Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary Dzisiaj, 16:19   #45
matjas

matjas's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 3 tygodni 3 dni 2 godz 50 min 51 s
Domyślnie

no tak ale to tak niszowe tematy jak jakieś Benelli czy Agusta. Kto to widział na oczy

you live and learn jak to mówią więc przy okazji pisania w tym wątku znalazłem taki fajny artykulik, że to MGuzzi pierwsze zrobiło R3 a nie Triumph (co zadaje kłam temu co pisałem o XS750.850!!!) bo nawet i Triumph zrobił pierwszą trzycylindrową rzędówkę w latach 30 ub wieku ucz się matjas.

https://www.topspeed.com/smallest-di...e-engine-ever/

proszę się nie obrażać jak ktoś nie szprecha - google pięknie tłumaczy całe strony.

jako wyimek z tekstu, do którego link wklejam, wrzucę listę współcześnie produkowanych trzycylindrówek, choć nie mam pewności czy wszystkie to R3 bo z włoskich rzeczy to rozróżniam parmezan od espresso.
Jeśli Honda przestanie odgrzewać stare kotlety to może zrobią w końcu to V3 z turbo on demand...

MV Agusta Superveloce 800, S, and 98 Limited Edition Models
MV Agusta F3 Line-Up
MV Agusta Brutale R And RR Models
MV Agusta Dragster Line-Up
MV Agusta Turismo Veloce Line-Up
MV Agusta Orioli
MV Agusta Enduro Veloce
Triumph Trident 660
Triumph Daytona 660
Triumph Street Triple Range
Triumph Tiger Line-Up (850 Sport, Sport 660, 900 Range, and 1200 Range)
Triumph Speed Triple 1200 Line-up
Triumph Rocket 3 Series
Yamaha XSR900
Yamaha MT-09
Yamaha Tracer 9 GT+

na koniec jeszcze napiszę /bo mi wcięło kawałek posta wcześniej/ kontunuując wątek kibicowania triumphowi jako europejskiej marce.
Podoba mi się również u nich marketingowy sznyt w postaci takich wynalazków jak Rocket czy wszystko oparte na T120 - Scrambler i jakieś Bonneville itd. Mimo, że te motocykle nie stanowią trzonu przychodu netto /raczej/ to jednak jest to swoisty komunikat, że 'mamy coś dla każdego' a konstrukcje typu Rocket czy Scrambler są tak bezsensowne, że aż piękne. Fajnie, że są takie firmy jak triumph czy Yamaha - Nowy ultrachujowobrzydki Tracer9 dla mnie piękny, Niken, czy XSR900GP, które można kupić w salonie! Do tego /nie pamiętam już nazwy modelu/ ale T7, które z salonu może wyjechać jako pełnokrwista rajdowa replika /nie nie jest to Rally!/ - gdzie w tym wszystkim jest honda!? Niestety oferta spod znaku skrzydła jest obecnie mdła jak krochmal. Nawet to nowe czterocylindrowe GT NIC mi nie robi. Widzę odgrzane CBF1000 w nowych owiewkach.

Tak więc kibicuję Triumphowi. Oby były to dobre motocykle.
Łyżka dziegciu jednak: wstępnie rozpoznałem ceny części zamiennych - nie idźcie tą drogą