|   | 
 | |||||||
| Wszystko dla Afrykańczyka Ciuchy, buty, kaski, gogle, rękawiczki, kondomy, pokrowce, ochraniacze, zbroje i inne gadżety które chcesz opisać lub polecić | 
|  | 
|  | Narzędzia wątku | Wygląd | 
|  09.10.2010, 12:15 | #31 | 
|  Zarejestrowany: May 2008 Miasto: Szczecin 
				 Motocykl: RD07a   Online: 20 godz 54 min 14 s |   

Lupus, kwestia gustu, bo w każdej nacji znajdziesz piękne kobiety (tym bardziej w krajach gdzie nie ma problemu z nadwagą   ), ale Etiopczycy nie są tak czarni jak reszta mieszkańców Afryki, co chyba jest pierwszym powodem do postrzegania ich wyjątkowości. Stachu, dowiedz się czego potrzebujesz i jeśli miałbyś problem z kupnem głupiego arechinu (wymagana recetpa), to daj znać, prześlę Ci pocztą bo kupiłem przed wyjazdem i nie użyłem. Dzisiaj podliczyłem tabletki malarone i mam ich 31, dlatego jeśli ktoś potrzebuje to odzywajcie się do mojego brata (również znany na formu- Carlos), bo ja wyjeżdżam na miesiąc w związku z pracą i dostęp do sieci będę miał ograniczony. 
				__________________ Pozdrawiam, Michał | 
|   |   | 
|  09.10.2010, 16:53 | #32 | 
|  Zarejestrowany: Oct 2008 Miasto: Śląsk 
				 Motocykl: nie mam AT jeszcze Przebieg: rośnie   Online: 3 tygodni 4 dni 52 min 48 s |   

Szczepienia mam aktualne jeszcze z poprzednich wyjazdów. Leki potrzebne już kupiłem. Lecę Aeroflotem  . Ludzie mówią że to kiepskie linie ale nigdy mnie nie zawiedli. Mają tanie loty do Azji. Samoloty na dobrym poziomie i raczej się nie spóźniają (odpukać  ). Będę też leciał Nepalskimi Liniami Narodowymi. Kiedyś przeczytałem w gazecie że jak jeden z ich 3 samolotów miał awarię - złożyli kozła w ofierze. Kocham Azję   
				__________________ Pozdro   Ostatnio edytowane przez Stachu : 09.10.2010 o 17:06 | 
|   |   | 
|  09.10.2010, 17:16 | #33 | |
|  Zarejestrowany: Apr 2010 
				 Motocykl: RD07 Przebieg: mały   Online: 4 tygodni 18 godz 22 min 53 s |   Cytat: 
 Idealny na biegunkę podróżnych, co łapie najczęściej i gdy nie trzeba. Na receptę (lek. rodzinny może wypisać) i 50 zł. paczka, ale warty tych pięknych "nieosranych "chwil  To czekamy na relację   | |
|   |   | 
|  09.10.2010, 17:27 | #34 | 
|  Zarejestrowany: Oct 2008 Miasto: Bielsko - Biała 
				 Motocykl: dr650se Galeria: Zdjęcia   Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 1 godz 20 min 44 s |   

Można też węglem. Jest po tym piękna czarna kupa! Dla samego widoku warto spróbować i do tego działa.

__________________ ...i zapytała mnie góra "dokąd tak pędzisz samotny wilku?" "Szukam tego co najważniejsze" odpowiedziałem "Dlaczego więc się tak spieszysz?" Na to pytanie nie znalazłem odpowiedzi. | 
|   |   | 
|  09.10.2010, 17:41 | #35 | 
				 Motocykl: RD07 Przebieg: mały   Online: 4 tygodni 18 godz 22 min 53 s |   

Węgiel to adsorbent, jasne, że działa (12-15 tabletek co godzina i tak 3-4 razy) Xifaxan to antybiotyk = killer 2x2 tabl. przez 3 dni. | 
|   |   | 
|  09.10.2010, 22:56 | #36 | 
|  Zarejestrowany: Jan 2005 Miasto: Kraków 
				 Motocykl: RD07a Galeria: Zdjęcia   Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s |   

Doktorku, a powiedz - bo do tej pory mialem do czynienia na wyjazdach z zatruciami przy których cięzko było utrzymać cokolwiek w organizmie - wylatywało każdą stroną i to szybko po zjedzeniu. Co wtedy?

