|   | 
 | |||||||
| Kwestie różne, ale podróżne. Jak nic z powyższego o podróżowaniu Ci nie pasuje, pisz tutaj... | 
|  | 
|  | Narzędzia wątku | Wygląd | 
|  22.12.2010, 15:49 | #11 | 
|  Zarejestrowany: Jun 2008 Miasto: Poznań 
				 Motocykl: 690 Enduro   Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 4 godz 36 min 25 s |   

Napiszę napiszę, tylko wykopię jakieś fotki, wszak nie każdy trawi słowo pisane   Tymczasem muszę zabrać się za świąteczny bigos i królika. 
				__________________ "A jeśli nie znajde w swej głowie rozumu to paszport odnajde w szufladzie..." | 
|   |   | 
|  22.12.2010, 17:14 | #12 | 
				 Motocykl: 690 Enduro   Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 4 godz 36 min 25 s |   

Królik położony w marynacie... Wycieczki kulinarne wcale nie musiały być długie. Na każdym rogu jest jakiś stragan, budka, rower lub ktoś z koszykiem. Przybytki te mają tendencje do kumulowania się w określonych miejscach jak u nas banki. Czasem ulica na całej długości zastawiona jest budkami. Sprzęt nie jest wyrafinowany. Zazwyczaj jedenastokilogramowa butla z gazem i kawałek blachy. Dostać można przeróżne rzeczy. Najbardziej niesmacznym, -widokiem- bo nie próbowałem, okazały się kurczaki zawczasu wyjęte z jajek, nabite na patyku czwórkami tworząc lekko opierzone szaszłyki. Inne potrawy pozwoliły mi się przełamać choć nie zawsze było łatwo. Kilka fotek z jednego wyjścia "na ulicę". 
				__________________ "A jeśli nie znajde w swej głowie rozumu to paszport odnajde w szufladzie..." | 
|   |   | 
|  22.12.2010, 21:04 | #13 | 
|  Zarejestrowany: Apr 2010 Miasto: Wlkp 
				 Motocykl: Prawdziwa przygoda XRV 750 Przebieg: od nowa Galeria: Zdjęcia   Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 11 godz 12 min 13 s |   

sorry , że się wcinam ale jeśli chodzi o przysmaki kulinarne to daję foto kilku specyfików z Tajlandii
		 | 
|   |   | 
|  23.12.2010, 08:09 | #14 | 
| El Mariachi  Zarejestrowany: Aug 2009 Miasto: Podkarpackie 
				 Motocykl: RD04 Galeria: Zdjęcia   Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 2 godz 12 min 15 s |   

Lepi ale na ostatniej fotce to chyba trąci troszkę europą  Na początku bałem się jeść tzw straganów, mam jakieś takie dziwne przekonanie że 5 minut wcześniej to jeszczę wyprzedzałem na drodze ( a tak na serio to moja choroba zawodowa nie pozwala  no chyba że wcześniej coś na ryzu) 
				__________________ Niech moc będzie z wami ........... | 
|   |   | 
|  23.12.2010, 12:55 | #15 | 

Trąci Europą, owszem. Ale jakie było moje zadowolenie jak na końcu ulicy znalazłem coś, co przypomina "polskiego" hamburgera    
|   |   | 
|  18.02.2025, 18:44 | #16 | 
|  Zarejestrowany: Apr 2008 Miasto: Warszawa 
				 Motocykl: XR250R Przebieg: ły Galeria: Zdjęcia   Online: 3 miesiące 2 tygodni 3 dni 38 min 27 s |   

Trochę odkopię, bo nic innego o Chinach nie znalazłem. Aktualnie Polacy nie potrzebują wizy. Czy to oznacza, że jeśli mam przesiadkę w Chengdu, to mogę bez problemu wyjść na miasto? | 
|   |   | 
|  18.02.2025, 20:57 | #17 | 
|  |   

jaki młody Lepik    
				__________________ 'Przestań naprawiać kiedy zaczynasz psuć' - Ojciec matjasa | 
|   |   | 
|  18.02.2025, 21:23 | #18 | 
|  Zarejestrowany: Oct 2021 Miasto: Kraków/Zielonki 
				 Motocykl: KTM1290R Przebieg: rośnie   Online: 3 tygodni 10 godz 56 min 35 s |   

