Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Oldtimery i PRL-y (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=181)
-   -   Motocykle zabytkowe - odnawiam. (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=41897)

dawid8210 12.07.2026 21:50

1 Załącznik(ów)
O! Zeszło lekko na agro, to dorzucę coś od siebie.
Ze dwa lata temu ojciec zakomunikował mi że jedzie po blotniki do ciapka, bo stare się sypią, a te które znalazł tanie i nie zgnite. Przywiózł. Mówi że by je trza pomalować. Ja na to, że co z resztą? Chwila ciszy i mówię, że całego go pomaluje. Jakbym wiedział ile to grzebania, to bym się ugryzł w język, a tak wyszło dobrze bo się zabrałem do roboty. Jesień, zima, wczesna wiosna, po robicie, po kilka godzin. Szkoda że nie ma oryginalnej okrągłej maski i reszty z roku 62, ale kto tam 30 lat temu myślał o tym.

Dzieju 13.07.2026 05:55

Cytat:

Napisał Kazmir (Post 912199)
Zawsze chciałem mieć taki ciągnik, choć zupełnie nie ma to sensu;)

Wspomniany kolega nie ma pola, nie ma żadnej innej potrzeby posiadania ciągnika......ale chciał go zrobić by np czasem się po prostu przejechać.
Czy to nie ma sensu?
Ma i to duży, zwyczajne spełnienie chęci, potrzeb, marzeń czy pragnień.......czego cała masa ludzi sobie odmawia.

Wegrzyn 13.07.2026 06:53

Tu w niemcowni, gdzie mieszkam jest bardzo duzo odrestaurowanych mniej lub bardziej starych traktorow, ktorymi ludzie w niedziele przejazdzki robia. Ostatnio widzialem grupe bardzo mlodych dziewczyn i 4 traktorki. Zrobily dwie rundy po wsi, a ja z usmiechem sie temu przygladalem. Z dziecinstwa, to C335 najlepiej wspominam. Spedzilem w nim wiele godzin podczas prac w polu.

Szklanka 14.07.2026 15:32

Cytat:

Napisał dawid8210 (Post 912219)
O! Zeszło lekko na agro, to dorzucę coś od siebie.
Ze dwa lata temu ojciec zakomunikował mi że jedzie po blotniki do ciapka, bo stare się sypią, a te które znalazł tanie i nie zgnite. Przywiózł. Mówi że by je trza pomalować. Ja na to, że co z resztą? Chwila ciszy i mówię, że całego go pomaluje. Jakbym wiedział ile to grzebania, to bym się ugryzł w język, a tak wyszło dobrze bo się zabrałem do roboty. Jesień, zima, wczesna wiosna, po robicie, po kilka godzin. Szkoda że nie ma oryginalnej okrągłej maski i reszty z roku 62, ale kto tam 30 lat temu myślał o tym.

I super ;)
Właśnie z tatą robimy c330 "86 którą ma od nowości :cool:

Lis 14.07.2026 22:14

No ale ta 360 3P (z silnikiem Perkinsa) to oryginalnych błotników na tyle nie ma. Wiem, bo mój wujek ma oryginał ;-) bodaj z 1984r.

matjas 15.07.2026 06:50

nie żeby narzekać ale jak słyszę jak to kiedyś było dobrze to mi się nasuwa kolejny przykład - mechanizacja rolnictwa a w takim 360 Perkins. nie umieliśmy nawet zrobić porządnego diesla żeby beczkę z gnojówką pociągnął.
'nie umieliśmy' to może źle powiedziane ale nie dane nam było...

teddy-boy 15.07.2026 09:15

4 Załącznik(ów)
Miłośnikom starych traktorów polecam gorąco wycieczkę na weekend na Ciechanowca gdzie jest duża kolekcja zabytkowych traktorów. I to naprawdę starych i co ciekawe, wszystkie odrestaurowane i jeżdżące. Jest też sporo silników i innego szpeju rolniczopodobnego.
Poza tym możecie tam jechać z rodziną, bo jest świetny skansen do zwiedzania, pałac, ogrody pałacu, powozownia, muzeum weterynarii, największy chyba w Polsce zbiór rosnących ziół pod opieką katedry unowersytetu i inne atrakcje.
A w sierpniu jakoś jest tam co roku święto chleba i wtedy odpalają wszystkie te traktory i jest parada, ale odradzam bo masa ludzi i straganów, a ja jestem dziki człowiek i nie lubie takich spędów. No chyba że ktoś lubi.

matjas 15.07.2026 10:27

Powtarzam jak mantrę :D musimy się forumowo umówić na spotkanie w Żamberku jesienią. Tam jest dopiero na co patrzeć... acz taki Ciechanowiec w naszych skromnych warunkach również cieszy!

CzarnyEZG 15.07.2026 11:06

Obawiam się, że podczas takiego spotkania mogłaby się wywiązać inicjatywa aby odpalić któryś z tych sprzętów i skutkowałaby ona dożywotnim banem na wjazd do muzeów dla Czarnuchów :D

matjas 15.07.2026 11:08

ten kłopot odpada w Żamberku bo tam wtedy wszystko jest odpalone. gwarmantuję, że pęknie Ci łeb jak to zobaczysz :D oraz pojmiesz jak głęboko w muzealnej dupie jesteśmy.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:27.