Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary Wczoraj, 22:32   #2
cheniek

cheniek's Avatar

Miasto: Pszczyna
Motocykl: CRF1100L DCT + KTM640 ADV
Przebieg: 30237
cheniek jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 3 tygodni 2 dni 11 godz 10 min 6 s
Domyślnie Starlink - czy ktoś z Was wynajmował?

Hej. Kupiłem wersję mini do kampera. Generalnie jestem zadowolony ale …. Trzeba pamiętać żeby antena miała widok na niebo bez przeszkód i to nie tylko bezpośrednio nad nią ale także w miarę po bokach. Jest to szczególnie ważne jeżeli pracujesz i łączysz się audio / wideo np przez Teamsa albo masz VPNa który jest wrażliwy na mikro przerwy w łączności bo przeszkody powodują właśnie takie cykliczne zerwania połączenia. Nie jest to istotne w przypadku przeglądania neta czy jakiegoś netflixa. Nie wiem jak wygląda kwestia pakietu danych przy wypożyczeniu (może jest nie limitowany) ale u mnie 50 GB potrafi szybko zniknąć zwłaszcza kiedy modzi chcą coś z Netflix’s obejrzeć wieczorem. Zasięg - używałem w Polsce, Słowacji, Chorwacji - wszędzie bez problemów. Po dużej zmianie lokalizacji starlink potrzebuje z 15 minut żeby się odnaleźć połączyć z satelitami ale później śmiga.

Edit: wersje mini można zasilać przez USB-C ale trzeba mieć mocny zasilacz z USB-C PD (u mnie działa tylko jedna ładowarka zasilana z gniazda zapalniczki, inne są zbyt mało wydajne i starlink ciagle się restartuje). Dodatkowo wersja mini ma wbudowany router więc podajesz tylko zasilanie i masz internet po WiFi (żadnych dodatkowych kabli, routerów …)

Ostatnio edytowane przez cheniek : Wczoraj o 23:19
cheniek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem