Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary Dzisiaj, 10:06   #176
Dredd

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Warszawa
Motocykl: Tenere 700
Dredd jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 16 godz 25 min 22 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał matjas Zobacz post
mam to samo co Chomik i takie samo podejście - ostatnie proste /stosunkowo/ T7.

Tak więc raz, że mam to co mam i już zmieniał nie będę a dwa - im prościej tym lepiej.

W chwili obecnej podjąłbym taką samą decyzję a różnicę w cenie 5k+ zainwestował w bagaż, gmole, szybę itd i wachę

Tak jak z Chomikiem gadalim w Białej i wielu to potwierdza - lepiej, żeby się nie wywracała. Jest to pomnik trochę i jak jebnie to skleja się z planetą na dobre. Trza uważać.
Też tak chciałem - motocykl najprostszy z możliwych.
Tenerkę kupowałem na jesieni 2023 r. i udało mi się kupić (chyba jedną z ostatnich w Polsce) z rocznika 2022. Bez kolorowego wyświetlacza, tego nieszczęsnego kółka do menu, itd.
Sprzedawca w salonie chyba wiedział, że jest zainteresowanie, bo zapłaciłem prawie tyle co za rocznik 2023

Bez wątpienia są lepsze motocykle do zabawy - np. KTM 690, którego miałem poprzednio. Porównywanie ich nawet nie ma sensu. Tenere ma przewagę nad KTM-em jedynie w jednym parametrze, który - dla mnie - jest kluczowy.

Kupując Tenerkę chciałem sprzęt, którym nie tylko pojadę, gdzie chcę, ale także wrócę
I to zadanie T7 spełnia idealnie.
Mam przebieg ok. 30.000 km i właśnie regulowałem zawory. Wałki rozrządu wyglądają jak nowe, napinacz łańcucha rozrządu napięty w ok. 1/3 regulacji.

Jednak 7 z 8 zaworów wymagało już regulacji, więc interwał 40.000 km przewidziany przez Yamahę jest zdecydowanie za długi. Nie wiem, czy dobrym rozwiązaniem nie byłoby zajrzeć tam przy okazji wymiany świec na 20.000 km, bo to już niewiele więcej pracy.

20260131_111633.jpg

Przymierzam się jeszcze do serwisu przedniego zawieszenia i kupiłem wszystkie nowe bebechy do przodu.
I teraz dobra wiadomość: wszystkie części kupowane w Yamasze, poczynając od ślizgów do zawieszenia, przez płytki zaworowe czy uszczelki, a kończąc na miedzianej podkładce fi 5 do korka spustowego płynu chłodzącego są MADE IN JAPAN

P.S.
Nie wspominam, że przez te 30.000 km w motocyklu działo się NIC, bo to oczywiste.

Cytat:
Napisał matjas Zobacz post
Zrobiłem chińską blokadę na przepustnicę i zobaczymy jak to będzie działać.
Matjas, możesz rozwinąć myśl?
Dredd jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem