|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
29.10.2010, 21:38 | #11 |
Amator podwórkowy
Miasto: Kostrzyn nad Odrą
Motocykl: exRD04 '92, obecnie RD07A '98
Przebieg: >55kkm
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 2 godz 40 min 45 s
|
A ja podobnie jak i pałeł uważam że ząbkowanie jest spowodowaniem hamowaniem a nie samą jazdą. Przypuszczenia takie mam na podstawie oględzin przedniej i tylnej opony. Fakt że z tyłu jest więcej "mięcha" ale kompletnie nie ma śladu nierównomiernego zużycia. Ząbkuje tylko przednia. Bo przodem hamuję. A tyłem dużo słabiej i sporadycznie.
29.10.2010, 23:42 | #13 |
hej
no dobrze. niech będzie: od hamowania również. nie wiem tylko co zrobić z tym: jeśli przyjąć, że masz nalatane 5kkm na oponie /dla TKC80 po czarnym po tym przebiegu na 100 są wyje..ne zęby jak ta lala/ ile z tego przehamowałeś. 0,25% bez przesady zatem Koledzy. niestety jest tak jak napisałem, a im bardziej jest otwarta konstrukcja bieżnika opony /otwarta=kostka, zamknięta=slick/ tym bardziej zauważalne jest zjawisko ząbkowania biorące się z oddziaływania asfaltu na tzw. krawędź spływu bieżnika, która podczas jazdy wolnobieżnej /taka jest natura toczenia się przedniego koła nieprawdaż?/ jest zawsze taka sama dla opony przedniej. owszem, zjawisko hamowania jeszcze ten efekt pogłębia, ale jak napisałem powyżej - nie róbmy sobie jaj z pogrzebu -przy normalnej turystycznej eksploatacji, hamowanie ma w przebiegu niewielki udział. Diverek poddał w wątpliwość fakt, że TYLNA opona jego Afryki nie ma ząbków. no nie ma. moja też nie ma. żadna nie ma. tylne koło to koło 'niewolnobieżne', niech tak będzie mi wolno je nazwać. czyli jego napęd nie bierze się od asfaltu/podłoża. skąd się bierze - wiadomo -> zatem rozkład sił przy przyłożeniu tylnego ogumienia do asfaltu jest zgoła inny niż w kole przednim. jeśli nawet pojawiają się ząbki to są one niwelowane przez zgoła inną krawędź natarcia niż ma to miejsce w przedniej oponie. na spokojnie polecam się nad problemem zastanowić i jeśli już pisać autorytatywnie, że ząbkowanie opony przedniej powodowane jest tylko i głównie przez 'hamowanie' lub 'jeżdżenie tylko z pełnym bakiem' to proszę w oparciu o konkrety. pozdrawiam matjas p.s. oczywiście wszystko to co napisałem tyczy motocykla sprawnego technicznie.
'Przestań naprawiać kiedy zaczynasz psuć' - Ojciec matjasa Ostatnio edytowane przez matjas : 29.10.2010 o 23:46 |
|
30.10.2010, 10:28 | #14 | |
Amator podwórkowy
|
Cytat:
Weź np gumkę do zmazywania ołówka i ugniataj jej jedną krawędź (jazda), i weź drugą taką samą i trzyj nią dużo rzadziej ale z dużo większym naciskiem (hamowanie). jak sądzisz, która szybciej zacznie tracić równoległość ścianek? Oczywiście to tylko moje przemyślenia. Może ktoś bardziej naukowo to wytłumaczy?
30.10.2010, 11:34 | #15 |
Miasto: Bielsko - Biała
Motocykl: dr650se
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 1 godz 20 min 44 s
|
Wiem na pewno że w samochodach ząbkowanie oznacza "luz"koła, tzn koło dostaje wibracji na boki. Pomaga w tym również niewyważenie koła. Hamowanie może ten proces pogłębiać. Niech coś Pastor powie na ten temat, on się zna na wszystkim.
30.10.2010, 11:57 | #16 |
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Online: 4 miesiące 2 tygodni 13 godz 56 min 0
|
Czytam sobie pobieżnie i jedno chciałbym sprostować. Zjawiska na tylnej oponie są identyczne z tymi przednimi. obie opony przenoszą siłę równoległą do powierzchni opony. Inny jest tylko zwrot. Natomiast jeśli chodzi o samo hamowanie to siły, choć krótko działające są znacznie większe i powodują "pochylenie się" kostki. Z tyły zjawisko jest znacznie mniejsze między innymi dlatego, że kostki są większe. W bardzo ostrej oponie i przednia i tylna ulega ząbkowaniu, oczywiście na przeciwległych krawędziach.
30.10.2010, 13:43 | #17 |
Miasto: Chorzów
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 3 dni 9 godz 21 min 7 s
|
Nie chcę się wymądrzać ale ja się uczyłem że ząbkowanie jest wynikiem zużytych amortyzatorów.Uczyłem się w Technikum Samochodowym w Radomiu.
|
30.10.2010, 21:54 | #18 |
....OLEJ....
Miasto: Pniewy-Londyn
Motocykl: RD07a
Przebieg: 6006 km
Online: 1 miesiąc 4 tygodni 1 dzień 17 godz 24 min 54 s
|
Znaczy wszystkie Afryki maja wadliwe amortyzatory
|
30.10.2010, 22:48 | #19 |
Amator podwórkowy
|
Powiem więcej, wszystko co jeździ na kostkach ma je niesprawne.
31.10.2010, 09:39 | #20 |
....OLEJ....
Miasto: Pniewy-Londyn
Motocykl: RD07a
Przebieg: 6006 km
Online: 1 miesiąc 4 tygodni 1 dzień 17 godz 24 min 54 s
|
Chyba nie tylko na kostkach.
Latam na T66 i przednia tez wyzabkowana, a kostka z niej taka, jak z koziej dupy traba! |
|
|