Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Plastyczna rama (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=45646)

CzarnyEZG 13.01.2026 10:40

Baza, ale craschpady działają trochę jak punktak. Jak się moto kładzie to na śrubę fi 8-10 idzie uderzenie jak młotem. Tam wygięcie czy pęknięcie ramy jest praktycznie pewne.

Gmol ma z zasady być klatką bezpieczeństwa dlatego jest mocowany w 2-4 miejscach. Tylko dlaczego ta klatka niszczy to co miała chronić?

JaTomek 13.01.2026 11:18

Cytat:

Napisał CzarnyEZG (Post 895999)
Baza...

Gmol ma z zasady być klatką bezpieczeństwa dlatego jest mocowany w 2-4 miejscach. Tylko dlaczego ta klatka niszczy to co miała chronić?

Jak rama jest porządna to się nie gnie od byle paciaka. W to jestem w stanie uwierzyć https://africatwin.com.pl/showpost.p...4&postcount=16

lukasz_vip 13.01.2026 11:46

Licytowałem też sztuki z CH, gdzie nie było innych uszkodzeń niż falbanka na ramie :)
W sensie jak ktoś się nie zna to kupi jako nie uszkodzone moto.

lukasz_vip 13.01.2026 11:48

2 Załącznik(ów)
Ta akurat miała zbitą lampę i mocną falbankę.

lukasz_vip 13.01.2026 11:51

1 Załącznik(ów)
W NAT rama gnie się wszędzie. Tutaj przykład, gdzie gnie się koło podnóżka.

chomik 13.01.2026 12:12

Cytat:

Napisał lukasz_vip (Post 896014)

auuuuła.... masakra

Melon 13.01.2026 13:06

Podstawowe pytanie gdzie są gmole montowane i czy mają swoją strefę pochłaniania sił. Np. w Crosstourer i Viadro też tak miało są przykręcone do mocowania silnika z ramą gdzie śruba ma długość ok 120mm i to nie jest dobre rozwiązanie gdyż gmole nie mają żadnej swojej strefy zgniotu. Gmole dwóch firm Heed i Givi więc nie ma mowy ,że tylko kowal to robił.

chomik 13.01.2026 13:09

Myślę, że nie ma takie ramy, która jest przewidziana na obciążenie dynamiczne od strony gmoli, tego się nie da zrobić.

Jak widać, w małych offroadowych maszynach nie ma gmoli a motocykl przy glebie wali ramą, chyba nie jest to częste, że taka rama tam się gnie?

Nie wiem, nie mam doświadczenia.

Gną się ramy w 250 czy 450 bez gmoli?

Babel 13.01.2026 13:26

Cytat:

Napisał lukasz_vip (Post 896014)

To ja już wolę wałki w katełemie wymienić ;) :D
Cytat:

Napisał chomik (Post 896020)

Pewnie da się wszystko zgiąc ale jakos nie doświadczyłem w żadnym z małych motocykli jakie miałem, a najbardziej kombinowana rame maił Freeride chyba a ile gleb on zaliczył w moim wykonaniu to cieżko policzyć :D

JaTomek 13.01.2026 15:00

Cytat:

Napisał Melon (Post 896019)
Podstawowe pytanie gdzie są gmole montowane i czy mają swoją strefę pochłaniania sił. Np. w Crosstourer i Viadro też tak miało są przykręcone do mocowania silnika z ramą gdzie śruba ma długość ok 120mm i to nie jest dobre rozwiązanie gdyż gmole nie mają żadnej swojej strefy zgniotu. Gmole dwóch firm Heed i Givi więc nie ma mowy ,że tylko kowal to robił.

Nie wiem jak to jest w Crosstourerze i Viadrze ale w Afryce gmole większości producentów mocowane są w tych samych miejscach i w ten sam sposób. Nie sądzę również, że potrzebna jest strefa zgniotu w gmolu bo nie takie jego zadanie.
W większości ciężkich motocykli, którymi latałem po terenie jedyne co to gmole się brudziły błotem albo rysowały i nic a nic się nie gięło. W Afryce rama jest delikatna i cienka i podatna na uszkodzenia jak w mało którym sprzęcie.

Cytat:

Napisał chomik (Post 896020)
Myślę, że nie ma takie ramy, która jest przewidziana na obciążenie dynamiczne od strony gmoli, tego się nie da zrobić.

