Cytat:
Napisał mdxmd
...Co ciekawe założył w Varadero jakiś chiński zestaw czujników ciśnienia i info o problemie miał zanim jeszcze kapeć zagościł na dobre... no ale czujniki ciśnienia w motocyklach z japonii ? w jakim modelu to występuje ktoś słyszał ? Takie czujniki naprawdę potrafia uratować dupę i to dosłownie, wyobraź sobie, że gonisz 150km/h autostradą i jak poczujesz, że nie masz powietrza to możesz już nic nie poczuć.
|
Są 2 rodzaje takich TPMS-ów - czujnik wewnętrzny tylko do bezdętek i czujnik zakręcany na wentyl. Ten drugi ma taki mankament, że powietrze może delikatnie cały czas schodzić - on cały czas jest na ciśnieniu. Jeden udało mi się tak zakręcić że strat nie mam, ale drugi trochę popuszcza.
Drugim mankamentem dotyczącym myślę że obu czujników jest to, że w żaden sposób nie sygnalizują rozładowania baterii w czujniku, wyświetlacz pokazuje ostatnią wartość. Przekonałem się o tym, na granicy węgiersko-serbskiej, gdzie w kolejce podeszła jakaś motocyklistka i powiedziała, że mam niedopompowane koło. Motek rzeczywiście dziwniej się prowadził, ale zrzuciłem to na karb sporego obładowania z dość wysoko podniesioną masą. Gibłem się, wydawało mi się, że ciśnienie jest a dodatkowo pokazałem jej, że mam TPMS-a :-)
Po przejechaniu granicy kompresorek pokazał, że rzeczywiście luftu brakowało, czujnik dalszą podróż odbył w bagażu...