Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Warsztat (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=272)
-   -   O oleju silnikowym i filtrach CRF300/250 (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=42148)

Emek 24.03.2022 20:32

Przegląd co 12 tysi lub raz w roku. Co minie pierwsze.

Grinsen 31.03.2022 16:33

OK to w ramach podsumowania.

Wymiana oleju podczas docierania:
1,8 l oleju 4T MOTUL 3000 SAE 10W40
Filtr HF 103
Uszczelka filtra oleju identyczna w CRF250L i CRF300L|
Podkładka miedziana 12x18x1.5 mm

Siła dokręcania:
Śruby dekla 10nm
Spust oleju 24nm

Nic nie przekręciłem bo głupio by było skopać cos w pierwszym nowym pierdziksonie już na samym wstępie ;)

Szajfus 15.04.2022 22:40

Cytat:

Napisał Grinsen (Post 775629)
OK to w ramach podsumowania

Siła dokręcania:
Śruby dekla 10nm
Spust oleju 24nm

Mała kosmetyczna poprawka
Śruby dekla 9,5 nm
Spust oleju 24,4 nm

Wczoraj robiłem samodzielną wymianę po 320 km olej mineralny Motul.
Filtr oryginalny Honda. Podkładek nie wymieniałem została stara od śruby spustowej i od filtra.Olej wyglądał bardzo dobrze, trochę mętny ale nie ciemny.
Filtr oleju wydłubany mikro opiłków nie stwierdzono.Wlałem 1,5 litra oleju.Masakryczna kontrola poziomu oleju w okienku, motocykl trzeba trzymać prosto albo położyć na siedzeniu poziomicę żeby był idealnie w pionie. Ja sprawdzałem stawiając go pod ścianą na granicy przechylenia. Najlepiej było by usiąść i mieć druga osobę do kontroli. Brak centralnej podstawki to duuuża wada.

matjas 15.04.2022 23:54

Nie przesadzaj jak Boga kocham.
Klękasz obok i trzymając za kiere stawiasz do pionu. Moment kiedy motocykl jest idealnie w pionie dokładnie czujesz kiedy nie ciagnie na prawo ani na lewo. Poza tym kilka stopni w prawo czy lewo to nie jest apteka.

Szajfus 18.04.2022 15:52

Cytat:

Napisał matjas (Post 777582)
Nie przesadzaj jak Boga kocham.
Klękasz obok i trzymając za kiere stawiasz do pionu. Moment kiedy motocykl jest idealnie w pionie dokładnie czujesz kiedy nie ciagnie na prawo ani na lewo. Poza tym kilka stopni w prawo czy lewo to nie jest apteka.

Przy wymianie oleju miałem moto na stojaku za tylną oś i tylne koło było w górze i w okienku zero oleju. Po opuszczeniu motocykla okienko prawie całe pełne. Sprawdzanie o jakim piszesz to niestety konieczność, dobrze że motocykl waży 140 kg bo taka kontrola przy sprzęcie powyżej 200 kg i z wyższym środkiem ciężkości byłaby dość ryzykowna.

Horizon 05.06.2022 20:23

Napiszę tu jakby co proszę nie bić, ale warto, żeby więcej osób zobaczyło.

Wczoraj dokonałem wymiany oleju - druga dopiero. Pierwszy była w ASO przy 800 km. Zrobiłem 1000 km i wymieniłem teraz na własną rekę. Jakiś kretyn w aso tak dokręcił korek spustowy, że to cud, że gwintu nie zerwał. anyway

Olej jak smoła... sory ale przy takiej jeździe jak moja (ciężki teren zazwyczaj i manetka w opór) to wymiana oleju chyba byłaby odpowiednia co 500 km. Tylko Honda traci swój największy atut - długość interwałów. 1000 km zrobiłem jakoś w 30 godzin. W takim razie najlepiej robić wymianę co 20 mth. Wtedy 10 mth wymiany w KTMie nie wydaje się jakoś absurdalne :mur:
https://i.imgur.com/WGWsOK6.jpg

Emek 05.06.2022 20:38

Jak latasz krótkie odcinki i pałujesz w terenie to nic dziwnego. W enduraku tak wygląda olej po 150 km offa. Co dziwne w 701 ponad 1000 km zrobione z czego połowa offem a olej jest klarowny.

wierny 05.06.2022 21:31

Cytat:

Napisał Horizon (Post 783282)
Napiszę tu jakby co proszę nie bić, ale warto, żeby więcej osób zobaczyło.

Tym razem nie bijemy, tylko przenosimy do wątku o olejach.:) Pozdro.:at:

przemo77390 01.10.2022 13:07

To jaki olej bo widze ze zalewacie 10W40 a manial mowi o 10W30??

Marman 01.10.2022 13:09

ktoś pisał że kładł magnesy neodymowe (np. takie https://allegro.pl/oferta/magnes-neo...zt-12254475922) na filtr oleju, w sensie w taki sposób od zewnętrznej strony?

ps. pokrywa / dekiel filtra (15411-kzz-900) jest z aluminium?

Marman 03.11.2022 20:24

Cytat:

Napisał przemo77390 (Post 793710)
To jaki olej bo widze ze zalewacie 10W40 a manial mowi o 10W30??

chłopy leją Motula 3000 mineralnego 10W40 bo 10W30 nie występuje. 10W30 jest w wersji syntetycznej (Motul 7100) ale tego nie chcą lać na dotarcie.

Marman 06.01.2023 13:10

podkładka pod korek spustu oleju to 12x18 czy 12x20?

Melon 06.01.2023 13:34

Cytat:

Napisał Marman (Post 796908)
chłopy leją Motula 3000 mineralnego 10W40 bo 10W30 nie występuje. 10W30 jest w wersji syntetycznej (Motul 7100) ale tego nie chcą lać na dotarcie.

Motul 5100 10W-30 to półsyntetyk na którym crosstourer chodzi u mnie.

ArEZ 11.04.2024 17:48

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał Danny (Post 772501)
1,8 litra. Nie chciałem za bardzo tym bogactwem epatować :D

1,8 to może w Rally. W L-ce 1,45 !Załącznik 133560

Cytat:

Napisał Marman (Post 793712)
ktoś pisał że kładł magnesy neodymowe (np. takie https://allegro.pl/oferta/magnes-neo...zt-12254475922) na filtr oleju, w sensie w taki sposób od zewnętrznej strony?

Na filtr oleju to w jakim celu? Bo opiłki to wyłapuje dużo skutecznej sam filtr i nie musi być w tym wyręczany przez magnesy.

Danny 12.04.2024 22:14

Cytat:

Napisał ArEZ (Post 850410)
1,8 to może w Rally. W L-ce 1,45 !

Zdecydowanie nie 1,8. Za pierwszym razem wlałem 1,7 i coś tam musiałem odsysać. Teraz faktycznie wlewam jakoś 1,5 litra, odpalam 2 razy i poziom siada na kresce.

ArEZ 13.04.2024 14:44

1 Załącznik(ów)
Ale rekordzistą nie byłeś :)
Cytat:

Napisał muszel72 (Post 773303)
Wczoraj zlałem oliwę po pierwszych 150 km. Cieszę się, że dałem się namówić bo oleju to raczej nie przypominało:) Było trochę syfu niestety ale najważniejsze jest to, że udało mi się zlać jedynie 1,5L a próbowałem na wszystkie sposoby przechylać dając mu z pół godz oczekiwania aż wszystko zejdzie. Zalałem za to 2 L i mam stan do górnej kreski. Wniosek jest taki, że w ASO czy tam w fabryce zalane trochę mało. Nie sprawdziłem przed pierwszą jazdą niestety. Wymieniajcie wcześniej niż ASO sugeruje w tym pierwszym interwale do 1000km.

A honda sama się nie może zdecydować, bo raz pisze że 1,45 a gdzie indziej 1,5 L.
( I małe sprostowanie - w Rally i w L-ce tyle samo oleju.)

Załącznik 133591

Ryży Koń 01.03.2026 13:34

Jako, że będę sobie wymieniał olej z filtrem w mojej CRF to włączyłem szukajkę i trafiłem tu. Hitlerfilter już wiem, ale panowie... z tym olejem to nie doradzajcie ludziom żeby docierać na mineralnym. Dotarcie, jeśli w ogóle potrzebne to jednak przyznacie, że może być procesem wymagającym, również od oleju. Lanie oleju o gorszych właściwościach trochę nie ma sensu. Chyba, że po remoncie robimy pierwszy odpał na kilkanaście minut żeby przepłukać. Motocykl nowy odbieracie z salonu i jest on zalany specjalnym olejem. Możecie na nim zrobić 300-500 lub jak kto woli 1000km i poźniej lejemy oliwę zgodną z zaleceniami producenta. W związku z tym, że wchodzi tam marne półtora litra, jak wiemy półtora litra na trzech to mało, nawet jak dwóch nie przyjdzie, to nie ma co dupy szkłem podcierać i warto lać najlepsze smarowidło czyli syntetyczne. Producent nie ma znaczenie, dopóki nie sięgacie po "niszowe wynalazki". Ściskam serdecznie.

Jarczoq 01.03.2026 14:14

Jak producent nie ma znaczenia, lej Lotosa tudzież innego Castrol-a - najlepiej 0W20, supereko będzie. Tarcze i klocki też najlepiej założyć no-name china. Pierdoły piszesz kolego. Hondę masz z przypadku, czy dlatego, że Honda, to Honda. To, że produkt jest niszowy nie wynika z ujowej jakości, tylko z kilku innych uwarunkowań. Przykład : Bimota, Egli - czy to był szit ?
Co do "zaleceń" : ostatnio w jednym labie porównano "ten sam" olej Shell-a po 10 kkm z fabryki i taki ze sklepu. Okazało się że ten fabryczny (kiedyś synonim jakości) max przepracowany, podczas gdy półkowy miał jeszcze zapas parametrów. Pewno teorie spiskowe ?! BellRay, firma, która robi oleje tylko do moto, do wysilonych jednostek (jak ta) opracowała Thumper-a. Ale oni pewnie się nie znają, tak samo, jak nieprawdą jest, że syntetyk zawsze jest lepszy od minerału (przykład QuakerState).

Ryży Koń 07.03.2026 22:24

Nie wiem od kiedy jesteś na tym forum, ale zanim zrobisz sobie personalną wycieczkę w moim kierunku, zapytaj starszych kolegów. Udam, że twojego komentarza nie widziałem.

Jarczoq 07.03.2026 22:35

Szanowny ... nieznajomy, o co mam się zapytać. Praktykuje swój zawód wystarczająco długo (pomijając pracę w ASO), żeby wiedzieć co piszę, a to czy widzisz, czy nie ... nie musisz mnie informować.

Ryży Koń 09.03.2026 09:39

Zagadka się wyjaśniła. Specjalista z ASO. Wszystko jasne.

Jarczoq 09.03.2026 20:54

Pracuje na swoim od lat 80-tych, więc daruj sobie. Po za tym, znam kilku dobrych mechaniorów, którzy pracowali/pracują w ASO bo nie mają predyspozycji do samodzielności. Znowu kulą w płot.

Dubel 09.03.2026 20:58

Jarczoq w formie , jak zwykle ....:dizzy:

Witaj Ryży Konu dawno Cie u nas nie było.

Pozdro

Ryży Koń 10.03.2026 08:51

Siema Dubel :)

Ryży Koń 10.03.2026 08:56

Jarczoq, odnieś się merytorycznie do mojego posta a nie robisz sobie wycieczki. Też zacząłem sobie kaleczyć dłonie w latach 80tych. Co chcesz porównywać? Miałem okazję współpracować z dużymi graczami na rynku. Między innymi z poważnymi firmami olejowymi. W większości z działami szkoleniowymi. Wydaje mi się, że jakieś tam pojęcie mam i od wielu lat zajmuję się dosyć poważnymi tematami jeśli chodzi o mechanikę. Zanim się rzucisz komuś do gardła, może trochę ochłoń.
I może tak na szybko pytanie. O ile procent zmieni się lepkość a o ile gęstość oleju silnikowego od -20 st.C do 100 st.C. Chodzi mi o wartości szacunkowe. Kilka, czy kilkadziesiąt?

Lukasz 10.03.2026 10:03

Cześć Koniu. Fajnie, że cały czas tu jesteś. Niestety standardy wypowiedzi na tym Forum zmieniły się znacząco. Z tego powodu zapewne wielu wartościowych ludzi już tu nie zagląda albo nic nie pisze.

Ryży Koń 10.03.2026 10:23

Będę twardy jak słoik musztardy ;-)

ramires 10.03.2026 12:13

Koniec Świata
Koniu zawitał :)

A co do wątku.
W przemysłowych silnikach w których pracuje (wcześniej militaria- też silniki) nigdy nie ma mowy o gorszym oleju na docieranie.

To właśnie ten pierwszy etap jest kluczowy więc lanie byle czego kompletnie mija się z celem. Taki myk możesz zrobić (jakiś olej) na etapie płukanki na dosłownie chwilę ale nie w momencie gdy docierasz silnik. Chyba, że zamiast docierania robisz zacieranie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dubel 10.03.2026 12:25

Cytat:

Napisał ramires (Post 901559)
Koniec Świata
Koniu zawitał :)

A co do wątku.
W przemysłowych silnikach w których pracuje (wcześniej militaria- też silniki) nigdy nie ma mowy o gorszym oleju na docieranie.

To właśnie ten pierwszy etap jest kluczowy więc lanie byle czego kompletnie mija się z celem. Taki myk możesz zrobić (jakiś olej) na etapie płukanki na dosłownie chwilę ale nie w momencie gdy docierasz silnik. Chyba, że zamiast docierania robisz zacieranie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Oj tam oj tam , wielkie mi chalo ze sie troche przytrze ;) Klijen bedzie zadowolony i tak, a i moze szybciej wroci na kolejne naprawy .... :cool::lol8::haha2:

Lis 10.03.2026 19:35

Myślę, że Ryżemu i Jarczoq'owi chodzi w gruncie rzeczy o to samo. Nie powinno to być "byleco", czyli byjejaki syntetyk ;)

Jarczoq 10.03.2026 21:25

Cytat:

Napisał Ryży Koń (Post 901543)
I może tak na szybko pytanie. O ile procent zmieni się lepkość a o ile gęstość oleju silnikowego od -20 st.C do 100 st.C. Chodzi mi o wartości szacunkowe. Kilka, czy kilkadziesiąt?

Lepkość, a gęstość to nie to samo. Ciecz może być gęsta i mieć małą lepkość i na odwrót. W przypadku oleju smarnego ta zależność (nawet szacunkowo) jest bardzo różna w zależności od bazy, czy ilości dodanych polimerów co określa indeks lepkości. Prawdę-mówiąc nie zastanawiałem się nad procentową wartością, ponieważ nie jest to bardzo istotny parametr. Jeśli uważasz inaczej, to wyjaśnij.
Ramirez, jest dokładnie, jak piszesz. I bardzo często na hamowniach używa się olejów ciężko-bieżnych, a nie 0W16, czy SAE5.
P.S.
Może jestem nieuważnym obserwatorem, ale nie zauważyłem u siebie jakiejś nadmiernej podniety w związku z powyższym, więc nie bardzo wiem po czym mam ochłonąć.

sudden 10.03.2026 21:48

Ja tylko dorzucę, że w motocyklach nie czekam do 1000km tylko pierwszą wymianę robię po 200-300km.
Kupując CRF250L przyznałem się, że będę chciał wymienić olej wcześniej i w serwisie mi sprzedali "specjalny" olej na okres docierania. Po chwili rozmowy, niechętnie, ale w końcu przyznali, że to jest po prostu olej mineralny.
Kupując Tenere700 nawet nie próbowali opowiadać o "specjalnym" oleju tylko od razu mi przynieśli 2 bańki mineralnego Yamalube na docieranie do 1000km. Taki sam jak leją do nowych motków.

Jarczoq 10.03.2026 21:57

Mało kto wie, że w sporcie, jak i na hamowniach powszechnie używa się olejów mineralnych, nie dlatego, że są tańsze, tylko dlatego, że mają większą wytrzymałość. Kiedyś używałem Quaker State - obecnie Royal Purple i nie widzę różnicy w pracy silnika czy skrzyni. Jedyne różnice : ten pierwszy mineralny i dwa razy tańszy.
Co do docierania : obecnie fabryki docierają na hamowniach, żeby nie mieć kłopotów. To co obecnie uważa się za "docieranie", to końcowa faza. Na pewno warto zmienić jak Sudden i bez pałowania, jak niektórzy preferują.

Ryży Koń 11.03.2026 16:36

Kurka... pytanie może i podchwytliwe, ale raczej z tych łatwych. Gęstość zmieni się kilka procent. Bardziej 1-2% a lepkość kilkaset procent.
Jeśli chodzi o docieranie, to na pierwszy strzał po złożeniu wlałbym byle gunwo żeby tylko przepłukało. Mineralny to można na 100-200km. Później syntetyk i ogień na tłoki. W fabrykach niczego się teraz nie dociera. Zalewają magicznym olejem, odpalają i patrzą czy działa. Ten olej na pierwszy zalew w fabryce to jest prawie jak sok z gumijagód. Musi zabezpieczyć silnik w transporcie i później w poczekalni. Takie oleje mają ciekawe formulacje.
A najważniejsza jest regularna i rozsądna wymiana oleju. Przy normalnej eksploatacji każdy olej spełniający wymagania producenta motocykla jest ok. Warto poszperać kto miesza oleje takiemu "niszowemu" producentowi. Na przykład do niedawna cały VAG siedział na Castrolu. Toyota/Lexus również.

Melon 11.03.2026 18:40

Oczywiście wymiana co 30kkm :D

Jarczoq 11.03.2026 22:28

No cóż ... Czas kończyć Waść, wstydu oszczędź.

Lis 12.03.2026 01:29

Chyba się pogubiłem...
Cytat:

Napisał Ryży Koń (Post 900583)
Jako, że będę sobie wymieniał olej z filtrem w mojej CRF to włączyłem szukajkę i trafiłem tu. [..]
W związku z tym, że wchodzi tam marne półtora litra, jak wiemy półtora litra na trzech to mało, nawet jak dwóch nie przyjdzie, to nie ma co dupy szkłem podcierać i warto lać najlepsze smarowidło czyli syntetyczne. Producent nie ma znaczenie, dopóki nie sięgacie po "niszowe wynalazki".

Cytat:

Napisał Ryży Koń (Post 901732)
Kurka... pytanie może i podchwytliwe, ale raczej z tych łatwych. Gęstość zmieni się kilka procent. Bardziej 1-2% a lepkość kilkaset procent.
Jeśli chodzi o docieranie, to na pierwszy strzał po złożeniu wlałbym byle gunwo żeby tylko przepłukało. Mineralny to można na 100-200km. Później syntetyk i ogień na tłoki. W fabrykach niczego się teraz nie dociera. Zalewają magicznym olejem, odpalają i patrzą czy działa. Ten olej na pierwszy zalew w fabryce to jest prawie jak sok z gumijagód. Musi zabezpieczyć silnik w transporcie i później w poczekalni. Takie oleje mają ciekawe formulacje.
A najważniejsza jest regularna i rozsądna wymiana oleju. Przy normalnej eksploatacji każdy olej spełniający wymagania producenta motocykla jest ok.

Chyba jednak nie piszecie o tym samym.

Ryży Koń 12.03.2026 11:26

Moim zdaniem o tym samym :) Składasz silnik. Używałeś wynalazków do składania, jakieś smarowidła na panewki, jakiś olej na pierścienie. Wlewasz na 15 min pracy silnika na lekko zmiennych obrotach bez obciążenia. Wylewasz, patrzysz czy w tym oleju nie ma za dużo "brokatu". Trochę mułu może być. Oglądasz filtr. Jak bardzo chcesz i będziesz się pilnował żeby nie pałować, to wlej mineralny na 100km. Ja osobiście wlałbym syntetyk. Po 100km wylej olej, obejrzyj filtr, zalej syntetykiem i ciesz się jazdą. Ja bym w swoim silniku użył po przepłukaniu, oleju syntetycznego. Niby mineralny olej może mieć doskonałe parametry, ale jego baza jest mniej stabilna jeśli chodzi o starzenie, utelnianie i tym podobne. Oczywiscie, że można powiedzieć, że na przykład w XRV750 nie ma sensu lać syntetyka bo przecież jak ten motocykl wychodził na rynek, to oleje syntetyczne miały parametry niższe niż obecne mineralne... ale ile zaoszczędzisz na oleju? Moim zdaniem nie warto. Olej trzeba dobrać w odpowiedniej klasie jakości, wyższa nie zaszkodzi, o zbliżonej do zalecanej lepkości kinematycznej w 100 st.C i będzie pan zadowolony.

ramires 12.03.2026 14:48

Cytat:

Napisał Jarczoq (Post 901623)
Mało kto wie, że w sporcie, jak i na hamowniach powszechnie używa się olejów mineralnych, nie dlatego, że są tańsze, tylko dlatego, że mają większą wytrzymałość. Kiedyś używałem Quaker State - obecnie Royal Purple i nie widzę różnicy w pracy silnika czy skrzyni. Jedyne różnice : ten pierwszy mineralny i dwa razy tańszy.
Co do docierania : obecnie fabryki docierają na hamowniach, żeby nie mieć kłopotów. To co obecnie uważa się za "docieranie", to końcowa faza. Na pewno warto zmienić jak Sudden i bez pałowania, jak niektórzy preferują.

Zasada jest taka przy docieraniu (skrzywiony jestem przemysłowymi i militarnymi silnikami)
- rozruch (olej docelowy)
- 30 min docierka
- regulacje (ja głównie diesle docierałem), wydatki pompy, regulacja listwy wtryskowej, regulacja zaworu ciśnienia oleju
- 15 min praca od nagrzania do 90 C
- otwieranie filtrów, szczególnie odśrodkowych wirówek, i siatkowych
- wymiana oleju
- 10 min bez obciążenia
- OGIEŃ!!!! - 90-240 na pełnym obiążeniu - oczywiście hamulce wodne SCHENK, czasem przy 1000KM był dłuższy okres do 5 godzin pracy na pełnym gwizdku.
- końcowe ustalanie spalania (regulacja pompy wtryskowej), założenie zderzaka właściwego na pompie.

To jest docieranie na ostro.
Losowo z partii silnik rozbierany do weryfikacji - średnio co 10-ta sztuka, do weryfikacji.

Na 230 silników, które docierały raz był fakap, źle spasowane przeniesienie napędu na pompę oleju było.

Olej był używany ZAWSZE ten, co miał być docelowo, w moim przypadku SAE50 lub CB50.

Tak się bawiłem.

Silniki MTU z Leopardów 2A4/2A5 ciut inną technologię mają docierania - ale tego nie mogę napisać publicznie. Tam silnik jest hamowany razem powerpackiem

Zmienianie oleju podczas docierania aby finalnie inny zalać do użytkowania to totalny bezsens - nawet technologicznie. Każdy olej na swoją specyfikę. Mineralny może jest ciężkim olejem, ale tolerancje pasowania są pod te oleje projektowane. Pracowałem u producenta silników, nie było mowy, że coś ma być inaczej. Norma, pasowania, jeśli minerał to minerał a nie przeskakiwanie.

Przy S1000R były inaczej pasowane luzy, bo przeznaczenie tego silnika było inne - gorący klimat, powerpack i praca w Malezji - ale to inna bajka. Tam nawet luzy zaworowe inaczej były ustawiane. Inne prowadnice (inna rozszerzalność).

Benzynowych na hamowni nigdy nie miałem docierać/testować tak jak diesle przemysłowe/morskie/militarne.

Jarczoq 12.03.2026 22:08

To może nieco inaczej :
jak składałem swoje pierwsze auto pod czujnym okiem mojego starego, to pasowanie w silniku Renault 12/Dacia1300 robione było na trzy setki i przed odpaleniem na holu bez świec zrobione 100 km na 20W50 (wtedy Castrol przeznaczony do docierania). Potem wymiana na świeży i odpalone na ileś godzin bez jazdy. Następne wymiany po : 500, 1500, 5000 i 10 000. No i co 10 kkm (Castrol RS 10W60/Quaker 20W50 od 100 kkm). Jazda stopniowo coraz szybciej i coraz większa akceleracja. Po 10 kkm do czerwonego bez zahamowań. Zawsze przed jazdą grzany. Przeciętnie te silniki w Renówkach robiły 170-190 kkm. Mój zrobił 230 i po za tym, że przydymiał przez zawory, to kompresja była w normie. Co do minerału, to jest on najnormalniej wytrzymalszy i tyle, podobnie, jak oleje z mniejszym indeksem lepkości (pomijając producenta).

Ryży Koń 13.03.2026 10:48

Czemu miało służyć odpalenie bez jazdy na ileś godzin? Niskie ciśnienie nad tłokiem może doprowadzić do glazingu i cała robota na nic. Grzanie przed jazdą silnika gaźnikowego to bardzo bogata mieszanka, spłukiwanie oleju ze ścianek cylindra i rozrzedzanie oleju.
Ciekawostka.
Wczoraj spotkałem się z kolegą, którego znam jeszcze z Castrola, teraz pracuję w innej uznanej marce. Ma Huskę 701 SM. Powiedział, że w tym motocyklu jak dostaje w pałę, to olej nadaje się do wymiany po 3000km. Full syntetyk po takim przebiegu na badaniu wykazuje paramentry wskazujące na wyczerpanie dodatków.
Co to znaczy, że olej jest wytrzymalszy? Lepsza odporność filmu olejowego, większa odporność na utlenianie, czy stabilniejszy TBN?

Jarczoq 14.03.2026 22:43

Nie chce mi się z Tobą dyskutować. Na koniec tego bicia piany : całą procedurę przeprowadziłem na polecenie mojego starego - praktyka, technika-mechanika silników odrzutowych, co przyniosło wymierne korzyści, o czym pisałem, a czego chyba nie czytałeś.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:05.