Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat AfricaTwin > Układ elektryczny i zapłonowy

Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 12.06.2010, 17:26   #1
smiglo


Zarejestrowany: Apr 2009
Miasto: Warszawa - Wawer
Posty: 31
Motocykl: RD07a
smiglo jest na dystyngowanej drodze
Online: 12 godz 46 min 22 s
Domyślnie Metromierz Explona - jak podłączyć

Cześć Panowie, chcę na AT przygotować roadbook/itinerer na część trasy na imprezę TYRAWA SOLNA II SZUTER PARTY i szukam info jak podłączyć metromierz Explony do mojej AT. W quadzie mam to podłączone do kabelka z impulsami biegnącego do komputera. W Afri nie mam pojęcia czy muszę dokupić czujnik indukcyjny czy można jakoś wykorzystać impulsy dochodzące do TripMastera? W końcu TripMaster dostaje skądś impulsy do zliczania przebiegu! Tylko skąd? Oczywiście podłączenie do TripMastera byłoby szybsze i wygodniejsze, ale nie mam pojęcia, do którego kabelka można się wpiąć i czy nie zakłóci to pracy Tripa... Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Maciek "Śmigło"

P.S.1 Explonę kalibruje się na "wzorcowym" kilometrze, tak więc ważne jest tylko, żeby liczba impulsów wystarczała do w miarę dokładnych pomiarów rzędu 10-20 metrów.
P.S.2 jak się nie uda przełożyć Explony do AT, to część trasy wyznaczę Rinconem, ale boję się, że wtedy kilka Afryk może nie ukończyć przejazdu
smiglo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13.06.2010, 00:03   #2
Kazmir
 
Kazmir's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 2,118
Motocykl: RD03
Kazmir jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 23 godz 28 min 46 s
Domyślnie

Tripmaster dostaje impulsy z trip sensor'a który "siedzi" w puszce szybkościomierza.
Biało-czarny na to mi wychodzi, ale sprawdź sam.
Przy okazji nie mam twoich danych do spisu WTA

Ostatnio edytowane przez Kazmir : 13.06.2010 o 00:08
Kazmir jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13.06.2010, 13:43   #3
pałeł
gsm: 512242193
 
pałeł's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2006
Miasto: racibórz
Posty: 3,542
Motocykl: RD11a
Przebieg: rośnie
Galeria: Zdjęcia
pałeł jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 1 dzień 21 godz 59 min 56 s
Domyślnie

jeśli inni będą korzystać z licznika przebiegu dziennego to jaki sens jest w dokładności rzędu 50m jeśli najmniejsza odmierzana wartość to 100m
pałeł jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13.06.2010, 21:18   #4
smiglo


Zarejestrowany: Apr 2009
Miasto: Warszawa - Wawer
Posty: 31
Motocykl: RD07a
smiglo jest na dystyngowanej drodze
Online: 12 godz 46 min 22 s
Domyślnie

Dzięki Kazmir - zaraz spróbuję namierzyć te kabelek. Zastanawia mnie tylko, dlaczego koledzy zakładają magnesy i czujniki indukcyjne skoro impulsy można wziąć z tego kabelka... oczywiście zaraz sprawdzę "jakość" tych impulsów.

Dane już Ci przesłałem.

Pałeł - pół życia "pilota" spędziłem z itenererem (tak kiedyś nazywał się roadbook) i nie miałem wtedy żadnego metromierza - potrafiłem za to odróżnić dystans 100 i 120 metrów. Zakładam, że spora liczba chłopaków jedzie na "wyczucie" i nawet nie będzie patrzeć na licznik przebiegu dziennego - od razu będą wiedzieli ile to jest 70m, 150m itd. Część z kolegów może mieć metromierze. Z tych dwóch powodów muszę/chcę wyznaczać odległości dokładniej niż 100m. Pamiętaj, że każdy jest inny - jednemu brak dokładności nie przeszkadza, a drugiemu BARDZO. Opisując kratki roadbooka muszę wprowadzać dokładne odległości - to jak wykorzystają te informacje uczestnicy zależy tylko od Nich.

Mam nadzieję, że znajdę odpowiedni kabelek z odpowiednim impulsem...

pozdrawiam
Maciek
smiglo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 14.06.2010, 23:22   #5
Zoltan
 
Zoltan's Avatar


Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Chojnice/drogi Europy
Posty: 1,058
Motocykl: RD07a
Przebieg: hgw
Zoltan jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 2 dni 1 godz 11 min 13 s
Domyślnie

MAgnesy i czujniki koledzy zakładają, żeby uniezależnić się od lubiącego się rozsypać plastikowego kółka napędzającego ślimak i linkę prędkościomierza. Jak ci się slimak posypie a impuls będziesz brał z prędkościomierza, to nie masz w tym momencie nic
__________________
openSUSE.org
Zoltan jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.06.2010, 00:05   #6
smiglo


Zarejestrowany: Apr 2009
Miasto: Warszawa - Wawer
Posty: 31
Motocykl: RD07a
smiglo jest na dystyngowanej drodze
Online: 12 godz 46 min 22 s
Domyślnie

Dzięki Zoltan, pomyślę nad redundancją...
Pozdrawiam
Maciek "Śmigło"
smiglo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.06.2010, 16:14   #7
Zoltan
 
Zoltan's Avatar


Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Chojnice/drogi Europy
Posty: 1,058
Motocykl: RD07a
Przebieg: hgw
Zoltan jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 2 dni 1 godz 11 min 13 s
Domyślnie

Nie ma sprawy

Ps. Całe szczęście, że jest coś takiego jak Wikipedia
__________________
openSUSE.org
Zoltan jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
gdzie podłączyć woltomierz i gps Wójcik Układ elektryczny i zapłonowy 5 13.02.2014 22:07


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:53.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.