Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat AfricaTwin > Uklad paliwowy i wydechowy

Uklad paliwowy i wydechowy Montaż i demontaż baku, kraników , gaźników, , tłumiki , filtry powietrza i paliwa, linki, pompy paliwa elektryczne i podcisnieniowe, ustawienia gaźnika, poprowadzenie przewodów.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 19.02.2012, 16:00   #1
giblas
 
giblas's Avatar


Zarejestrowany: Feb 2011
Miasto: Opole
Posty: 35
Motocykl: RD04
Przebieg: 65000
giblas jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 dzień 23 godz 11 min 15 s
Domyślnie RD04- śruby składu mieszanki i wycieki z gaźników

Witam,
Na początku zeszłego sezonu stałem się szczęśliwym posiadaczem RD04 '90rocznik.
Wymieniłem olej ,filtr oleju, filtr powietrza, smarowanie główki ramy, wymiana oleju w lagach i zacząłem jeździć.
Po 2kkm wydmuchało dziurę w przerdzewiałym wydechu- zaspawałem +nowa uszczelka końcówki wydechu i było ok.
Po kolejnych 2kkm zaczęło mi strzelać w wydech po zamknięciu przepustnicy-pojeździłem tak do końca sezonu i teraz postanowiłem się tym zająć.

Poczytałem kilka postów na forum i prawdopodobną przyczyną okazała się nieszczelność wydechu na styku z silnikiem. Zdemontowałem wydech i teoria się potwierdziła- przy okazji dzięki wielkie wszystkim którzy się udzielają i opisują co kiedy zrobić.

Ale nie o tym chciałem pisać:
Przy okazji szperania na forum wyczytałem, że warto zrobić:
1.regulację zaworów
2.ustawienie składu mieszanki
3.synchronizację gaźników

Zdjąłem zbiornik a tu się okazuje, że oba cylindry pod króćcami gaźnikowymi zasyfione. Na zdjęciu to już po pozostałości po wstępnym wyczyszczeniu:

link: http://imageshack.us/photo/my-images...cn0064mod.jpg/
Jako pierwsze planuję wymianę króćców. Czy sugerujecie wymianę czegoś jeszcze?

Mam jeszcze pytanie czy ta śruba do regulacji jest fabryczna czy ktoś przy tym grzebał i czy jest jakiś fabryczny "wkrętak" do kręcenia tym?

link:http://imageshack.us/photo/my-images/641/dscn0069t.jpg/
Wszelkie sugestie mile widziane.
giblas jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 19.02.2012, 17:14   #2
Kudłaty91


Zarejestrowany: Sep 2010
Miasto: Radom
Posty: 149
Motocykl: RD04, RD07, Tramp
Kudłaty91 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 1 dzień 18 godz 21 min 32 s
Domyślnie

To masz popękane króćce, że chcesz je wymienić?
Kudłaty91 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 19.02.2012, 17:44   #3
giblas
 
giblas's Avatar


Zarejestrowany: Feb 2011
Miasto: Opole
Posty: 35
Motocykl: RD04
Przebieg: 65000
giblas jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 dzień 23 godz 11 min 15 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Kudłaty91 Zobacz post
To masz popękane króćce, że chcesz je wymienić?
Nie wiem jeszcze bo ich nie zdemontowałem, ale to pierwsze co mi przyszło na myśl skoro jest mokro pod króćcami i jeśli je wymienię i będzie sucho to może nie trzeba będzie grzebać w gaźnikach. Tym bardziej wyczytałem gdzieś na forum, że króćce i tak warto wymienić jeśli nawet nie są popękane.
Co ciekawe jak wyczyściłem cylindry to odpaliłem i rozgrzałem silnik i żaden wyciek się nie pojawił. Tylko to było na postoju na wolnych obrotach.
giblas jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 19.02.2012, 18:06   #4
szymon25
 
szymon25's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: May 2011
Miasto: Morszków/Warszawa
Posty: 1,549
Motocykl: 2x RD04, SHL gazela, ES250, TS250, Motorynka Pony, 126pEI i Ursus 4011 :)
Przebieg: rosnie
szymon25 jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 1 dzień 23 godz 40 min 14 s
Domyślnie

W obejmach mocujących króćce są takie dystansy (rurki) powyjmuj je i mocniej wtedy się ścisną. Wycieki powinny zniknąć. (Lepsze dwudziestoletnie japońskie niż nowe chińskie)
__________________
AFRICA TWIN FOREVER!!!!
szymon25 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 20.02.2012, 15:35   #5
Kazmir
 
Kazmir's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 2,118
Motocykl: RD03
Kazmir jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 23 godz 37 min 29 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał giblas Zobacz post
Mam jeszcze pytanie czy ta śruba do regulacji jest fabryczna czy ktoś przy tym grzebał i czy jest jakiś fabryczny "wkrętak" do kręcenia tym?

link:http://imageshack.us/photo/my-images/641/dscn0069t.jpg/
Wszelkie sugestie mile widziane.
Kumasz?
Jeśli masz problemy z mechaniką tzn nie za każdym razem np potrafisz prosto coś przewiercić, to lepiej daj to mechanikowi co to robił.
IMHO ja bym tego nie ruszał. Przy okazji skoro chcesz zmieniać króćce umyj gaźniki w myjce ultra..... potem synchro i więcej nie potrzeba nic robić, no chyba, że coś innego wyskoczy
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpg AT.JPG (46.7 KB, 79 wyświetleń)
Kazmir jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 20.02.2012, 22:54   #6
giblas
 
giblas's Avatar


Zarejestrowany: Feb 2011
Miasto: Opole
Posty: 35
Motocykl: RD04
Przebieg: 65000
giblas jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 dzień 23 godz 11 min 15 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał szymon25 Zobacz post
W obejmach mocujących króćce są takie dystansy (rurki) powyjmuj je i mocniej wtedy się ścisną. Wycieki powinny zniknąć. (Lepsze dwudziestoletnie japońskie niż nowe chińskie)
Dzięki za pomoc zobaczę czy mam jeszcze te dystansy i jeśli są to zdejmę i skręcę mocniej.

Cytat:
Napisał Kazmir Zobacz post
Kumasz?
Jeśli masz problemy z mechaniką tzn nie za każdym razem np potrafisz prosto coś przewiercić, to lepiej daj to mechanikowi co to robił.
IMHO ja bym tego nie ruszał. Przy okazji skoro chcesz zmieniać króćce umyj gaźniki w myjce ultra..... potem synchro i więcej nie potrzeba nic robić, no chyba, że coś innego wyskoczy
To na pewno nie jest ten "limiter cap" z pierwszego rysunku. To jest w kształcie walca który jest ścięty tak jak cięciwa w okręgu( patrząc od strony podstawy walca- czyli tak jak na załączonym przeze mnie zdjęciu)
Dziwi mnie to bo przeglądałem trochę forum i wszędzie gdzie widziałem zdjęcia śruby od składu mieszanki były zwykłe główki na wkrętak płaski.

Zauważyłem jeszcze, że gaźniki po zgaszeniu Afri puszczają paliwo tym wężykiem co jest wyprowadzony pod moto. Wyczytałem, że to zaworki iglicowe w gaźnikach się zawieszają. Znalazłem na allegro takie ale do RD07. Ma może ktoś namiary na takie ale dla RD04?
giblas jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 22.02.2012, 15:36   #7
puntek
 
puntek's Avatar


Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Raczyce/Wrocław
Posty: 1,988
Motocykl: RD04
Przebieg: 3 ....
puntek jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 tygodni 1 dzień 16 godz 16 min 6 s
Domyślnie

Nie zgodzę się że 20 letnia guma jest lepsza niż nowsza - jeśli nie mamy pewności można co rok wymienić - koszt 57 -65 PLN za komplet

Co do zawroków to nie ma do RD04 są inne - ponoć podchodzą jakieś z KYMCO - ale nie mam gdzie sprawdzić
mnie też przelewa niestety


Cytat:
Napisał giblas Zobacz post
Dzięki za pomoc zobaczę czy mam jeszcze te dystansy i jeśli są to zdejmę i skręcę mocniej.



To na pewno nie jest ten "limiter cap" z pierwszego rysunku. To jest w kształcie walca który jest ścięty tak jak cięciwa w okręgu( patrząc od strony podstawy walca- czyli tak jak na załączonym przeze mnie zdjęciu)
Dziwi mnie to bo przeglądałem trochę forum i wszędzie gdzie widziałem zdjęcia śruby od składu mieszanki były zwykłe główki na wkrętak płaski.

Zauważyłem jeszcze, że gaźniki po zgaszeniu Afri puszczają paliwo tym wężykiem co jest wyprowadzony pod moto. Wyczytałem, że to zaworki iglicowe w gaźnikach się zawieszają. Znalazłem na allegro takie ale do RD07. Ma może ktoś namiary na takie ale dla RD04?
__________________
rajdtukan.pl - on i off
>> TO NIE JA !!!<<
puntek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.03.2012, 13:53   #8
giblas
 
giblas's Avatar


Zarejestrowany: Feb 2011
Miasto: Opole
Posty: 35
Motocykl: RD04
Przebieg: 65000
giblas jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 dzień 23 godz 11 min 15 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał puntek Zobacz post
Nie zgodzę się że 20 letnia guma jest lepsza niż nowsza - jeśli nie mamy pewności można co rok wymienić - koszt 57 -65 PLN za komplet

Co do zawroków to nie ma do RD04 są inne - ponoć podchodzą jakieś z KYMCO - ale nie mam gdzie sprawdzić
mnie też przelewa niestety
Poszukałem trochę tych zaworków i faktycznie ciężko. Nie pytałem jeszcze w Hondzie ale o ile są dostępne to może być ciężki temat pod względem finansowym.
giblas jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.03.2012, 20:16   #9
puntek
 
puntek's Avatar


Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Raczyce/Wrocław
Posty: 1,988
Motocykl: RD04
Przebieg: 3 ....
puntek jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 tygodni 1 dzień 16 godz 16 min 6 s
Domyślnie

w Hondzie z tego co pamiętam jest komplet - nie same zaworki tylko gniazdo zdaje się też cena jest tak zaporowa - że paliwo z całego sezonu wylene przez te zaworki nie pokryje ich zakupu
__________________
rajdtukan.pl - on i off
>> TO NIE JA !!!<<
puntek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.03.2012, 21:11   #10
majki
 
majki's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Gwe/Warszawa
Posty: 3,385
Motocykl: CRF1000, RD04
majki jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 17 godz 18 min 39 s
Domyślnie

Wg Motoristy wychodzi, że zestaw z zaworkiem wychodzi 172zeta/szt...
Może coś z tego by podpasowało? http://www.larsson.pl/index.php?c=od&t=iglicowy
__________________
Afra - jedyna, wierna kochanka!!!!
majki jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
ustawianie składu mieszanki rambo Regularne czynności serwisowe 66 01.05.2014 22:51
Śruby a'la RD04 do plastików czosnek Wszystko dla Afryki 11 29.01.2011 22:55
Skład mieszanki w RD 03 Cibor klv Uklad paliwowy i wydechowy 2 10.12.2008 19:32


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 20:27.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.