Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat AfricaTwin > Forumowy Mechanik

Forumowy Mechanik Poradniki ludzi doświadczonych w dziele nie gębie.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 13.05.2013, 09:46   #281
szparag
 
szparag's Avatar


Zarejestrowany: Aug 2010
Miasto: Warszawa
Posty: 1,521
Motocykl: LC4
Przebieg: ...
szparag jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 5 dni 20 godz 4 min 21 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał jaro Zobacz post
Cześć fajnie że wróciłeś
Mam taki problem z XT 600:
Jak jadę spokojnie na niewielkich obrotach to czuć tak jakby coś go hamowało,dusiło kojarzy mi się to ze zbyt małą ilością paliwa jak dam więcej gazu motorek zbiera się i problem znika.
Zacznij od zestrojenia pracy gaźnika mechanicznego z podciśnieniowym, oczywiście zakładając, że gaźniki są czyste i sprawne. jak to zrobić jest dokładnie opisane w serwisówce.
Pozdrawiam.
szparag jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13.05.2013, 09:51   #282
szparag
 
szparag's Avatar


Zarejestrowany: Aug 2010
Miasto: Warszawa
Posty: 1,521
Motocykl: LC4
Przebieg: ...
szparag jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 5 dni 20 godz 4 min 21 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Mech&Ścioła Zobacz post
Wytoczyłem moto z garażu, po kilku dniach postoju i miałem już ruszać. Kluczyk przekręcony, odpalam i ... nic. Po prostu nic. Kontrolki się świecą, czerwony przycisk sprawdzam w te i we wte, światła są, kierunki też, trąbka, nóżka nie jest rozłożona, zresztą motocykl na biegu jałowym, a moto milczy. Nic nie kręci. Odpaliłem na pych. Potem kilka razy gasiłem i włączałem motocykl bez żadnych problemów. O co chodzi?
Z tego co pamiętam, to dość bujnie miałeś pokombinowane z kabelkami pod siedzeniem , proponuję sprawdzić najprostszą rzecz którą są po prostu klemy, ich czystość i dokręcenie. Następnie sprawdził bym stycznik, oraz to czy dochodzi do niego prąd po naciśnięciu przycisku rozrusznika, jak dochodzi to pada stycznik, jak nie dochodzi to trzeba zacząć od rozebrania kostki przy rolgazie.

Ostatnio edytowane przez szparag : 13.05.2013 o 09:53
szparag jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13.05.2013, 10:07   #283
szparag
 
szparag's Avatar


Zarejestrowany: Aug 2010
Miasto: Warszawa
Posty: 1,521
Motocykl: LC4
Przebieg: ...
szparag jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 5 dni 20 godz 4 min 21 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał 0gruby0 Zobacz post
I co się dzieje się? Akumulator po zimie stracił kwas całkowicie, pewnie jeszcze przed zimą, wcześniej wszystko było ok. Zalałem wodą, wszystkie cele były puste, naładowałem i o dziwo trzymał prąda. Po małej przejażdżce wywróciłem moto i prąd zginął. Odpaliłem od wozu, ale do domu nie dojechałem (przy wyłączonych światłach przerywał a po zapaleniu świateł pracował normalnie - pewnie zwara w aku). Zaczął przerywać i zagasiłem maszynu. Wynik. Popalone parę żarówek. Akumulator kupiłem nowy, przestał działać obrotomierz (czy ma on jakiś bezpiecznik czy się zjarał?) ale nie mogę maszyny rozpędzić powyżej 80 km bo zaczyna przerywać. Co mogłem jeszcze zjarać? Moduł zapłonowy ma coś wspólnego z obrotami? Regulator dwa lata temu wymieniałem na nowy (czy mógł się zjarać) Przed przejażdżką sprawdzałem ładowanie i było ok. Jutro sprawdzę jeszcze raz.
Gdzie szukać? Chyba nie byłem aż takim idiotą, aby przy okazji wymiany aku wsadzić odwrotnie nowy filtr paliwa? Nie wierzę. Jutro sprawdzę. Gdzie szukać przyczyny? Co rozebrać? Jaki kabel wyrwać?
Pozdrawiam. A jeździć się chce ....

