![]() |
|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2024
Miasto: Krk
Motocykl: SD13 (CRF1100) 2023/2024
![]() Online: 5 dni 2 godz 35 min 20 s
|
![]()
Wybieram się do Maroko za miesiąc i zastanawiam się czy wymienić opony czy nie. Zakładam, że zrobię jakieś 4k max na miejscu, do samego Maroko motocykl jedzie na lawecie.
Tył Motoz Transictionator Adventure Przód TKC80 Obie około 5k przebiegu. Biorę po 100 od każdego i słucham Państwa - wymienić czy nie wymieniać? Ogólnie to bym ich nie wymieniał, jedno się tylko obawiam że zanim zjedziemy gdzieś na południe na Sahare Zachodnia to będzie łyso i dupa z jazdy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Kuleje
![]() |
![]()
Jedź, nie marudź
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() |
![]()
Bardziej zadbaj o oleum.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2011
Miasto: Reguły
Motocykl: Husqvarna FE 350
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 3 dni 5 godz 55 min 57 s
|
![]()
Wymień
Pzdr Qter Wysłane z mojego RMX3241 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#5 |
![]() |
![]()
Są deko popękane, ale po 5kkm w tych temperaturach ? Po co ? Azotem naładować i będzie git.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() |
![]()
Wymień i pojedziesz spokojnie inaczej będziesz będziesz ciągle myślał czy wystarczą.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2017
Miasto: Warszawa
Motocykl: Tenere 700
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 3 dni 22 godz 33 min 23 s
|
![]()
Przednia opona powinna przetrwać, choć TKC ma niski bieżnik jako nowa.
Natomiast co do tylnej musisz zmierzyć wysokość kostek i porównać z nową ( 14mm). Najpierw zużywa się ciut wolniej, a później szybciej. Jeśli miałoby zostać Ci hipotetycznie 2mm bieżnika, chyba lepiej nie ryzykować. Poza tym - kiedy opona będzie już mocno zużyta, Ty będziesz jej najbardziej potrzebował: wjedziesz na Saharę Zachodnią, gdzie w większości jest hammada. Ja, jeśli mam dylematy w takich sytuacjach - wymieniam. Wartość opon w porównaniu do całości wycieczki jest niewielkim wydatkiem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2018
Miasto: Olsztyn (Wa-Ma)
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: mój 3,5
![]() Online: 1 tydzień 4 dni 19 godz 34 min 25 s
|
![]()
Taki może głupi pomysł, ale gdybyś zakupił nówkę tylną i dołożył do bagażu (kilka kg i "trochę" miejsca więcej) ? Widzę, że bezdętkowe koła, ale pewnie jakiś warsztat ogarniesz po drodze. Albo dętka + łychy + zrobić samemu + pompka oczywiście
![]() Przyczepności...
![]() |
#9 |
![]() |
![]()
Jeśli to 4k na miejscu to nie ma sensu wymieniać, starczą bez problemu.
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Przebita opona- naprawiac czy wymieniac? | rafal11 | Hamulce, kola, opony | 14 | 23.06.2021 22:39 |
Dwusezonowy olej, niejeżdżony, wymieniać? | Mateusz93 | Regularne czynności serwisowe | 8 | 21.05.2015 11:43 |
Czy bedzie ktos w Maroko przed 15 maja? | electro | Umawianie i propozycje wyjazdów | 1 | 06.05.2013 08:44 |
Przed siebie, na 6-7 dni (02.07-08.07) | Neno | Umawianie i propozycje wyjazdów | 3 | 30.06.2010 10:29 |
czy srube mocujaca jarzmo przedniego zacisku trzeba wymieniac na nowa?? | dery | Hamulce, kola, opony | 11 | 16.06.2010 15:23 |