Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Plastyczna rama (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=45646)

CzarnyEZG 13.01.2026 10:40

Baza, ale craschpady działają trochę jak punktak. Jak się moto kładzie to na śrubę fi 8-10 idzie uderzenie jak młotem. Tam wygięcie czy pęknięcie ramy jest praktycznie pewne.

Gmol ma z zasady być klatką bezpieczeństwa dlatego jest mocowany w 2-4 miejscach. Tylko dlaczego ta klatka niszczy to co miała chronić?

JaTomek 13.01.2026 11:18

Cytat:

Napisał CzarnyEZG (Post 895999)
Baza...

Gmol ma z zasady być klatką bezpieczeństwa dlatego jest mocowany w 2-4 miejscach. Tylko dlaczego ta klatka niszczy to co miała chronić?

Jak rama jest porządna to się nie gnie od byle paciaka. W to jestem w stanie uwierzyć https://africatwin.com.pl/showpost.p...4&postcount=16

lukasz_vip 13.01.2026 11:46

Licytowałem też sztuki z CH, gdzie nie było innych uszkodzeń niż falbanka na ramie :)
W sensie jak ktoś się nie zna to kupi jako nie uszkodzone moto.

lukasz_vip 13.01.2026 11:48

2 Załącznik(ów)
Ta akurat miała zbitą lampę i mocną falbankę.

lukasz_vip 13.01.2026 11:51

1 Załącznik(ów)
W NAT rama gnie się wszędzie. Tutaj przykład, gdzie gnie się koło podnóżka.

chomik 13.01.2026 12:12

Cytat:

Napisał lukasz_vip (Post 896014)

auuuuła.... masakra

Melon 13.01.2026 13:06

Podstawowe pytanie gdzie są gmole montowane i czy mają swoją strefę pochłaniania sił. Np. w Crosstourer i Viadro też tak miało są przykręcone do mocowania silnika z ramą gdzie śruba ma długość ok 120mm i to nie jest dobre rozwiązanie gdyż gmole nie mają żadnej swojej strefy zgniotu. Gmole dwóch firm Heed i Givi więc nie ma mowy ,że tylko kowal to robił.

chomik 13.01.2026 13:09

Myślę, że nie ma takie ramy, która jest przewidziana na obciążenie dynamiczne od strony gmoli, tego się nie da zrobić.

Jak widać, w małych offroadowych maszynach nie ma gmoli a motocykl przy glebie wali ramą, chyba nie jest to częste, że taka rama tam się gnie?

Nie wiem, nie mam doświadczenia.

Gną się ramy w 250 czy 450 bez gmoli?

Babel 13.01.2026 13:26

Cytat:

Napisał lukasz_vip (Post 896014)

To ja już wolę wałki w katełemie wymienić ;) :D
Cytat:

Napisał chomik (Post 896020)

Pewnie da się wszystko zgiąc ale jakos nie doświadczyłem w żadnym z małych motocykli jakie miałem, a najbardziej kombinowana rame maił Freeride chyba a ile gleb on zaliczył w moim wykonaniu to cieżko policzyć :D

JaTomek 13.01.2026 15:00

Cytat:

Napisał Melon (Post 896019)
Podstawowe pytanie gdzie są gmole montowane i czy mają swoją strefę pochłaniania sił. Np. w Crosstourer i Viadro też tak miało są przykręcone do mocowania silnika z ramą gdzie śruba ma długość ok 120mm i to nie jest dobre rozwiązanie gdyż gmole nie mają żadnej swojej strefy zgniotu. Gmole dwóch firm Heed i Givi więc nie ma mowy ,że tylko kowal to robił.

Nie wiem jak to jest w Crosstourerze i Viadrze ale w Afryce gmole większości producentów mocowane są w tych samych miejscach i w ten sam sposób. Nie sądzę również, że potrzebna jest strefa zgniotu w gmolu bo nie takie jego zadanie.
W większości ciężkich motocykli, którymi latałem po terenie jedyne co to gmole się brudziły błotem albo rysowały i nic a nic się nie gięło. W Afryce rama jest delikatna i cienka i podatna na uszkodzenia jak w mało którym sprzęcie.

Cytat:

Napisał chomik (Post 896020)
Myślę, że nie ma takie ramy, która jest przewidziana na obciążenie dynamiczne od strony gmoli, tego się nie da zrobić.

Jak widać, w małych offroadowych maszynach nie ma gmoli a motocykl przy glebie wali ramą, chyba nie jest to częste, że taka rama tam się gnie?

Nie wiem, nie mam doświadczenia.

Te motocykle są dużo lżejsze i smukłe. Ramy porządne. Lagi grube. Co najwyżej plastiki albo klamki połamiesz. Czasami kierownicę zegniesz.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:24.