![]() |
Roaming poza UE
Macie jakieś porady jak rozwiązać kwestie roamingu na styku UE i poza UE.
Dokładniej zamierzam podróżować na styku Szwecji i Norwegii. na Norwegię kupie sobie osobną kartę sim (mam DualSim), jednak na terenie Szwecji chciałbym używać polskiej karty. Jak skonfigurować telefon z androidem, aby podróżując w Szwecji nie "łapał sieci norweskich? W ustawieniach jest tylko filtr na roaming krajowy (brakuje takiego UE). Jedyne co mi przychodzi do głowy to wybranie "ręcznie" sieci Szwedzkiej na SimPL ale może macie inne pomysły. |
Wyłączenie automatycznego wyboru sieci będzie wystarczające nawet jeśli byś musiał korzystać na bieżąco z danych np. do nawigowania.
|
Ustawić szwedzką sieć ręcznie. Używać map offline i nie stresować się wtedy internetem.
|
Cytat:
Wysłane z mojego 23117RA68G przy użyciu Tapatalka |
Polecam sprawdzić pakiety u operatora. Mnie taniej wyszedł pakiet na USA niż zakup karty na miejscu.
|
Cytat:
|
heh najciemniej pod latarnią. Dobry pomysł ze sprawdzeniem u operatora, na stronie play.pl znalazłem następującą informację:
Cytat:
|
Tam normalnie można rozmawiać bez żadnych pakietów.
Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka |
Ja proponuję wirualnego SIM-a: do wyboru Holafly, Airalo, Revolut.W Szwajcarii sprawdziło się idealnie, nawet wi-fi w hotelach nie było potrzebne.
Można wybrać albo pakiet, albo czas bez limitu danych. To najtańsza forma netu na całym świecie |
W Norwegii działał mi roaming UE, nie trzeba osobnej karty. W Maroku sprawdziła się wirtualna karta sim z aplikacją Holafly.
|
Odświeżając temat. Potrzebuję dostęp do sieci na dwa tygodnie w GB w Londynie. Którego z dostawców wybrać? Airalo?
|
W Maroku korzystałem z Holafly. Płatność z góry, żadnych ukrytych kosztów, śmigał super.
|
Ja do tej pory używałem Airlo ale właśnie w weekend byłem na Bałkanach i polecam esim.sm
Mają pakiety na regiony i nie trzeba przełączać. Działała super. Miałem pakiet za 125 zł bez limitu na 30 dni. Robili się hotspota z telefonu i reszta ekipy gadała normalnie na WiFi calling. Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
Mam w orange ale muszę kupić oddzielnie pakiet do danych w sensie poza abonamentem.
|
Od kilku lat używam VEGOLINK jest dla mnie tym czym REVOLUT przy płatnościach :)
zalety: - jest eSim i fizyczna karta SIM - "dożywotnia" ważność konta i środków na koncie (pod warunkiem wykonania jednego połączenia z internetem w roku) - działa na całym świecie (ponad 180krajów) jak zwykły prepaid, automatycznie zmienia sieć. np jadąc Serbia-Kosowo-Macedonia-Albania wszystko dzieje się automatycznie - będąc dłużej w jednym miejscu można (warto) kupić pakiet danych na kraj ceny baaardzo konkurencyjne np wspomniane UK: AIRALO 10GB na 30dni - 20,50EUR ~ 87,00PLN Cytat:
to jest 3x taniej od w/w :D Sprawdzone osobiście w Ukrainie, Serbii, Macedonii, Albanii, Szwajcarii - bez problemów |
Dziękuję Panowie za podpowiedzi. Wybiorę Vegolink bo faktycznie najtańszy a w Londynie powinien mieć wystarczający zasięg.
|
Cytat:
taryfikacja 0,022zł. za 1mb >> 22,53zł. za 1GB alternatywnie pakiety danych na kraj wg. cennika Działała na Ukraińskim Zakarpaciu w czasie wojny to tym bardziej w Londynie nie powinno być najmniejszego problemu :D |
Pakiet danych wystarczy i na rozmowy.
|
Sprawdź jeszcze MobiMatter. U mnie w firmie korzysta kilka osób i sobie chwalą.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Here's a more detailed breakdown: Service Discontinuation: Vegolink has ceased all operations, including its website and social media presence. Trade Name: The "Vegolink" trade name is no longer available for use. eSIM Impact: Users with active eSIMs from Vegolink may face deactivation if they haven't used the data service for a year, with potential email instructions for reactivation. Balance: If a user's balance is zero and they haven't used data in 365+1 days, their eSIM could be removed. Na to wygląda. |
Taka ciekawostka. Ostatnio jak byłem na Bałkanach, wyłączyłem transmisję danych na sim orange i ustawiłem na esim , jeszcze w Chorwacji. Zadziałała transmisja na esimie, ponieważ miałem pakiet na całe balkany. W tym dniu przekroczyłem jeszcze Bośnię i Czarnogóre. Po pięciu dniach wróciłem do Chorwacji i włączyłem sim orange na dane. I tu ciekawostka jak rachunek z orange przyszedł. 200 pare złotych za dane w Czarnogórze. Dopiero po poproszeniu o adresy IP, z których zostały pobrane dane , konsultant zaproponował reklamację. Po trzech dniach reklamacja uznana bez podawania konkretów. Tak więc sprawdzajcie rachunki :-)
. Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka |
Wróciłem z Bałkanów, zaraz w pierwszy dzień w Nowym Sadzie kupiłem sim-a Yettel - koszt 1399RSD (obciążyło kartę 54.85PLN). W tym jest (teraz doczytuję ;) ) 50GB na SRB i 3.5GB na zachodnie Bałkany - BiH, MNE, Macedonia Północna, Albania, Kosowo.
Nie rozważałem, czy drugi operator ma lepszą ofertę (nie pamiętam nazwy) - gorąc i chciałem wyrwać się z miasta dalej, parę zł przy kosztach całkowitych różnicy nie robią. Internetu do wyszukiwania noclegów, sprawdzania pogody, rozmów z rodziną wystarczyło. Jednak wnioski - trza wymienić telefon, bo mój nie obsługuje e-sim, ma obsługę 2 sim ale jedno gniazdo jest zamienne z kartą micro SD. Włożyłem 2 karty sim i chwilę później kapnąłem się, że nie wiem, gdzie zjechać z autostrady, której nie miałem w navi. Mapy dodatkowe były na karcie SD ;) Oszacowałem mniej więcej po długości i po przejechaniu takiego odcinka szukałem zjazdu - udało się ;) |
Map googla nie mogłeś użyć?
|
Cytat:
Później mi to przyszło do głowy :) |
Cytat:
W kawiarni siedzieli pewnie byli policjanci i po chwili do ceny karty SIM dokładałem odpowiednią kwotę za brak biletu postojowego. Teraz po prostu mam internet bez kombinowania i poszukiwania lokalnego dostawcy. Jest lista krajów ale działało na Bałkanach poza EU oraz w Izraelu też |
Każdy ma swoje przyzwyczajenia itp, rozumiem. Dla mnie akurat esimowy operator to wygoda. Poprzednim razem na Bałkanach kupiłem lokalnego operatora , który mial działać na Bałkanach zachodnich i dupa . Zadziałała tylko w Albanii. A lokalny operator to portugalski Vodafon , który ma w dupie reklamację.
Co do opisu mojej sytuacji , to dziwne że wyłączyłem transmisję danych w Chorwacji, przejechałem BiH , a dane rzekomo pobrało wCzarnogorze. Mam orange ale wolę na takie rejony pakiety bez limitów, wtedy np. wszyscy kumplem mogą korzystać z niego przez hot spota . Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 18:02. |