__________________ pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) | 
|   |   | 
|  09.10.2010, 23:40 | #37 | 
| Amator podwórkowy  Zarejestrowany: Jan 2010 Miasto: Kostrzyn nad Odrą 
				 Motocykl: exRD04 '92, obecnie RD07A '98 Przebieg: >55kkm Galeria: Zdjęcia   Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 4 godz 57 min 6 s |   

Miałem kiedyś podobny przypadek na obozie. Kursanci srali, rzygali i żaden węgiel ani sulfaguanidyna nie pomagały. Dopiero Colistin (antybiotyk na zatrucia pokarmowe) dał radę. Gdyby to nie zadziałało co niektórym groziła kroplówa, bo dochodziło już do odwodnienia.

__________________ Gdyby Bóg popierał przedni napęd, to ludzie chodziliby na rękach... | 
|   |   | 
|  10.10.2010, 00:45 | #38 | |
|  Zarejestrowany: Apr 2008 Miasto: Chojnice/drogi Europy 
				 Motocykl: RD07a Przebieg: hgw   Online: 3 tygodni 2 dni 4 godz 28 min 20 s |   Cytat: 
 .. odpowiedział na zadane mu pytanie Doktorek. I po chwili zadumy dodał: - wiecie jaka jest różnica między mądrym a głupim ? rozejrzał się po milczącej sali.. - głupi mówi wszystko co wie, a mądry zawsze wie co mówi.. 
				__________________  openSUSE.org Ostatnio edytowane przez Zoltan : 10.10.2010 o 00:58 | |
|   |   | 
|  10.10.2010, 11:47 | #39 | |
				 Motocykl: RD07 Przebieg: mały   Online: 4 tygodni 18 godz 22 min 53 s |   Cytat: 
  . Biegunka podróżnych łapie do 90% wyjeżdżających. Bakterie i wirusy nie dające objawów miejscowym, mogą pięknie sponiewierać podróżnika. Podobnie w drugą stronę. Znam przypadek Hindusa, co by się prawie przekręcił. A u nas taka dobra kuchnia, nie ? Używając wszystkich znanych sobie otworów, organizm broni się przed patogenem( chce go usunąć). Leki p/biegunkowe (Immodium=Stoperan, Reasec)- ostrożnie, mogą zatrzymywać także toksyny( na początek dobre). Uzupełnianie płynów pijąc płyny wieloelektrolitowe np. Gastrolit, Orsalit najlepsze rozwiązanie, ale są one po prostu mdłe i nie smaczne, a tu jeszcze wymioty  Najlepiej ww. przyjmować w małych porcjach np. łyżką. Leki typu Sulfaguanidyna(nie produkowany), Nifuroksazyd, Xifaxan, węgiel leczniczy działają po pewnym czasie, no i nie można ich zwymiotować po spożyciu. Taaak. Jest Diphergan (syrop,tabletki) p/wymiotny, ale też trzeba go przyjąć. A, jak dalej leci ? Najlepszym sposobem jest podanie płynów w kroplówce, by się nie odwodnić+leki np.Nifuroksazyd, Xifaxan. Dobrze znać swoją wagę przed wyjazdem. Ubytek 5%-lekkie,10%-ciężkie i więcej% b.ciężkie odwodnienie. Przy utracie 5% masy ciała(lub mniej) i dalszych biegunkach wymiotach-kroplówka konieczna. I co, kontakt z miejscową służbą zdrowia  . Tu bałbym się najbardziej wirusa HIV, zwłaszcza w Afryce równikowej. PS Większość tych preparatów jest na receptę. Podosie, jakieś plany podróżnicze na 2011 ? | |
|   |   | 
|  10.10.2010, 23:05 | #40 | 
|  Zarejestrowany: Jan 2005 Miasto: Kraków 
				 Motocykl: RD07a Galeria: Zdjęcia   Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s |   

Dzięki. czyli kropłowka, tak jak myslałem.  PS: nie jadę nigdzie w przyszlym roku na motorze. 
				__________________ pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) | 
|   |   |