![]() |
|
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
Moderator
![]() |
![]()
... czyli o krótkim wypadzie do Islandii (4x4 które nie ma zbyt wiele sensu) będzie się tu pisać. Na razie z telefonu (lotnisko) i bez zdjęć ale uzupelnię wkrótce.
Na początek garść przemyśleń. 1. Pod koniec każdego dnia myśleliśmy , że widzieliśmy najpiękniejsze odsłony Islandii. Kolejny dzień pokazywał , jak bardzo się myliliśmy. 2. Alkohol kupić w Polsce. 3. Trzy (nieprzypadkowo pisane w trzecim punkcie ) setki kilometrów interiorem 4x4 , tankowanie , jazda po asfalcie grubych setek wyleczyły mnie z chęci posiadania 4x4 i zabawy tymże. 4. Jest drogo jak cholera. Kupować w Polsce alkohol - ceny wchodzą łatwiej, gdy zapite. 5. Islandia ogłupia i rozleniwia niczym Disneyland. Dzieciak potrzebuje już mega rollercoastera, gdyż poprzednie atrakcje przyćmiły kolejne. Innymi słowy: piękno może się znudzić , opatrzeć (oczywiście przesadzam ). Ostatnio edytowane przez wojtekk : 07.10.2020 o 17:56 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() |
![]()
Pijak globtrotter nie ma lekko
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3 |
![]() |
![]()
Ale, że oni tam na miejscu nic nie pędzą?
Kurde no.
www.kolejnydzienmija.pl 2014: Żatki Bolek na promie kosmicznym 2015: Veni Vidi Wypici 2016: Muflon na latającym gobelinie 2017: Garbaty Jednorożec 2018: Czarny Jaszczomp 2019: Rodzina 50ccm plus 2020: Żółwik Tuptuś 2021: Chiński Syndrom |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
![]() |
![]()
Pędzą. Ale drogi
![]() Na szybko kilka danych finansowych i organizacyjnych. 1. Noclegi załatwiałem na dwa tygodnie przed wylotem. Oprócz jednej lokalizacji - bez problemu. Podobno mają duży spadek turystów przez wysokie ceny. 2. Loty kupowałem pół roku wcześniej. Już były wysokie. 3. Za obiad dla 3 osób płaciłem od 10 000 do 30 000 ichnich biletów 4. Nie kupować wody. Pić z kranu. Czasem wali siarka ![]() 5. Atrakcje "naturalne " są w zasadzie bezpłatne. 6. Wypromowanie tego kraju jako raju dla rowerzystów to majstersztyk marketingu. Mokro. Leje. Przez setki km nie ma sklepu (interior). 7. Na miejscu mnóstwo camperow. Fajny patent z nocowaniem w dostawczakach naprawdę małej postury. 8. Campingi są często. Raczej pustawe. 9. Auto brałem w cheapjeep. Dobre ceny , odebrali z lotniska a samochód dali tuż obok i to w środku nocy. 10. Noclegi załatwiałem przez booking i sporadycznie airbnb. 11. Zasięg komórek praktycznie wszędzie. Internetu prawie wszędzie. Ostatnio edytowane przez wojtekk : 29.08.2019 o 02:16 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2013
Miasto: Kraków/Bielsko-Biała
Motocykl: chwilowo brak
![]() Online: 3 miesiące 4 tygodni 1 dzień 14 godz 14 min 48 s
|
![]()
Nie wali siarką jeśli odpuścisz trochę zimnej wody. Oni często mają tak, że do domu idą 2 wodociągi - zimna woda z lodowca (pić śmiało) i ciepła z tych cieplejszych źródełek (oczywiście oczyszczona, ale posmak siary zostaje) i nie poleca się gotować ciepłej wody z kranu, bo w kuchni potem "zbukiem" wali - to ostatnie osobiście RAZ uskuteczniłem i nie polecam.
Czekam na foty ![]()
www.transalpem.blogspot.com "Logowanie się na forum jest jak wchodzenie do knajpy za rogiem - zawsze te same mordy przy barze, barman rzuci drwiną a kiblu trochę śmierdzi... Jednak się przychodzi." by Matjas |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2015
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 2 tygodni 8 godz 54 min 32 s
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
![]() |
![]()
No i?
Ciekawa jestem, czemu 4x4 nie ma sensu ![]() piiiisz!
![]() |
#8 |
Moderator
![]() |
![]()
Kurcze. Zapomniałem. Mam już zdjęcia obrobione więc wrzucę i odpowiem 4x4
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
![]() |
![]()
Opis wyjazdu.
Dolecieliśmy późno. Chcąc zbić koszty znajdujemy wypożyczalnię czynną 24h (sami Polacy**) z autem 4x4*. Na czym polegało zbicie kosztów? A mianowicie na tym, że samochodem odjeżdżamy nieco dalej od lotniska, znajdujemy tańszy nocleg, a rano czeka na nas pyszne śniadanie (Polacy nad podejmują). Po solidnym śniadaniu ruszamy na most międzykontynetalny. Niby nic - dwie skałki, między nimi most spinający je. Ale... piękna metafora jak jesteśmy podzieleni, jak podobni do siebie. Most jest instalacją artystów - bierze się kredkę i pisze swój tekst mówiące o humanizmie, braku wykluczenia, otwartości. Takie to nie polskie... Mój ulubiony tekst: "wszyscy sikamy w tym samym kolorze". Kawałek dalej ptasia plaża oraz źródło geotermalne Gunuhver. Śmierdzi okropnie, ale warto. Zjeżdżamy do Grindavik na pyszne Fish and chips, które choć pyszne -tak mi zbrzydło , że nie biorę do ust do dnia dzisiejszego. Ruszamy dale na wodospady Seljalandafoss i Skógarfoss, klif Dyrholaey a kawałek dalej Reynisfjara, oraz do świetnego muzeum w Skógar (ciekawa literówka na jednej z tablic: Polland). Na noc wbijamy do Vik. Warunki słabsze (była szkoła, drewniane cienkie ściany a za ścianą Polaków brak - za to małe dzieci). Rano ruszamy do do pięknego kanionu Fjardrargljufur, następnie do parku lodowców Vatnajokull (parking płatny. Polecam nie stać w kolejce, ale zapłacić przez www idąc do parku. Pamiętać, jaki jest numer rejestracyjny). Godzina dalej jest Jokulsalroon - niesamowite jezioro lodowcowe, kryształowa plaża - jak dla mnie esencja Islandii. Za"f"ijamy na Hofn na nocleg. Rano do Djupivogur, fajna mieścina z kilkoma ciekawostkami, dalej super przełęczą OXi gdzie wiedzie szutrówka (cudne widoki, ludzi brak). Jedziemy na wodostapdy Dettifoss i Selfoss i ciśniemy do Myvatn gdzie są piękne źródła termalne. Polecamy te, a nie bliżej Rejkiaviku - mniej ludzi. Rano ruszamy na pole geotermalne Hverir, przy samym jeziorze kilka atrakcji, Dimmuborgir, krater Hverfjall, Grotagja, wodospad Godafoss i na noc zawijamy do Akureyi, gdzie następnego dnia ja pracuję a dzieciaki płyną na polowanie na wieloryby (taniej i szybciej niż w innych częściach). W międzyczasie jedziemy sobie na offroad gdzie na wjeździe wisi napis o ...posiadaniu broni ![]() Rano z Varmahlid, na drogę przez interior F35, stajemy na pole geotermalne Hveravellir, wyjeżdżamy przy Gullfoss, 10 minut dalej jest Geysir, a niecała godzinka dalej park narodowy Pingvellir, które olewamy gdyż jedziemy już na samolot, a F35 wytrzęsła nam plomby. Tekst jest - teraz będę obrabiał do wstawienia zdjęcia (jak się naumiem ponownie) ![]() Garść informacji; - pilnować, gdzie są sklepy z tych tańszych i robić zakuopy. Kronan, Bonus etc. - ze stacjami podobnie. W mniej uczęszczanych miejscach mogą być spore odległości. my wzięliśmy z wypożyczalni coś, co dawało nam rabaty na samoobsługowej Oktan, okan czy coś takiego. * Nie wiedzieliśmy, czy skusimy się na jazdę po drogach, na które można wjechać 4x4. Aby nie zamykać sobie tej drogi - wzięliśmy 4 x 4. Aby zobaczyć to co wyżej spokojnie można jechać nawet hulajnogą. Przejazd przełęczą choć szutrówka - również osobówką zrobimy. **Polacy stanowią największą mniejszość. Kiedyś głównie w przemyśle połowowym - obecnie w turystyce, budowlance (mało już jej zostało), usługach. Ostatnio edytowane przez wojtekk : 10.11.2019 o 08:26 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2015
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 2 tygodni 8 godz 54 min 32 s
|
![]()
Dzięki. Wrzucaj zdjęcia, może wyjdzie z tego taki mini-przewodnik.
Ciekawy też jestem tych amerykańskich klasyków. Czyli motocykl dojedzie wszędzie? Miałeś jakieś brody po drodze? Albo zakazy wjazdu do interioru? |
![]() |
![]() |
![]() |
Tags |
interior , islandia |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Ferie z Duchami na zamku Carolath w Siedlisku, 16 lut 2019r. | danek | Imprezy forum AT i zloty ogólne | 2 | 21.02.2019 17:51 |
Porada w spr. Suzuki X-90, Vitara, Jimny, Samurai | Novy | Hyde Park | 18 | 19.12.2017 18:47 |
Jedziemy do Amerykanskiej Chatki -29 maj- 2 czerwiec | Mirmil | Imprezy forum AT i zloty ogólne | 47 | 21.09.2017 09:38 |
Wystawa motoryzacji | Zet Johny | Inne tematy | 1 | 03.09.2014 22:22 |