|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
09.06.2020, 16:03 | #871 |
Też szukam dla siebie opon z przewagą na asfalt, ale i z możliwością zjechania z niego. Od MT90, które wcześniej były moim typem, odstraszają mnie opinie o wężykującym/podskakującym przodzie po zrobieniu 4-5 tys. km. Obejrzałem chyba wszystkie możliwe testy Motozów. I tak: wszyscy wskazują na to, że to opony na długie przebiegi. GPS-y to takie lepsze Heidenauy, a Adventure to niby lepsze TKC80. Niestety bardzo mało jest informacji o zachowaniu tych opon na mokrym czarnym - w jednym z nielicznych takich testów gość porównywał GPS do K60 i stwierdził, że jadą lepiej i są pewniejsze. W lekkim terenie i GPS, i Adventure są spoko. W cięższym GPS wymiękają, Adventure dają radę. Obydwie wersje wymiękają natomiast w ciężkim piachu, błocie i mokrej trawie, z tym że Adventure na pewno pojadą trochę lepiej od GPS-ów. Ponieważ charakterystykę jazdy mam podobną do kolegi Cezara (przewaga asfaltów), to skłaniam się ku GPS-om. Podkreślam jednak, że powyższe opinie to nie moje własne, lecz "zasłyszane" w internetach, ale research w temacie zrobiłem dość spory...
|
|
09.06.2020, 16:06 | #872 | |
Cytat:
09.06.2020, 16:11 | #873 |
@Siwy, a jak użytkowałeś maszynę przez te 17 tysi? Pytam o nawierzchnie i styl jazdy. Te opinie o wężykowaniu (nie wiem czy to najlepsze słowo, ale powiedzmy) pochodzą również z naszego forum, stąd znak zapytania.
|
|
09.06.2020, 16:13 | #874 |
Głównie asfalt, 2 wyjazdy po 6 tyś. i wokół komina. Były autostrady, były szutry i błoto. Jako uniwersalne opony sprawdzają się znakomicie. Teraz chcę coś bardziej off bo w tym roku nie wyjadę za daleko.
p.s. jeżę solo, czasem bagaż ale bez przesady.
09.06.2020, 20:16 | #875 |
MT90 do 200km/h bez wężykowania. TKC zaczyna przy 180km/h wężykować i prowadzać po całej autostradzie ale to nie opony do tego.
|
|
09.06.2020, 22:59 | #876 |
Moderator
|
|
09.06.2020, 23:04 | #877 | |
Miasto: Beskidy
Motocykl: CRF1000
Online: 5 dni 15 godz 9 min 37 s
|
Cytat:
10.06.2020, 08:56 | #878 | |
Gość
Online: 0
|
Cytat:
Oblatalem tez Mitasa 7+ i opona poprawna , dlugo sie docierala. Niby wszystko z nia ok ale wiecej do nie nie wroce. Na dniach zakladal bede komplet GPS i zobaczymy co Motoz pokarze, nigdy wczesniej nie mialem do czynienia z oponami tej marki. |
|
10.06.2020, 09:40 | #879 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
Ja jeżdżę na takim zestawie już jakiś czas. Nie mam uwag co do trakcji na czarnym. W terenie to robi podobnie jak TKC czyli przyzwoicie na wszystkim oprócz błota. Na szutrach bardzo dobrze. Złapałem raz uślizg na mokrym asfalcie podczas przyspieszania jadąc z pasażerem jednak przed tą wycieczką mocno kombinowałem z setupem zawiasu i to mogła być przyczyna bo ogólnie motocykl prowadził się średnio. Solo uślizg mi sie nigdy nie zdarzył. Przód TKC się ząbkuje i powoduje wibracje przy średnich prędkościach, do tego wyje ale to raczej normalne przy kostkach. Tył Motoza jest w mojej ocenie bardzo dobry. Przyczepny, trwały a jakbym miał wskazać wadę to jest cholernie ciężki i to czuć. Waga tej gumy powala i subiektywnie zabiera sporo powera motocyklowi. Ja sobie założyłem, że w teren Afryką więcej pchał się nie będę bo nie mam z tego żadnej frajdy więc jak Motoz zdechnie to włożę komplet MT90 jako uniwersalne gumy do dużych nalotów.
|
10.06.2020, 09:47 | #880 |
Miasto: 100lica
Motocykl: ATAS DCT 2018
Przebieg: 20250
Online: 1 tydzień 3 dni 15 godz 4 min 47 s
|
|