Jak widać, w małych offroadowych maszynach nie ma gmoli a motocykl przy glebie wali ramą, chyba nie jest to częste, że taka rama tam się gnie?

Nie wiem, nie mam doświadczenia.

Te motocykle są dużo lżejsze i smukłe. Ramy porządne. Lagi grube. Co najwyżej plastiki albo klamki połamiesz. Czasami kierownicę zegniesz.

chomik 13.01.2026 15:16

A może nie powinno się używać gmoli? Bo na to nie są projektowane ramy.

Babel 13.01.2026 15:44

Cytat:

Napisał chomik (Post 896041)

Coś w tym jest na przykładzie KTM 890 ADV R.
Tam jest duży zbiornik osłaniający silnik a do tego wg mnie bardzo wytrzymały. Do tego plastiki chyba są najlepszej jakości jakie mają teraz motocykle na rynku.
A ktoś wymyślił gmole do 890 które są przykręcone do silnika...i rozmawiałem z jednym gościem co miał takie gmole i bardzo błogosławił wykupienie AC na moto po tym jak po glebie przez gmole pękł silnik w prawie nowym moto.

Melon 13.01.2026 15:49

Napiszę jaśniej czy ktoś widział gmole z atestem lub może przynajmniej testy ?Gmol powinien coś tam chronić ale nie kosztem zgruzowania motocykiela, to ma działać jak kask itp.

rdrv33 13.01.2026 15:58

Cytat:

Napisał Melon (Post 896050)
Napiszę jaśniej czy ktoś widział gmole z atestem lub może przynajmniej testy ?Gmol powinien coś tam chronić ale nie kosztem zgruzowania motocykiela, to ma działać jak kask itp.

https://youtu.be/gZlDeoX7bw4?si=0AFDWIrJKT29hWCv

Dlatego też kupiłem OM, bo przynajmniej JAKIEŚ testy pokazali.

JaTomek 13.01.2026 16:29

Cytat:

Napisał chomik (Post 896041)

Ramy w Afrykach nie gną się przez gmole tylko przez swoje właściwości ;) Jakby było tak źle to żaden rozsądny człowiek by ich nie zakładał.
Gmole nie są standardowym wyposażeniem motocykla. Pozwalają za to zaoszczędzić kilka zł bo plastiki zazwyczaj dużo kosztują.

Cytat:

Napisał Melon (Post 896050)

Gmol to dodatek, który kupujesz bo chcesz oszczędzić plastiki, chłodnice i takie tam. Zazwyczaj coś tam chroni i nie gruzuje motocykla. W Afrze też tak jest bo to nie gmole gną ramy. Po prostu Pan Honda się nie popisał w tym modelu. Nie sądzę, że nawet OMy mają atest. Dla producenta motocykla lepiej sprzedać nowy komplet plastików, bak i chłodnice niż instalować szpetnego pająka z rurek.

chomik 13.01.2026 17:45

No to zgięła się komuś rama w AT bez gmoli? Oczywiście nie mówię tu o wypadku drogowym.

zimny 13.01.2026 23:11

Jak patrzę na tą falbankę to gdyby nie ta naklejka znamionowa to lekko sklepać, trochę szpachli, podkład i farba ;) tak by się zrobiło w starym stylu rejli. Choć w XRV żeby pogiąć ramę to nie wiem, trzeba by krazem po afri jeździć. A umówmy się, tam każde gmole zostały przetestowane w każdy możliwy sposób upalania i gleb.

Ale, tak serio z tą falbanką to kto ma taki przypadek to się pewnie w cyrku nie śmieje. Obiektywnie jest to spaprane. Zbyt powtarzalna sprawa aby to usprawiedliwiać

lukasz_vip 14.01.2026 11:22

W starej XRV jak mnie pamięc nie myli jak była uderzona przodem to nie szło zaworów wyregulować bo rama zbliżała się do silnika... czy jakoś tak.

zimny 14.01.2026 12:31

Cytat:

Napisał lukasz_vip (Post 896124)
W starej XRV jak mnie pamięc nie myli jak była uderzona przodem to nie szło zaworów wyregulować bo rama zbliżała się do silnika... czy jakoś tak.

