|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
16.05.2022, 09:49 | #21 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
|
16.05.2022, 10:10 | #22 |
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: kkm
Online: 4 dni 4 godz 24 min 24 s
|
dokładnie, na moto tam trzeba uważać bo asfalt pokryty czerwonym pyłem/żwirem czy innym miałem.
|
16.05.2022, 12:01 | #23 |
trampkarz emeryt
|
Z uwagi na ilość tematów o których pisaliście - zaplanowaliśmy sobie 4 noclegi tj. 3 pełne dni we WRO
Pojedziemy jednak autem (trochę za drogo samolot który był głównym planem, lepiej więcej czasu na zwiedzanie), ale po mieście będziemy się zgodnie z sugestiami przemieszczać komunikacją. |
25.05.2022, 00:18 | #24 |
Widziałem most faktyko, opakowany jak ongiś Bundestag! Tfu!
25.05.2022, 00:27 | #25 |
Gość
Online: 0
|
Opakowany to nic. Oznakowany to on jest jeszcze lepiej. Taka dbałość o kierujących i pieszych tylko w PL
|
25.05.2022, 09:38 | #26 |
Odwykles od dobrego
U mnie na wjeździe do wsi na odcinku 100m stoi jakieś 15 znaków.
25.05.2022, 11:55 | #27 |
Moderator
|
A'propos kulinariów to mi się Wrocław zawsze kojarzył z knyszą. Wspomnienie silne bo z czasów studenckich, z wizyty w DS Piast u kolegów poznanych online (lata 90'te!!!) podczas całonocnych sesji napieprzania w QuakeWorld.
Przedwojenny Wrocław miał kilka swoich sztandarowych przekąsek. Jedną z nich były paszteciki wrocławskie, inną wursty sprzedawane na straganach, bardzo popularne były również precle. Powojenny Wrocław dorobił się dwóch takich przysmaków. Pierwszym z nich stały się paluchy pszenne z grubo mieloną solą i kminkiem, które miały taką moc, że potrafiły zniknąć w brzuchu, zanim nabywca dotarł z piekarni do domu. Drugim, późniejszym przysmakiem stały się "knysze pod dworcem". Dziś próżno szukać ich śladów, nawet plamy z sosu na koszulkach konsumentów zdążyły się już sprać, ale w latach dziewięćdziesiątych "budy" z knyszami były oazą dla koneserów fast foodu. Czym były owe tajemnicze knysze? Wielkimi bułkami, przypominającymi nieco współczesne kebaby, wypełnionymi po brzegi świeżymi warzywami, sosami i dodatkami takimi jak kotlet mielony czy parówka. Jedna z miejskich legend mówi, że istniał raz człowiek, który spacerując z knyszą przez miasto nie ubrudził się ani trochę i nie zgubił ani ziarenka kukurydzy. Niestety nikt nie pamięta jak wyglądał i dokąd zmierzał.
25.05.2022, 12:48 | #28 |
Knysza! Oł je!
I to zapiekana! Ten człowiek spod dworca miał potem dodatkową budę zaraz koło baru Miś na Kuźniczej. Z tych starych porąbanych czasów przypomina mi się mały kiosk kostka visavis hotelu Monopol otwarty tylko po 18. W środku kilka Kubusiów, pare jabłek i kalafior oraz uśmiechnięty koleś zawsze czytający książkę. Jeśli paliła się świeczka w okienku można było poprosić o popularne w twardym opakowaniu. Rzecz jasna nieistniejąca. Otrzymywało się wtedy paczkę popularesów bez jednego fajka a na jego miejscu była tutka z jednym punktem zioła. Centrum miasta. Ech to były czasy!
14.06.2022, 10:58 | #29 |
trampkarz emeryt
|
Dziękujemy wszystkim za porady, skrupulatnie je wykorzystujemy na ile się da
Od niedzieli jesteśmy w Breslau i jest naprawdę fajnie |
14.06.2022, 11:35 | #30 |
Zimny - tego kiosku już nie ma
|