Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 28.02.2021, 11:40   #45
piotr_3miasto
 
piotr_3miasto's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Gdańsk Olszynka
Posty: 490
Motocykl: RD07
piotr_3miasto jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 3 tygodni 3 dni 1 godz 27 min 13 s
Domyślnie

Zastanawia mnie parametr decydujący o wyborze - 19bar.
Po co takie ciśnienie. To nie jest myjka, żeby podniecać się, jak wąż wysoko skacze.
Do ekstrakcji espresso wykorzystywane jest ciśnienie w okolicy 9bar.
Ważne jest zachowanie przy tym ciśnieniu czasu ekstrakcji i uzysku naparu w tym czasie i temperatura.
Czas i uzysk regulujemy grubością mielenia ziaren. To recepta na uzyskanie najlepszego smaku.
Wiem, że w automatach ciężko jest panować nad tymi ustawieniami, ale ciśnienie 19bar, to dla mnie po prostu bełkot marketingowy.
piotr_3miasto jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem