Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Warsztat (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=272)
-   -   O oleju silnikowym i filtrach CRF300/250 (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=42148)

Ryży Koń 09.03.2026 09:39

Zagadka się wyjaśniła. Specjalista z ASO. Wszystko jasne.

Jarczoq 09.03.2026 20:54

Pracuje na swoim od lat 80-tych, więc daruj sobie. Po za tym, znam kilku dobrych mechaniorów, którzy pracowali/pracują w ASO bo nie mają predyspozycji do samodzielności. Znowu kulą w płot.

Dubel 09.03.2026 20:58

Jarczoq w formie , jak zwykle ....:dizzy:

Witaj Ryży Konu dawno Cie u nas nie było.

Pozdro

Ryży Koń 10.03.2026 08:51

Siema Dubel :)

Ryży Koń 10.03.2026 08:56

Jarczoq, odnieś się merytorycznie do mojego posta a nie robisz sobie wycieczki. Też zacząłem sobie kaleczyć dłonie w latach 80tych. Co chcesz porównywać? Miałem okazję współpracować z dużymi graczami na rynku. Między innymi z poważnymi firmami olejowymi. W większości z działami szkoleniowymi. Wydaje mi się, że jakieś tam pojęcie mam i od wielu lat zajmuję się dosyć poważnymi tematami jeśli chodzi o mechanikę. Zanim się rzucisz komuś do gardła, może trochę ochłoń.
I może tak na szybko pytanie. O ile procent zmieni się lepkość a o ile gęstość oleju silnikowego od -20 st.C do 100 st.C. Chodzi mi o wartości szacunkowe. Kilka, czy kilkadziesiąt?

Lukasz 10.03.2026 10:03

Cześć Koniu. Fajnie, że cały czas tu jesteś. Niestety standardy wypowiedzi na tym Forum zmieniły się znacząco. Z tego powodu zapewne wielu wartościowych ludzi już tu nie zagląda albo nic nie pisze.

Ryży Koń 10.03.2026 10:23

Będę twardy jak słoik musztardy ;-)

ramires 10.03.2026 12:13

Koniec Świata
Koniu zawitał :)

A co do wątku.
W przemysłowych silnikach w których pracuje (wcześniej militaria- też silniki) nigdy nie ma mowy o gorszym oleju na docieranie.

To właśnie ten pierwszy etap jest kluczowy więc lanie byle czego kompletnie mija się z celem. Taki myk możesz zrobić (jakiś olej) na etapie płukanki na dosłownie chwilę ale nie w momencie gdy docierasz silnik. Chyba, że zamiast docierania robisz zacieranie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dubel 10.03.2026 12:25

Cytat:

Napisał ramires (Post 901559)
Koniec Świata
Koniu zawitał :)

A co do wątku.
W przemysłowych silnikach w których pracuje (wcześniej militaria- też silniki) nigdy nie ma mowy o gorszym oleju na docieranie.

To właśnie ten pierwszy etap jest kluczowy więc lanie byle czego kompletnie mija się z celem. Taki myk możesz zrobić (jakiś olej) na etapie płukanki na dosłownie chwilę ale nie w momencie gdy docierasz silnik. Chyba, że zamiast docierania robisz zacieranie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Oj tam oj tam , wielkie mi chalo ze sie troche przytrze ;) Klijen bedzie zadowolony i tak, a i moze szybciej wroci na kolejne naprawy .... :cool::lol8::haha2:

Lis 10.03.2026 19:35

Myślę, że Ryżemu i Jarczoq'owi chodzi w gruncie rzeczy o to samo. Nie powinno to być "byleco", czyli byjejaki syntetyk ;)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:59.