|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
22.02.2019, 12:02 | #11 |
Gość
Online: 0
|
Na wschodzie i zachodzie kradną tak samo, więc jaka wyżej napisano. Rozlokuj w kilku miejscach oraz nie wyglądaj na człowieka z kasą (np mając aparat za 10k).
Nie do końca rada związana z gotówką , ale skuteczna. Miej gdzies kartę debetowa z limitem 0 PLN. Na niej miej 0 PLN. Niech karta będzie w baku , gdzie jest dobra aplikacja bankowa i gdzie ktoś zaufany ma konto. Jeżeli stracisz kasę dajesz znak , by wpłaciła pieniądze. Wpłaca. Masz kasę. A jeżeli ktoś wcześniej ukradnie kartę - nie ma problemu bo 0 PLN. Jest jeszcze jeden patent by bezpłatnie dawać zna, ile należy wpłacić. Tzw cichacze lub strzałki ,. Jeżeli zaufana osoba ma jeden sygnał nieodebrany ma informacje , że ma wpłacić ustalona kasę. Np 100 PLN. Jedno nieodebrane - 100 PLN. Dajemy tyle sygnałów ile potrzebujemy i mamy kasę a powiadomienie bezpłatne wszędzie na świecie (oczywiście musi być telefon jakiś). Ale na ogół q miejscu , gdzie można wydać kasę (a jej nie mamy ) jakiś telefon się znajdzie. |
22.02.2019, 12:11 | #12 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
Patent kompletnie nie działa tam gdzie nie ma bankomatów, do tego ten ktoś musi mieć dostęp do telefonu a nie wiadomo jak szybko kasa będzie potrzebna. A i z zasięgiem jest różnie. Ja mam kasę podręczną w portfelu 1000-2000 rubli i z 300$ w drugim miejscu ale nigdy nie w bagażu. Zawsze przy sobie. Do kart na wschodzie mam zaufanie ograniczone, zawsze lepsza jest gotówka, bo w takim KAZ paliwo od chłopa kupię ale już kartą nie zapłacę. Jak masz dostęp do tela z netem to juz wogóle nie ma problemu. Mam kartę Revolut ze stanem 0, drugiej nie mam wcale ale w razie czego za pomocą apki mogę sobie sam zasilić a jak ukradną to bez środków.
|
22.02.2019, 12:12 | #13 |
Gość
|
Możesz sam zasilić pod warunkiem, że masz dostęp do neta. A z tym trudniej niż z telefonem o którym piszesz , że jest trudny. Drugi problem jest taki , że musisz się połączyć z siecią a często robimy to na wifi. Nie jest rozsądne łączyć się na cudzym wifi z bankiem.
|
22.02.2019, 12:19 | #14 |
|
Jeśli chodzi o net to polecam zakup od razu po przekroczeniu granicy karty Megafon czy Beeline - koszt bodaj 550 rubli za 12 GB. Masz internet a do tego przez różne platformy możliwość rozmowy.
|
22.02.2019, 12:21 | #15 |
Gość
|
Pełna zgoda. Że warto kupować net na miejscu. Polecam oddać telefon sprzedawcy dostępu aby uruchomil usługę. Kiedyś w Kazachstanie w Bee utknąłem na 3 h próbując robiąc samemu.
|
22.02.2019, 12:24 | #16 |
|
Racja. Lokales ogarnie w 3 minuty a myśmy z pół godziny gadali z centrum dowodzenia bez efektu .
|
22.02.2019, 13:08 | #17 |
Stary (P)iernik
Miasto: Świeradów Zdrój
Motocykl: XR400 , XR650L XL600V
Online: 4 miesiące 2 tygodni 6 dni 9 godz 39 min 10 s
|
Karta, kurtka , spodnie. Nie używam pasów na dokumenty czy saszetek na piersi.
Raz zapomiałem w sklepie, raz zgubiłem - odpieła mi się na pustyni w Maroku ( dzieki Puszku , który mi je odnalazłeś ) Karta jak koledzy w/w piszą jeśli miałby zawierzyć jaKIEMUŚ BRELOCZKOWI to tylko na takim mocowaniu
Ostatnio edytowane przez Franz : 22.02.2019 o 13:57 |
22.02.2019, 13:34 | #18 |
W kilku miejscach dla bezpieczeństwa jak wszyscy piszą.. Można też użyć breloków ze schowkami http://www.typowymirek.pl/brelok-schowek-butla-nos czy nawet zawieszek na łańcuszek (np. nabój do Wincherstera), a widziałem w jakimś filmiku na YT brasoletę na rękę (może niewygoda na moto) ze schowkiem.. coś a'la Multitool Leatherman Tread, ale nie wiem jak się nazywa... Trza gogle założyć żeby zobaczyć
|
|
22.02.2019, 14:14 | #19 |
Miasto: Głogów
Motocykl: nie mam już swojej królowej
Online: 1 tydzień 4 dni 1 godz 10 min 46 s
|
Dzięki właśnie o takie info chodziło. Podsumowując wcale nie myślałem ze na wchodzie więcej kradną wszędzie znajda się czarne owce. Lepiej po za Europą mieć gotówkę ichnią lub dolary. Natomiast co do neta to rzeczywiście skorzystam z lokalnej karty i zabiorę ze sobą jakiś stary telefon.
|
22.02.2019, 14:15 | #20 |
|
Ja zmieniłem tela na dual sim coby się z tym zanadto nie pitolić. Net lokalny a tel własny.
|