Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Quickshifter? (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=40201)

Lolex 17.08.2026 17:22

No a jeśli się ma DCT, to nawet 50x nie trzeba sprzęgła naciskać. W ogólnie nie trzeba naciskać ;-) I w ruszaniu spod świateł jest się przeważnie pierwszym, dopiero po chwili sporty nas wyprzedzają, nierzadko ze zdziwioną miną jak ten adwenczurowy mastodont tak szybko się pozbierał ;-)

Melon 17.08.2026 18:16

:Thumbs_Up: dokładnie DCT i zabawa przyciskami :D

Lolex 17.08.2026 18:49

Mnie tam bardzo się spodobała zabawa przyciskami, bo kliknięcie to mikrosekunda, a potrzeba "zabawienia się" występowała tylko przy chęci nagłego wyprzedzenia, poza tym skrzynia przełączała biegi - jak dla mnie - bez zarzutu (S1 na co dzień i S2 w górach). Ale pewnie zależy to od stylu jazdy i każdy będzie mieć swoje zdanie na ten temat. W moim przypadku DCT to coś, co "sprzedało" mi Afrykę i nie chcę już manuala, choćby to było Ducati i 170 KM ;-)

nabrU 17.08.2026 19:47

Cytat:

Napisał Lolex (Post 914255)
W moim przypadku DCT to coś, co "sprzedało" mi Afrykę i nie chcę już manuala, choćby to było Ducati i 170 KM ;-)

Ja już tak mam od 2014 roku (od eNCeka się zaczęło) więc chyba bym nie umiał już jechać manualem :rolleyes:

steve69 17.08.2026 20:00

Cytat:

Napisał matjas (Post 913807)
To w dół na zamkniętym gazie? W jakim to było moto, który rok?

Mam Tracera 9, w dół na zamkniętym gazie.

matjas 18.08.2026 08:02

Mi dct nie siadło i żaden z trybów jazdy w nt1100 nie zmieniał biegów tak jakbym sobie tego życzył - dlatego uważam że dobry QS góra dół to dla mnie najlepsze rozwiązanie pomiędzy automatem a manualem.
Eclutch stawia poprzeczkę wyżej ale nie jeździłem tym jeszcze. Do miasta wygrywa ze zwykłym QS.

nabrU 18.08.2026 08:48

Cytat:

Napisał matjas (Post 914279)
Mi dct nie siadło i żaden z trybów jazdy w nt1100 nie zmieniał biegów tak jakbym sobie tego życzył

Spoczko, ale....
A czym (w sensie używania) różni się QS od DCT w trybie manualnym gdy zawodnik zmienia biegi przyciskami? Dla lepszego efektu można w DCT zainstalować wajchę do zmiany biegów nogą :p

consigliero 18.08.2026 09:22

Napisałbym że chodzi głównie o nawyki i przyzwyczajenie. Jak się biegi zmieniało nagą to ciężko się przyzwyczaić do braku klamki sprzęgła i dźwigni zmiany biegów. No i kwestia logistyki, co będzie w tym czasie robić lewa noga ? ręce i tak mają wystarczająco dużo do roboty aby im dać do zabawy dodatkowe prztyczki. Oczywiście producent zawsze to wytłumaczy na przykład zwiększeniem bezpieczeństwa, ilu systemów BMW się pozbyło zapominając o wcześniejszych tłumaczeniach

Lolex 18.08.2026 10:11

Zgadzam się co do obaw o nawyki. U mnie było tak, że gdy pierwszy raz wsiadłem na moto z DCT, to przez całą 2-godzinną jazdę testową zastanawiałem się po cholerę ten automat. Nowe, ciekawe doznanie z jazdy, ale ręka i noga faktycznie cały czas szukały dźwigni. Oddając maszynę sprzedawcy powiedziałem, że jeśli kupię, to tylko manual. A potem wypożyczyłem taki sam model na 4-dniową wycieczkę, zrobiłem ok. 2 tys. km po różnych drogach i w różnych warunkach - i eureka. Jak można było bez tego żyć. To samo miałem w puszce, porzucając manual na rzecz automatu. Nie chciałbym już nigdy wracać do wachlowania biegami, doszedłem do wniosku, że to zbędna czynność do wykonywania podczas jazdy ;-) Pomimo różnych wad i niedoskonałości automatów. No ale wybór póki co nadal jest, co kto lubi.

rrolek 18.08.2026 17:46

Tempomaty adaptacyjne w motkach już są, wspomaganie hamowania, utrzymanie pasa pewnie lada chwila. I będzie sobie można spokojnie drzemać jadąc tu czy tam. Można też taniej i wygodniej np pekaesem ;)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 02:41.