@Poncki, tak wychodzisz bez problemu. Wypełniasz kwity oczywiście, są dostępne po wylądowaniu lub nawet w samolocie. Masz przesiadke, sprawdż czy wylatujesz z tego samego lotniska. Upewnij sie na starcie aby nadali Ci bagaż do docelowego lotniska. Transfer do i z miasta ok 1,5h w jedna strone. Jezeli chcesz korzystać z internetu w Chinach, np google map sprzyda Ci się  musisz załozyć sobie VPN . karte do internetu/tel ogarniasz jakąś międzynarodową e-sim, przed wylotem. Nie zaszkodzi mieć też  Alipay, bo gotówką możesz nie zapłacić  Pandy czekaja   Ostatnio edytowane przez Władek : 18.02.2025 o 21:54 | 
|   |   | 
|  18.02.2025, 22:47 | #19 | 
|  Zarejestrowany: Apr 2008 Miasto: Warszawa 
				 Motocykl: XR250R Przebieg: ły Galeria: Zdjęcia   Online: 3 miesiące 2 tygodni 3 dni 38 min 27 s |   

No właśnie na pandy chyba się nie wyrobimy   Przesiadka na tym samym lotnisku (Tianfu) i mamy tylko mały bagaż. Niby 8h ale samo ogarnięcie się, przejazdy i zostaje niewiele. Neta nie planuję - jakoś to będzie  Mam jeszcze dwa pytania: - Te kwity to szybka akcja, czy mnóstwo danych i kolejka? - Planowałem wymienić na lotnisku jakieś 50 dolców i płacić gotówką (tylko metro i jakaś szama na mieście). Pewnie skończy się na jakimś chińczyku   | 
|   |   | 
|  18.02.2025, 23:39 | #20 | 
|  Zarejestrowany: Oct 2021 Miasto: Kraków/Zielonki 
				 Motocykl: KTM1290R Przebieg: rośnie   Online: 3 tygodni 10 godz 56 min 35 s |   

Kwity nie ma reguły, zależy ile lotów się zwali, nie masz bagażu tym lepiej to atakujesz od razu po wyjsciu z samolotu, punkty wizowe znajdziesz bez problemu. kto pierwszy ten lepszy. Metra raczej nie zapłacisz gotówką, choc nie jestem pewien. Są kioski/automaty do kupna biletu Alipay załatwia sprawę. Raczej wszystko tam płatność na telefon, i trzeba im patrzeć co wpisują w tych płatnościach bo słodko wyglądająca babcia sprzedająca pierożki na ulicy potrafi dopisać jedno "0"  sprawdzone na własnej skórze  A lotnisko wylotu sprawdz po kodzie lotniska nie nazwie ?  bo są dwa. W takich przypadkach trzeba kupowac bilety z długimi transferami tylko nie nocnymi, nawet są wtedy tańsze. Może jest możliwość zmiany, zależy co za bilet i od kogo. Jak lecisz Sichuan airlines, to raczej zapomnij o zmianie, nawet sie nie odprawisz i nie wybierzesz miejsc online. Taka linia coś za coś. aaa i dolicz jeszcze odprawe przed wylotem kolejne 2-3h Cos można zaoszczędzić na czasie ichni uber to DiDi do pand daleko jednym metrem nie ogarnie. W Chinach nie jest się na co dzień   | 
|   |   | 
|  | 
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
| 
 | 
 | 
|  Podobne wątki | ||||
| Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor | 
| Chiny 1934 | Izi | Kwestie różne, ale podróżne. | 8 | 03.07.2014 22:18 | 
| Azja 2013: Pamir, Chiny, Kirgizja i okolice | sambor1965 | Trochę dalej | 36 | 16.02.2014 01:26 | 
| Kirgizja-Chiny 2012 część pierwsza | kowal73 | Trochę dalej | 33 | 10.12.2012 01:12 |