![]() |
|
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#11 |
Moderator
![]() |
![]()
Padł mi teoretycznie "niepadalny" apple, więc na razie zdjęć brak. Jutro jadę do serwisu
![]() NIe mam wiele zdjęć z klasykami - w trasie mijałem. Ale kilka fajnych 4x 4 zrobiłem ![]() Ja nie jeździłem "wszędzie" więc nie wiem, czy wszędzie wiedzie. Jest tu znacznie więcej kierowników, którzy turlali się po terenie, więc uniknę odpowiedzi poza szczerym: nie wiem. Zakazy wjazdu są po prostu po numeracji drogi i oznaczone na mapach. Nie wolno wjeżdżać na nie bez pojazdu 4 x 4. Raz się wybrałem w ichnie góry koło Aukureyi i nie było nic poważnego. Koło by przykryło, ale nic więcej. Technicznie drogi były proste. Dużo przyjemniej by się jechało na moto niż 4 x 4. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Nysa/Reykjavik
Motocykl: RD 07b
![]() Online: 3 miesiące 4 dni 1 godz 22 min 7 s
|
![]()
Wojtek, co Ty tam jadłeś za 30 tys,koron
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Moderator
![]() |
![]()
Posiłek na 5 osób
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
![]() |
![]()
![]() |
#15 |
Moderator
![]() |
![]()
Próbuję wstawić zdjęcia, ale mi nie idzie.... CO robię nie tak?
[IMG]hj9dYTudmnspgBAN8[/IMG] [IMG]photos.app.goo.gl/hj9dYTudmnspgBAN8[/IMG] *** Dolecieliśmy późno. Chcąc zbić koszty znajdujemy wypożyczalnię czynną 24h (sami Polacy**) z autem 4x4*. Na czym polegało zbicie kosztów? A mianowicie na tym, że samochodem odjeżdżamy nieco dalej od lotniska, znajdujemy tańszy nocleg, a rano czeka na nas pyszne śniadanie (Polacy nad podejmują). IMG_4086.jpg IMG_4160.jpg IMG_4161.jpg IMG_4136.jpg IMG_4123.jpg Po solidnym śniadaniu ruszamy na most międzykontynetalny. Niby nic - dwie skałki, między nimi most spinający je. Ale... piękna metafora jak jesteśmy podzieleni, jak podobni do siebie. Most jest instalacją artystów - bierze się kredkę i pisze swój tekst mówiące o humanizmie, braku wykluczenia, otwartości. Takie to nie polskie... Mój ulubiony tekst: "wszyscy sikamy w tym samym kolorze". IMG_4092.jpg IMG_4093.jpg IMG_4095.jpg IMG_4096.jpg IMG_4097.jpg Kawałek dalej ptasia plaża oraz źródło geotermalne Gunuhver. Śmierdzi okropnie, ale warto. Zjeżdżamy do Grindavik na pyszne Fish and chips, które choć pyszne -tak mi zbrzydło , że nie biorę do ust do dnia dzisiejszego. Ruszamy dale na wodospady Seljalandafoss i Skógarfoss, klif Dyrholaey a kawałek dalej Reynisfjara, oraz do świetnego muzeum w Skógar (ciekawa literówka na jednej z tablic: Polland). Na noc wbijamy do Vik. Warunki słabsze (była szkoła, drewniane cienkie ściany a za ścianą Polaków brak - za to małe dzieci). IMG_4165.jpg IMG_4178.jpg IMG_4181.jpg IMG_4187.jpg IMG_4195.jpg IMG_4214.jpg IMG_4245.jpg IMG_4248.jpg IMG_4276.jpg IMG_4291.jpg Rano ruszamy do do pięknego kanionu Fjardrargljufur, następnie do parku lodowców Vatnajokull (parking płatny. Polecam nie stać w kolejce, ale zapłacić przez www idąc do parku. Pamiętać, jaki jest numer rejestracyjny). IMG_4381.jpg IMG_4376.jpg IMG_4349.jpg Godzina dalej jest Jokulsalroon - niesamowite jezioro lodowcowe, kryształowa plaża - jak dla mnie esencja Islandii. IMG_4348.jpg IMG_4311.jpg IMG_4293.jpg Za"f"ijamy na Hofn na nocleg. Rano do Djupivogur, fajna mieścina z kilkoma ciekawostkami, dalej super przełęczą OXi gdzie wiedzie szutrówka (cudne widoki, ludzi brak). Jedziemy na wodostapdy Dettifoss i Selfoss i ciśniemy do Myvatn gdzie są piękne źródła termalne. Polecamy te, a nie bliżej Rejkiaviku - mniej ludzi. IMG_4292.jpg IMG_4291.jpg Rano ruszamy na pole geotermalne Hverir, przy samym jeziorze kilka atrakcji, Dimmuborgir, krater Hverfjall, Grotagja, wodospad Godafoss i na noc zawijamy do Akureyi, gdzie następnego dnia ja pracuję a dzieciaki płyną na polowanie na wieloryby (taniej i szybciej niż w innych częściach). W międzyczasie jedziemy sobie na offroad gdzie na wjeździe wisi napis o ...posiadaniu broni Wieczorem ruszamy na farmę w okolicy Varmahlid gdzie śpimy na czadowej farmie. Rano z Varmahlid, na drogę przez interior F35, stajemy na pole geotermalne Hveravellir, wyjeżdżamy przy Gullfoss, 10 minut dalej jest Geysir, a niecała godzinka dalej park narodowy Pingvellir, które olewamy gdyż jedziemy już na samolot, a F35 wytrzęsła nam plomby. Tekst jest - teraz będę obrabiał do wstawienia zdjęcia (jak się naumiem ponownie) Garść informacji; - pilnować, gdzie są sklepy z tych tańszych i robić zakuopy. Kronan, Bonus etc. - ze stacjami podobnie. W mniej uczęszczanych miejscach mogą być spore odległości. my wzięliśmy z wypożyczalni coś, co dawało nam rabaty na samoobsługowej Oktan, okan czy coś takiego. * Nie wiedzieliśmy, czy skusimy się na jazdę po drogach, na które można wjechać 4x4. Aby nie zamykać sobie tej drogi - wzięliśmy 4 x 4. Aby zobaczyć to co wyżej spokojnie można jechać nawet hulajnogą. Przejazd przełęczą choć szutrówka - również osobówką zrobimy. **Polacy stanowią największą mniejszość. Kiedyś głównie w przemyśle połowowym - obecnie w turystyce, budowlance (mało już jej zostało), usługach. Ostatnio edytowane przez wojtekk : 04.02.2020 o 21:40 |
![]() |
![]() |
![]() |
Tags |
interior , islandia |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Ferie z Duchami na zamku Carolath w Siedlisku, 16 lut 2019r. | danek | Imprezy forum AT i zloty ogólne | 2 | 21.02.2019 17:51 |
Porada w spr. Suzuki X-90, Vitara, Jimny, Samurai | Novy | Hyde Park | 18 | 19.12.2017 18:47 |
Jedziemy do Amerykanskiej Chatki -29 maj- 2 czerwiec | Mirmil | Imprezy forum AT i zloty ogólne | 47 | 21.09.2017 09:38 |
Wystawa motoryzacji | Zet Johny | Inne tematy | 1 | 03.09.2014 22:22 |