No ale to raczej były przypadki rzadkie i jednostkowe. Tak czy tak, coś jest na rzeczy i mimo że NAT to naprawdę fajny sprzęt, tak tą kwestię trzeba mieć na uwadze. Oczywiście nie należy dramatyzować też :)

szarik 14.01.2026 12:32

Cytat:

Napisał lukasz_vip (Post 896124)

Dokładnie tak jest , rama zbliżyła się do czapki głowicy. Przerabiałem to w 2015 roku. Mierzyłem i naprawiałem ramę w MCS Honda W-wa. Odchył 1°17" , do 3° naprawiają , powyżej szrot. Na tamten czas kierownik serwisu MCS twierdził że rama w XRV jest bardzo wiotka , a wiedział co mówi bo na tamten moment miał z 20 ciężkich cruise-erów (różnej maści) ze stanów do prostowania. Jakież było moje zdziwienie , że jestem dwudziesty-któryś w kolejce i że moto do odbioru za półtora miesiąca. (wyrobili się miesiąc).
Nie mniej jednak , aż tak wiotka i słaba nie jest , żeby giąć się od jazdy po wertepach.

sebol 14.01.2026 14:19

Gdyby rama w królowej wyginała się od jazdy po wertepach, to moja byłaby już wygięta w ósemkę ∞

szarik 14.01.2026 14:35

Cytat:

Napisał sebol (Post 896167)
Gdyby rama w królowej wyginała się od jazdy po wertepach, to moja byłaby już wygięta w ósemkę ∞

Fakt :) , a i tłumik od łady by pewnie odpadł. Kurcze ale to była fajna "pojeżdżafka" :):Thumbs_Up:

CzarnyEZG 15.01.2026 12:56

1 Załącznik(ów)
Pan Honda już opanował sytuację.
W załączniku przesyłam foto rozwiązania.

pałeł 15.01.2026 16:35

jak wygląda atest na gmole ? dla kolegi pytam chętnie wystawiał bede takie atesty :D

Stal jest w 80 % z gumy co sie wygnie da sie naprostować na zimno na ciepło sposobów jest tysiąc a rama w crf ma byc giętka a nie sztywna bo crf lepiej jedzie :D

chomik 16.01.2026 12:06

Tak sobie oglądam ten temat i doszedłem do wniosku, że bez powodu gmole OEM do motocykli nie są chujowe, one są takie, jak powinny być, by nie uszkodzić ramy.
Sam wymieniałem gmole w Tenerce bo chujowe, a treści tego typu, że Honda ma chujowe OEM jest full, a myślicie, że ktoś kto projektuje ramy nie potrafiłby zaprojektować mocnych gmoli? :) Oczywiście, to pytanie retoryczne :D

sebol 16.01.2026 17:53

Dokładnie tak tłumaczył "miękkość" gmoli Hondy pracownik serwisu. Była nawet taka sztuka z oryginalnymi gmolami (po przewrotce) przypartymi do plastiku motocykla. Niemniej jednak przy zakupie motocykla nie ma problemu, by zamontowali gmole innego producenta i nie powoduje to utraty gwarancji. Ja widziałem jak zamontowali do nowej sztuki gmole Gardy z osłoną silnika.

Czy ma ktoś znajomości w Hondzie Karlika w Poznaniu (takie na powołanie się celem otrzymania lepszej oferty) ;)

pałeł 16.01.2026 22:17

Cytat:

Napisał sebol (Post 896320)
Dokładnie tak tłumaczył "miękkość" gmoli Hondy pracownik serwisu. Była nawet taka sztuka z oryginalnymi gmolami (po przewrotce) przypartymi do plastiku motocykla. Niemniej jednak przy zakupie motocykla nie ma problemu, by zamontowali gmole innego producenta i nie powoduje to utraty gwarancji. Ja widziałem jak zamontowali do nowej sztuki gmole Gardy z osłoną silnika.

Czy ma ktoś znajomości w Hondzie Karlika w Poznaniu (takie na powołanie się celem otrzymania lepszej oferty) ;)

marloy Afryka rdo4 czasem stoi w salonie :D jako eksponat :)

sebol 16.01.2026 22:29

1 Załącznik(ów)
Załącznik 148158

Za duży rabat mogę i moją królową jako eksponat udostępnić, a trochę świata przejechała :D

Ale chyba mocno już odeszliśmy od tematu.

pałeł 16.01.2026 22:57

Cytat:

Napisał sebol (Post 896338)
Załącznik 148158

Za duży rabat mogę i moją królową jako eksponat udostępnić, a trochę świata przejechała :D

Ale chyba mocno już odeszliśmy od tematu.

napisałem ci kto ma a za gotówkę Czechy Ostrawa pauze sobie umnie wykrecisz :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:24.