Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > NAT - Nowa (przyszła) Królowa > CRF 1000 L

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 03.11.2020, 21:51   #21
Majster
 
Majster's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Nov 2019
Posty: 170
Motocykl: CRF1100
Majster jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 5 dni 9 godz 46 min 38 s
Domyślnie

Szedłbym w kierunku mały/lekki jumpstarter do moto i niedroga ładowarka/prostownik w garażu. Jeszcze zostanie 100 zł na benzynę.

Edit: Na dalsze wyjazdy biorę takie coś: https://www.aliexpress.com/item/4000...archweb201603_

Raz ładowałem telefon w namiocie, dwukrotnie odpalałem samochód sąsiadce.
__________________
Jeżeli czegoś nie da się zrobić, potrzebny jest ktoś, kto o tym nie wie – przyjdzie i to zrobi.
Majster jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03.11.2020, 23:18   #22
nabrU
Stary nick: Radarman
 
nabrU's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Jun 2017
Miasto: Hampshire, UK
Posty: 1,520
Motocykl: 2017 CRF1000L DCT
nabrU jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 23 godz 13 min 36 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał bukowski Zobacz post
2. Czy parametry, jak poniżej, są w ogóle możliwe (za całe 379 zł na alle):

SPECYFIKACJA:
pojemność baterii: 50800 mAh.
wejście: 12 V, 1A.
wyjście: 5 V/2A, 12 V/2A, 16 V/3.5A, 19 V/3.5A.
Napięcie wyjściowe w auto start: 12 V.
Napięcie wyjściowe na Laptopa: 19 V.
Wymiary: 165*75*40mm.
USB Wyjście: 5V-2A.
Tryb ładowania: CC/CV 15V-1A.
Start Prądu: 200A.
Szczytowy Prąd: 400A (3 S).
Cyklu ładowań: 3000 razy.
Dotyczy zakres temperatur:-20-60 Celsjusza.
Cytat:
Napisał bukowski Zobacz post
Natomiast zastanawia mnie, czy realne jest z takiej wielkości 5,1 Ah? Bo to by rozwiązało na dłuższym wyjeździe temat ładowania telefonu.
50800mAh = 50,8Ah
Coś mi się nie chce wierzyć w tą pojemność
nabrU jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.11.2020, 00:41   #23
bukowski
sneer
 
bukowski's Avatar


Zarejestrowany: Sep 2009
Miasto: Cro-magnon
Posty: 2,571
Motocykl: CRF1000L
Przebieg: 28000
bukowski jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 3 dni 5 godz 8 min 12 s
Domyślnie

no właśnie też mi to średnio wygląda, ale jeśli to błąd, to często powielany. są nawet takie 68800 mAh.
tymczasem większość tych "dużych" ma 16 000 albo 20 000.
czyli sceptycznym należy być.

<edit> prawdopodobnie te wartości pochodzą z krzywego przeliczania watogodzin na miliamperogodziny. Krzywego, czyli nie dla 14,4 V, tylko dla 5V, tak jak się ładuje telefony.

<edit2> odpowiedział mi kolega, który handluje tym towarem. zarekomendował amerykańskie noco. Mówi że najrzadziej wracają na reklamacje.
bukowski jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.11.2020, 06:57   #24
consigliero
Ajde Jano
 
consigliero's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Rataje Słupskie
Posty: 3,576
Motocykl: Dacia Dokker STEPWAY
Przebieg: 241255
Galeria: Zdjęcia
consigliero jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 miesiące 2 dni 15 godz 9 min 56 s
Domyślnie

Gdy zepsuło się moje urządzenie zakupione w 2017
Większość swojego życia przejeździło na wycieczkach w kufrze, podładowywane aby było sprawne w razie W. Jedynie przydało się czasem do podładowania jakiejś baterii, może ze dwa razy. Oczywiście w momencie gdy potrzebowałem naprawdę prądu, będąc na wycieczce w Izraelu, to wtedy został w domu.
Gdy w zeszłym roku znajomemu na Szewskiej jego mercedes odmówił posłuszeństwa, poproszony o pomoc przypomniałem sobie że mam takie coś co rozwiązuje kłopoty z akumulatorem, a te właśnie spowodowały że nie mógł odjechać. Pełen optymizmu zniosłem sprzęt z góry gdzie leżakował, był sprawny i gotowy do działania. Było trochę kłopotów z uruchomieniem klocka, bo instrukcji nie czytałem ale po chwili wszystko zadziałało i czterolitrowy benzyna została uruchomiona. Przyznaję że byłem mocno zbudowany, do momentu gdy jakiś czas później mając kłopot z padniętym akumulatorem u siebie w motocyklu, próbowałem powtórzyć procedurę. Okazało się że pomimo naładowania 100% urządzenie nie reaguje na przyciski, skorzystałem w prostownika aby podładować akumulator przed wymianą na nowy. Bardzo mnie bolało że ten gadżet mnie zawiódł i postanowiłem kupić nowy. Wszystko wskazywało że powinienem nabyć noco, bo dobre opinie i porządne parametry, ale mój w owym czasie też miał dobre opinie i porządne parametry i zawiódł. Wiem że nic nie jest wieczne, ale gdy sobie przeanalizowałem swój sposób używania tego klocka, stwierdziłem że zakup byłby marnotrawstwem. Ten przydługi wstęp ma na celu pokazanie że może nie jest to artykuł który jest nam niezbędny, na pewno nie może służyć do tego samego co robi prostownik.
No a noco mimo wszystko ma ten sam rodowód, mam co do tego podejrzenie graniczące z pewnością, co urządzenie kupione w moim przypadku.
__________________
BMW Club Praha 001
1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości.
consigliero jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.11.2020, 07:00   #25
dubel
 
dubel's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Krzyż Wielkopolski / Hjørungavåg (norwegia)
Posty: 3,519
Motocykl: Była Africa,KAT990,GS1200Adv, jest 1190 Adv. R
Przebieg: rosnący
dubel jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 2 tygodni 2 dni 10 godz 4 min 36 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał bukowski Zobacz post
Te cteki drogie. Do okazjonalnego podładowania aku to chyba taki za 50 zł wystarczy?
Drogie ale dobre, bez awaryjne i na lata. Na zime podpinasz moto na stale i zabezpiecza aku oraz stymuluje jego prace. Nadaje sie do moto samochodu itd Posiada program regeneracji akumlatora (miesza elektrolit po rozwarstwieniu w skutek rozladowania) Podziel jego cene przez np.10 lat eksplatacji i wyjdzie czteropak dobrego piwa na rok
__________________
Nie boj sie jutra, niech jutro obawia sie Ciebie!!!
dubel jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.11.2020, 11:40   #26
bukowski
sneer
 
bukowski's Avatar


Zarejestrowany: Sep 2009
Miasto: Cro-magnon
Posty: 2,571
Motocykl: CRF1000L
Przebieg: 28000
bukowski jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 3 dni 5 godz 8 min 12 s
Domyślnie

Sama ładowarka jest mi potrzebna sporadycznie, w NAT przez te cztery lata lądowałem aku raz, przedwczoraj, zresztą nieskutecznie, bo okazało się, że chiński prostownik daje za małe napięcie.
Za to na pych odpalałem królewnę kilka razy i w żadnym wypadku nie miałem opcji 230V. Taki powerbank rozwiązałby za każdym razem problem.

Pewnie skusze się na Noco gb-40 albo nawet na gb-20.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
bukowski jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 05.11.2020, 07:29   #27
MrWaski
 
MrWaski's Avatar


Zarejestrowany: Sep 2018
Miasto: Słocina
Posty: 800
Motocykl: odradzają mi
MrWaski jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 4 dni 3 godz 29 min 18 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał bukowski Zobacz post
tymczasem większość tych "dużych" ma 16 000 albo 20 000.
Kiedyś kupiłem ten: https://www.aliexpress.com/item/4000...27424c4dLK5OdX
Z deklarowanych 22000 mAh w rzeczywistości ma jakieś 6000 mAh.
Telefon ze dwa razy doładuje... Motóra jeszcze nie odpalałem.
MrWaski jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 05.11.2020, 08:43   #28
CzarnyCzarownik
 
CzarnyCzarownik's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Feb 2015
Miasto: Wrocław
Posty: 1,024
Motocykl: XRV750->XR400
Galeria: Zdjęcia
CzarnyCzarownik jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 godz 12 min 29 s
Domyślnie

Z tym 10000mAh i 20000mAh to nie jest do końca kłamstwo. Nigdzie nie pisze obok siebie 5V i 10000mAh lub 12V i 20000mAh. Często jak się wczytamy w opis powerbanka na odwrocie pudełka to pisze 3.7V 10000mAh.

I jest to prawdą, bo powerbank ma w środku tak naprawdę duży akumulatorek 3.7V a napięcie 5V powstaje dzięki przetwornicy napięcia (nie piszę o tych co mają opcję odpalania auta).

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk
__________________
Zapraszam na YouTube , Instagram oraz Stronkę.
Pozdrawaim, Dawid z DMMotoAdventures
CzarnyCzarownik jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 07.11.2020, 12:48   #29
xVampear

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Jul 2019
Miasto: Zachodniopomorskie
Posty: 97
Motocykl: RD07a
xVampear jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 1 dzień 1 godz 25 min 19 s
Domyślnie

Co do tych NOCO dobre opinie słyszałem, wyglądają też solidnie. Ale wagi też są słusznej model GB20 ma podaną wagę 2.4kg.
Ja od ponad 2 lat używam ustrojstwa firmy RAV POWER. Kupione na Amazonie za jakieś 35e na promocji. Waga około 500g. Audi 1.8t rozładowane kompletnie do zera odpala wielokrotnie bez problemu, Afrykę padniętą też kręci jak zły.
Firma jakościowo dosyć fajne rzeczy robi, mam też ich panel słoneczny


Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka
xVampear jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09.11.2020, 12:45   #30
bukowski
sneer
 
bukowski's Avatar


Zarejestrowany: Sep 2009
Miasto: Cro-magnon
Posty: 2,571
Motocykl: CRF1000L
Przebieg: 28000
bukowski jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 3 dni 5 godz 8 min 12 s
Domyślnie

GB20 wg instrukcji ma 2,4 funta, czyli 1.1 kg razem z akcesoriami, sama bateria waży 1,65 funta, czyli 750g.

EDIT: zważyłem sama bateria waży w rzeczywistości 550 g, w komplecie z klemami 840 g! Klemy sa bardzo solidne i można od nich odkręcić kable. I chyba tak zrobię, przykręcę je do aku w NAT, wtedy wpięcie baterii zajmie. tyle czasu, co zdjęcie siedzenia.

gb40 waży tyle samo, urządzenia mają taką samą pojemność, tylko prąd max jest 500 vs. 1000 A.
starszy model gb20 ma 400A, nowszy 500A.
Jak rozumiem, 24 Watogodziny oznaczają pojemność 2Ah dla 12V oraz 4,8 Ah dla 5V.

z ciekawostek, jest tam funkcja pt. "manual override", która wg producenta pozwala ożywić akumulatory, których napięcie spadło poniżej 2V.

Ostatnio edytowane przez bukowski : 11.11.2020 o 14:52
bukowski jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Tags
brak prądu , dct , jump starter

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
fox v3? suomy mr jump? arai just 1 ? blackhorse Kaski 9 11.03.2013 21:25
Starter nie kręci a prądy są SewO Układ elektryczny i zapłonowy 9 06.02.2009 21:50


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:25.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.