Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary Wczoraj, 21:52   #37
Norton

Norton's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Chocznia koło Wadowic
Motocykl: RD07, TwinSport 350
Przebieg: 73000
Norton jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 dni 6 godz 16 min 54 s
Domyślnie

Czołg w przepuście.

Rok temu obejrzałem odcinek "Poszukiwaczy historii". Były w nim badane tropy nadesłane przez widzów. Prowadzący odwiedzili zabetonowanego jagdpanzera, bohatera tego wątku.
Mieli tez drugi trop, który okazał się niestety resztkami chyba syreny.
Ale trzeci trop dotyczył zabetonowanego w innym przepuście kolejnego niemieckiego czołgu.
Autorzy znaleźli to miejsce, więc i ja Was tam zabiorę.
Lokalizacja to Mieronice w województwie świętokrzyskim. 120 km od mojego domu, trzeba to sprawdzić.

W Mieronicach trafiłem na taką ładną czterdziestkę, przygotowaną do przeglądu.

Oto i miejsce docelowe.
Trochę trwało namierzanie na zdjęciach tego miejsca, bo na street view przepust jest przed remontem. Poznałem to miejsce po okolicznych domach.

Wchodzę do koryta cieku, sprzyja lipcowa susza.
Oto i nasz czołg, a właściwie fragmenty działa szturmowego StuG III. Niesamowite!

Dla zobrazowania: zabetonowana jest górna część z włazami - zerknijcie na mój model. Jest to co prawda StuG IV, ale III to zbliżona konstrukcja na trochę mniejszym podwoziu.

W przepuście zabetonowana podobno jest też rama z ciągnika artyleryjskiego Sd.Kfz 7, ale nie potrafię jej wskazać. Może to ona?

Myślę, że to bardzo fajne uzupełnienie tytułu tego wątku, bo nie ma raczej u nas innych niemieckich wraków pancernych w tak niezwykłych lokalizacjach.