
	
	
		
		
		
		
			 
		
		
		
		
		
		
		
			
		
		
		
	 | 
| 
			
			 | 
		#18 | 
| 
			
			
			
			
			
			 Zarejestrowany: Jan 2010 
				Miasto: Sochaczew 
					
				
				
					Posty: 11
				 
Motocykl: RD07a 
Przebieg: 46000 
				
				
				 
Online: 5 dni 23 godz 20 min 38 s 
				 | 
	
	
	
		
		
			
			 
			
			3 litry wódki, 1 kg cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżka kawy ziarnistej, 1 cytryna (na pół), 1 pomarańcza (na pół), 18-24 orzechów zielonych przekrojonych na 4 części. Wszystkie składniki zamknąć szczelnie w szklanym naczyniu i pozostawić na słońcu na okres 40 dni. Rozlać do butelek. Pić. Powyższy przepis pochodzi z Chorwacji - takie info uzyskałem od znajomego który jeździ tam nurkować. Naleweczka zrobiona w/g powyższego przepisu jest w/g mnie zbyt gęsta i zbyt słodka. Osobiście rozcieńczam ją pół na pół z czysta wódeczka i wtedy jest ok. 
		
		
		
		
		
		
		
	PS. Pamiętać należy o umyciu kieliszków po zakończeniu degustacji (wiadomo-brudzący orzech)  | 
| 
		
 | 
	
	
	
		
		
		
		
			 
		
		
		
		
		
		
		
			
		
		
		
	 | 
| 
			
			 | 
		#19 | |
			
			
			![]() Zarejestrowany: May 2010 
				Miasto: Łódź 
					
				
				
					Posty: 882
				 
Motocykl: RD07a 
Przebieg: rosnący 
				
				
				 
Online: 1 tydzień 6 dni 20 godz 50 min 57 s 
				 | 
	
	
	
		
		
			
			 Cytat: 
	
 radziłbym zapytać kogos typu babcia, dziadek lub inny "spec" kiedy należy zbierac orzechy na nalewki 
				__________________ 
		
		
		
		
	... piszę po polsku (staram się)  | 
|
| 
		
 | 
	
	
	
		
		
		
		
			 
		
		
		
		
		
		
		
			
		
		
		
	 | 
| 
			
			 | 
		#20 | 
			
			
			![]() Zarejestrowany: Jun 2010 
				Miasto: Zakopane / Kraków 
					
				
				
					Posty: 400
				 
Motocykl: Tenere T700 
Przebieg: rośnie 
Galeria: Zdjęcia 
				
				
				 
Online: 3 tygodni 3 godz 43 min 41 s 
				 | 
	
	
	
		
		
			
			 
			
			Cytrynówka góralska/weselna: 
		
		
		
		
		
		
		
	1) dla niecierpliwych 1/2L spirytusu 4 cytryny 1 i 1/2 szklanki cukru 3 szklanki wody letniej przegotowanej Umyte cytryny sparzyć, odciąć „dupki” i poćwiartować. Zasypać cukrem (bez pestek !) i dolać 2 szklanki wody. Zostawić na 2-3 godziny. Następnie odcedzić i wycisnąć sok z cytryn - ważne zeby przecedzać przez np. gazę sterylną coby nie dopuścić do przedostania się najmniejszych pestek (bo będzie gorzkie), dolać resztę wody i cały spirol. Do picia jeszcze tego samego dnia po zmrożeniu. 2) dla tych co potrafią się oprzeć ( nie koniecznie o ścianę) Składniki: 3,5 kg cytryn 8 szklanek cukru 8 l spirytusu min. 90% 1 l miodu Umyte cytryny, odciąć „dupki” i poćwiartować. Zasypać cukrem (bez pestek !) i zostawić w szczelnie zamkniętym naczyniu na dwa dni. Po tym czasie zalać spirytusem i pozostawić na min. 12 godzin. Wycisnąć cytryny, odcedzić i dolać wodę z rozpuszczonym miodem w ilości = ilości płynu po odcedzeniu. Po kilku dniach rozlać do butelek. Można przed zlaniem do butelek odcedzić przez sączek. I PIĆ DO UPADKU (MORALNEGO)  | 
| 
		
 | 
	
	
	
		
		
		
		
			 
		
		
		
		
		
		
		
			
		
		
		
	 | 
![]()  | 
	
	
		
		
  | 
	
		
  | 
			 
			Podobne wątki
		 | 
	||||
| Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor | 
| Koniec produkcji 990 adventure!!!!!!!!!!!! | kruk | Inne - dyskusja ogólna | 80 | 02.11.2012 11:42 | 
| scootoiler własnej roboty | pałeł | Wszystko dla Afryki | 12 | 02.03.2009 14:12 |