|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
06.06.2016, 12:07 | #1 |
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
Loty do Gruzji
Czołem
wybieram się z początkiem Września do Gruzji. Próbuje ugryźć temat lotu, ku mojemu zaskoczeniu, taniej o kilkaset złotych jest lecieć z przesiadką na Ukrainie i mieć normalny bagaż ze sobą, niż tanimi liniami, bezpośrednio, ale z bagażem typu średni plecak Podzielicie się swoim doświadczeniem również kiedy najlepiej kupić bilety..? Wylot w Polski do Gruzji. |
06.06.2016, 12:33 | #2 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
Najlepiej już. Weź pod uwagę dokąd chcesz lecieć. Jak ja leciałem do Tbilisi latał tylko LOT, Kutaisi Wizzair. LOTem masz normalny bagaż ( u mnie 4 sztuki wszystkie przeważone) i nikt się nie czepiał. W Wizz będziesz musiał skalkulować czy dopłata do bagażu się opłaca. Z Kutaisi masz do Tbilisi co najmniej 3,5 h autem. W praktyce pewnie ze 4 jak nie lepiej. Lotem płaciłem ok 1000 pln i bagaże w cenie. Lot Wizz do Kutaisi był tańszy ale chłopaki leciały ze spora ilością betów i cenowo wychodziło porównywalnie licząc z nadbagażem ale to były namioty i tego typu szpej.
Odpraw się online bo na ten kierunek sprzedają sporo więcej biletów niż miejsc i sytuacja była taka że ci co byli odprawieni i mieli w systemie zajęte miejscówki polecieli a część ludków została bo nie było miejsc. |
06.06.2016, 13:03 | #3 | |
Motocykl: Husqvarna 701 Enduro
Online: 1 miesiąc 4 tygodni 15 godz 23 min 25 s
|
Cytat:
Sytuacja, która opisałeś albo miała miejsce kilka lat temu, albo była inna jej przyczyna... |
|
06.06.2016, 13:55 | #4 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
Overbooking nie jest zakazaną praktyką lecz powszechną praktyką z tym,że podlega procedurze odszkodowawczej w przypadku gdyby cię to spotkało. Sytuacja ta miała miejsce 2 lata temu ale w październiku lecąc do Dusseldorfu miałem styczność z taką samą akcją choć mnie ona bezpośrednio nie dotknęła.
Overbookingu nie stosują tanie linie bowiem im się to wybitnie nie opłaca. |
06.06.2016, 14:07 | #5 |
Miasto: bdg
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 5 dni 20 godz 54 min 52 s
|
Spróbuj czarter w Rainbow. Latają Warszawa- Batumi. Stamtąd można się dostać do Tibilisi za jakieś 50 zł marszrutką z tym, że jedziesz z 12h.
My lecieliśmy dwa lata temu za coś koło 700 zł w tym był bagaż rejestrowy do 20 kg. |
06.06.2016, 16:55 | #6 |
Motocykl: Nie mam już Afryki
Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
Samo miejsce przylotu już nie jest tak dla mnie istotne, bardziej mnie ciekawi czym różnią się loty za 500zł w dwie strony i co na mnie czyha od lotów za 1000zł gdzie nie mam przesiadek i mogę wziąć normalny bagaż.
|
06.06.2016, 18:20 | #7 |
trampkarz emeryt
|
Rambo - poza tym ile bagażu możesz wziąć i czy za niego płacisz to najwięcej różnic możesz odczuć gdy coś pójdzie nie tak np. zgubią Ci bagaż, będzie awaria i nie odlecisz itp.
Tani przewoźnik znacznie mniej dba o pasażera niż tradycyjny na ogół - ale tu nie ma reguły też. Są inne różnice - ale z Twojej perspektywy jako klienta nie są istotne, to już raczej sam model działania poszczególnch linii. Pozdrawiam zimny |
07.06.2016, 01:14 | #8 |
Miasto: mielec
Motocykl: pilnie sprzedam
Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 4 godz 50 min 41 s
|
W sezonie "tanie linie" nie zawsze sa tanie.
Loty z Polski do Gruzji Wizzairem bilet moze kosztowac nawet 1000 zl,bez bagazu. Jednak gdy polujesz na bilet i sprawdzasz codziennie mozna w sezonie kupic bilet za 300 zl, poza sezonem za 150 zl Ja robie tak, ze jezlei juz znam +/- daty, w ktorych chce leciec, to sprawdzam bilety codziennie. Zazwyczaj jest tak,ze jak w jedna strone cena jest ok, w druga pieronsko drogo. Wiec kupuje w jedna strone, zalozmy na wylot. I pozniej szukam biletu tylko na powrot. Dla mnie plusme jest to,ze tak samo daleko mam i do Warszawy i do Katowic, wiec sprawdzam bilety na obydwa te lotniska. Wylot z PL zazwyczaj 23:55, w Kutaisi jestes 5 rano, lot bezposredni Polaczenia przez Kijow Ukrainskimi liniami. Coraz bardziej popularne i atrakcyjne cenowo. Zazwyczaj cena okolo 600 zl, w cenie bagaz rejestrowany, bez roznicy czy sezon,czy nie. Wylot z Warszawy , przesiadka w Kijowie, na miejscu w Kutaisi 23 wieczorem Warto znalesc taki lot, zeby meic jak najkrotsza przesiadke w KIjowie- za dwie opcje, z czasem czekania 7 lub 1,5 godizny(jako dobrze pamietam)
13.06.2016, 12:33 | #9 |
Tak jak Mirmil pisze to trzeba kukać codziennie na stronę Wizzera i od czasu do czasu wrzucają promocje ważne przez dobę. Czasami jest to druga osoba gratis, a czasami ileś procent zniżki. W tym i tamtym roku najlepsze ceny były w maju, a sprawdzałem już od lutego.
W tym roku kupiłem na koniec lipca za 399 Pln tam i nazad + do tego bagaż w zależności jaki potrzebujesz. |
|
|
|