motong rd04 rok 90, po odpaleniu od wozu przejchałem około 15 km jedynie i zaczął przerywać.
Analizując te i kolejne objawy o których piszesz, powinieneś sprawdzić w kolejności : Akumulator, czerwoną kostkę przekaźnika rozrusznika, żółte kabelki, jeśli wszystko jest ok,( stawiam na to, że nie ) . Powinieneś sprawdzić moduły, prawdopodobnie albo jakiś niestyk, albo spaprany aku spowodował spalenie modułu, który może raz kontaktować a raz nie i stąd przerywanie.
Pozdrawiam
szparag jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13.05.2013, 10:09   #284
szparag
 
szparag's Avatar


Zarejestrowany: Aug 2010
Miasto: Warszawa
Posty: 1,521
Motocykl: LC4
Przebieg: ...
szparag jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 5 dni 20 godz 4 min 21 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Grzesiek3M Zobacz post
Hej!
Mam następujący problem:
Musiałem wymienić łożyska główki ramy, a skoro i tak trzeba do tego zdjąć cały przód, postanowiłem wymienić olej w lagach. Wszystko zgodnie z instrukcja szlo dość gładko do momentu odkręcania imbusa na dole lagi (żeby wyjąć górną cześć i wymienić uszczelniacze). W jednej wszystko poszło sprawnie w drugiej zaś śruba kreci się wraz ze środkiem i nie za bardzo mam pomysł jak to przyblokować aby dało się odkręcić.
Z góry dzięki za wszelkie sugestie!
Pozdrawiam
Załóż sprężynę, ściśnij lagę i pójdzie bez problemu.
szparag jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13.05.2013, 10:12   #285
szparag
 
szparag's Avatar


Zarejestrowany: Aug 2010
Miasto: Warszawa
Posty: 1,521
Motocykl: LC4
Przebieg: ...
szparag jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 5 dni 20 godz 4 min 21 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Grzesiek3M Zobacz post
Hej,
Wyskoczył jeszcze jeden kwiatek.
Otóż po zbiciu bieżni z dolnej pólki ukazało się nacięcie (wszystko widac na zdjęciu).
Pewnie ktoś kiedyś nieudolnie ściągał ten element.
Nacięcie cale przykryte jest bieżnią i dopóki była ona na miejscu nie było w ogóle widoczne. Głębokość nacięcia to 1mm.
Ta rurka po środku jest jeszcze cieńsza ma 24,3mm w miejscu z nacięciem 25,1
a normalnie pod bieżnia 26mm.
I tu mam pytanie, czy po prostu założyć łożysko i jeździć, czy jest to niebezpieczne i należy wymienić, lub uzupełnić distalem czy czymś w tym rodzaju?
Z góry dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam
Grzesiek
Jest to częste zjawisko, składaj nic nie będzie się działo.
Pozdrawiam
szparag jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13.05.2013, 10:16   #286
matjas
Moderator
 
matjas's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Brzezia Łąka
Posty: 4,871
Motocykl: R1100GS, K1100LT, XS850, KTM200EXC, WSK125 '70, Vespa PK70, Vespa PK125
matjas will become famous soon enough
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 4 dni 8 godz 6 min 3 s
Domyślnie

Dzień dobry Szparagu miło widzieć Cię znowu!
A ja mam taki problem, że Bandzior łapie mi shimmy jak puszczę kierę. Najpierw delikatnie ale widać, że narasta do poziomu w którym lepiej trzymać obie łapy na manetkach.
Przy trzymaniu jedną ręką jest również odczuwalna nerwowość w zachowaniu przodu.

Opona nowa, dobrej marki. Koło wyważone OK- nie ma bicia przy jakiejkolwiek prędkości /80-190 sprawdziłem/, zacięć na łożysku główki ramy nie ma, ruch płynny od skraju do skraju. Obciążniki końcówek kiery obecne.
Ciśnienie zgodnie z instrukcją.

Jedyne czego nie zrobiłem to nie zweryfikowałem naocznie stanu łożysk główki ramy i nie wymieniłem oleju w lagach.

Dodam, że problem wystąpił dopiero na obecnym wyjeździe - po dołożeniu załadowanego TopCase'a i wałka na tył.

Czy możliwe, żeby ten typ 'tak miał'? Nie powiem natknąłem się na takie opinie na necie u nas i za granicą ale pogodzić się z tym będzie ciężko. A co jak zapodam Żonę i bagaż? Wtedy może być już niebezpiecznie...

Problem pewnie leczy amortyzator skrętu...

matjas
__________________
K1100LT, R1100GS, XS850, CB650, KTM200EXC, Vespa K70, Vespa PK125, WSK125 '70

Experience is what you get when you don't get what you want.

Wszystkie swoje troski powierz Bogu - on i tak nie śpi całą noc.

Ostatnio edytowane przez matjas : 13.05.2013 o 10:18
matjas jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13.05.2013, 10:16   #287
szparag
 
szparag's Avatar


Zarejestrowany: Aug 2010
Miasto: Warszawa
Posty: 1,521
Motocykl: LC4
Przebieg: ...
szparag jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 5 dni 20 godz 4 min 21 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Scorpi Zobacz post
Szparagu...

zesrał mi sie regler. Ujarałą sie kostka z 3 zółtymi kablami. Wymieniłem regler na podobny od gs500. równieerz trzyfazowy... po taniości. ładowanie w normie.

Czy mozna smiało na tym latać? Czy może jednak moze coś sie uwalić z powodu montazu nieorginalnego reglera?
Można, ale kontroluj ładowanie.
Pozdrawiam
szparag jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13.05.2013, 10:25   #288
szparag
 
szparag's Avatar


Zarejestrowany: Aug 2010
Miasto: Warszawa
Posty: 1,521
Motocykl: LC4
Przebieg: ...
szparag jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 5 dni 20 godz 4 min 21 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał matjas Zobacz post
Dzień dobry Szparagu miło widzieć Cię znowu!
A ja mam taki problem, że Bandzior łapie mi shimmy jak puszczę kierę.
Opona nowa, dobrej marki. Koło wyważone OK- nie ma bicia przy jakiejkolwiek prędkości /80-190 sprawdziłem/, zacięć na łożysku główki ramy nie ma, ruch płynny od skraju do skraju. Obciążniki końcówek kiery obecne.
Ciśnienie zgodnie z instrukcją.

Dodam, że problem wystąpił dopiero na obecnym wyjeździe - po dołożeniu załadowanego TopCase'a i wałka na tył.

Czy możliwe, żeby ten typ 'tak miał'? Nie powiem natknąłem się na takie opinie na necie u nas i za granicą ale pogodzić się z tym będzie ciężko. A co jak zapodam Żonę i bagaż? Wtedy może być już niebezpiecznie...

Problem pewnie leczy amortyzator skrętu...



matjas
Matiasku problem tkwi w aerodynamice twego pojazdu. Z pasażerem będzie lepiej. Oczywiście zakładam, że tylny amor jest sprawny. Jak założysz boczne kufry a zrezygnujesz z top, będzie dużo lepiej. Jak zasadzisz pasażera i założysz topa też będzie lepiej. Możesz jeszcze pokombinować z szybą, ale nie polecam. Amor pomoże ale nie rozwiąże problemu, problem tkwi w opływie powietrza.
Pozdrawiam
szparag jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13.05.2013, 10:37   #289
matjas
Moderator
 
matjas's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Brzezia Łąka
Posty: 4,871
Motocykl: R1100GS, K1100LT, XS850, KTM200EXC, WSK125 '70, Vespa PK70, Vespa PK125
matjas will become famous soon enough
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 4 dni 8 godz 6 min 3 s
Domyślnie

paprobojem. wiesz tylko jak się jeździ z bocznymi... gdziekolwiek nie pojedziesz to jak fiat 126p.
amortyzatory są OK. moto jest naprawdę niezużyte.
co do innej szyby to raczej już nie będę zmieniał - musi być jak jest. najwyżej dołożę jakiś amor skrętu i zdejmę Topcase.

BTW - na 320km wyjazdu liczonego od tankowania, większość po górkach i pagórkach karkonoskich, spalił 15.2l - co daje 4,75l/100km. po prostu jestem w szoku.

matjas
__________________
K1100LT, R1100GS, XS850, CB650, KTM200EXC, Vespa K70, Vespa PK125, WSK125 '70

Experience is what you get when you don't get what you want.

Wszystkie swoje troski powierz Bogu - on i tak nie śpi całą noc.
matjas jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13.05.2013, 10:39   #290
szparag
 
szparag's Avatar


Zarejestrowany: Aug 2010
Miasto: Warszawa
Posty: 1,521
Motocykl: LC4
Przebieg: ...
szparag jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 5 dni 20 godz 4 min 21 s
Domyślnie

Proszę pytajcie tutaj, nie na bo będą mogli czerpać wszyscy.

Cytat:
Dotarła do mnie informacja iż łańcuszki na swoim max dopuszczalnym wyciągnieciu ponoć wpływają na przsunięcie faz rozrządu.
Jeśli ta teoria jest prawdziwa to jak mocno w/g ciebie ma to wpływ na pracę silnika jak np spalanie/osiągi.
Chodzi oczywiście o Vkę AT,TA.

Pozdrawiam.
Oczywiście, zużycie łańcuchów ma wpływ na zmiany konta otwarcia i zamknięcia zaworów, ale konstruktorzy to przewidzieli dopuszczając pewną tolerancję określoną poprzez dopuszczalny zakres pracy napinacza. Nie odnotowałem jakiś większych zmian w pracy silnika, może lekkie zubożenie mieszanki.
Pozdrawiam
szparag jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Moskity, robale i inne... jak się chronić (poradnik) chomik Przygotowania do wyjazdów 20 10.03.2013 18:10
Woda - jak pić, aby się dobrze napić (poradnik) chomik Przygotowania do wyjazdów 33 25.02.2013 00:59
Poradnik: Jak przetrwać na pustyni Elwood Kwestie różne, ale podróżne. 10 05.06.2011 23:07


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:54.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.